Μάλι: Νέα αιματηρή επίθεση με τουλάχιστον 100 νεκρούς

Μάλι: Νέα αιματηρή επίθεση με τουλάχιστον 100 νεκρούς Facebook Twitter
EPA
0

Περίπου 100 άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση σε χωριό της εθνοτικής ομάδας Ντογκόν στο κεντρικό Μάλι, σύμφωνα με αναφορές στα Μέσα. 

Τα πτώματα αποτεφρώθηκαν ενώ διεξάγεται έρευνα για επιπλέον σορούς. Πρόκειται για μια ακόμα επίθεση που σημειώνεται στο Μάλι τους τελευταίους μήνες. Οι επιθέσεις έχουν συχνά εθνοτικά κίνητρα, ενώ κάποιες από αυτές έχουν γίνει από ομάδες τζιχαντιστών. Οι μάχες μεταξύ των κυνηγών Ντογκόν και των ημινομάδων βοσκών Φουλανί είναι πολύ συχνές. Ο δήμαρχος μιας γειτονικής πόλης δήλωσε στο Reuters πως η επίθεση έγινε τα ξημερώματα. «Μέχρι τώρα έχουμε 95 νεκρούς πολίτες. Τα πτώματα έχουν καεί, και εξακολουθούμε να αναζητούμε άλλες σωρούς», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο AFP. 

Τον Μάρτιο του 2019, μια επίθεση ενόπλων που φορούσαν τις παραδοσιακές φορεσιές των Φουλάνι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 150 Ντογκόν. Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους Ντογκόν και στους Φουλάνι έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το 2012 όπου σημειώθηκε ένοπλη ισλαμιστική εξέγερση. Οι Ντογκόν ζουν στο κεντρικό Μαλί για αιώνες. Οι Φουλάνι είναι ημινομάδες κτηνοτρόφοι μεγάλων αποστάσεων. Οι τριβές μεταξύ των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τους πόρους είναι μακροχρόνιες.

Συχνά στο παρελθόν, οι εντάσεις ανάμεσα στους Ντογκόν και στους Φουλάνι, λύνονταν με διμερείς συμφωνίες αλλά η εξέγερση που εξαπλώθηκε στο κεντρικό Μάλι ως το 2015, αποδυνάμωσε τον κυβερνητικό έλεγχο και αύξησε τη διαθεσιμότητα των όπλων. Οι Φουλάνι, μουσουλμανική εθνοτική ομάδα, κατηγορούνται πως διατηρούν δεσμούς με την ισλαμιστική εξέγερση. Από την πλευρά τους κατηγορούν την ένωση αυτοάμυνας των Ντογκόν, Dan Na Ambassagou, για επιθέσεις στα χωριά τους. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM