Μακρόν: Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο

Μακρόν: Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Γαλλία πρέπει να μάθει γρήγορα πώς να τα βγάλει πέρα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο στον πόλεμό της στην Ουκρανία, επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον κόσμο να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή την εθνική εορτή. Δήλωσε ότι σύντομα θα υποβάλει ένα «σχέδιο περιορισμού ενέργειας», στο οποίο θα καλούνται οι πολίτες σε ένα γενικό «κυνήγι για τη σπατάλη», όπως να κλείνουν τα φώτα όταν φεύγουν από το γραφείο. 

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο στο οποίο θα πρέπει να τα καταφέρουμε απολύτως χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο», υπογράμμισε ο ηγέτης της Γαλλίας. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο πολέμου», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «αναμένεται να διαρκέσει». 

Η Γαλλία προμηθεύεται το 17% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι εξαρτάται πολύ λιγότερο από τη Μόσχα σε σύγκριση με κάποιες από τις γειτονικές της χώρες. Όμως, η ανησυχία για τις προμήθειες από τη Ρωσία έρχεται τη στιγμή που είναι ήδη περιορισμένη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω συντήρησης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας που «γερνάνε», κάτι που προκαλεί φόβους για ελλείψεις τον χειμώνα. 

Στην ίδια συνέντευξη ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην άμυνα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν θα μειωθεί, αντιθέτως, πρέπει να επανεπενδύσουμε τις μετοχές μας, πρέπει να μπορούμε να παράγουμε περισσότερα πυρομαχικά και ταχύτερα», δήλωσε ο Μακρόν. 

Επίσης, επεσήμανε ότι το Παρίσι έχει τα μέσα για να συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία στη μάχη κόντρα στη Ρωσία. Η Γαλλία, όπως και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ «θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος χωρίς να διεξάγουν πόλεμο», συμπλήρωσε. «Αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει, αλλά η Γαλλία θα είναι πάντα σε θέση να βοηθά την Ουκρανία», υπογράμμισε. 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM