Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι υπέρ της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. - «Ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι υπέρ της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. - «Ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/LUDOVIC MARIN/POOL
0

Υπέρ της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τίθενται Ευρωπαίοι ηγέτες, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, του καγκελαρίου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι.

Οι τρεις αυτοί ηγέτες – μαζί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας - βρέθηκαν σήμερα στην Ουκρανία όπου και είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μακρόν, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα μετά την πενταμερή συνάντηση, επεσήμανε πως «και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το καθεστώς της υποψήφιας (χώρας) προς άμεση ένταξη».

«Η Γαλλία θα ενισχύσει τις παραδόσεις όπλων στη χώρα, που είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία» επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Ντράγκι, με τη σειρά του, τόνισε πως το βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει με την επίσκεψή του στο Κίεβο είναι πως η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία μέλος της Ε.Ε.

«Ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται καθημερινά τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας που στηρίζουν το Ευρωπαϊκό σχέδιο, το δικό μας σχέδιο. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ειρήνης, ευημερίας και δικαιωμάτων που θα ενώνει το Κίεβο με τη Ρώμη, το Παρίσι, το Βερολίνο και όλες τις άλλες χώρες που μοιράζονται αυτό το σχέδιο» είπε.

Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα απαιτείται και χαρακτήρισε «ηρωική» της μάχη του Κιέβου και της ρωσικής εισβολής.

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ ήρθαμε σήμερα εδώ στο Κίεβο με ένα σαφές μήνυμα: Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ένα ορόσημο σε αυτό που είναι πιθανό να είναι ένας μακρύς ευρωπαϊκός δρόμος είναι η ιδιότητα του υποψήφιου για ένταξη κράτους μέλους. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα το συζητήσουν αυτό τις επόμενες ημέρες. Γνωρίζουμε ότι απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ» σημείωσε και ξεκαθάρισε πως η Γερμανία «τάσσεται υπέρ μιας θετικής απόφασης για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας».

Τον λόγο πήρε και ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφέροντας πως η ρωσική εισβολή αποτελεί απειλή για όλη την Ευρώπη.

Επανέλαβε το αίτημα για την αποστολή περισσότερων όπλων, επισημαίνοντας πως όσο το συντομότερο τα λάβει η χώρα του, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουν οι ουκρανικές δυνάμεις να απελευθερώσουν κατακτημένες περιοχές.

Επεσήμανε, παράλληλα, πως υπήρξε συζήτηση για επιβολή περισσότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενώ στο «τραπέζι» έπεσε και το θέμα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM