Μακρόν- Πούτιν: Συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης

Μακρόν- Πούτιν: Συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης- Ο Ρώσος κατηγόρησε το Κίεβο για προβοκάτσια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. 

Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες και θα συνεργαστούν για μια πιθανή σύνοδο στο ανώτατο επίπεδο, με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τους συμμάχους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα τάξη στην ασφάλεια της Ευρώπης, ανακοίνωσε ακόμη το Παρίσι. 

Οι δύο ηγέτες διαφώνησαν για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο σύμβουλο της γαλλικής προεδρίας. Ο Μακρόν κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές και ο Πούτιν την Ουκρανία.

 

Επίσης, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα φύγουν από τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων, σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές «προβοκάτσιες» για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι ο λόγος της κλιμάκωσης είναι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας», ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία, που σημείωνε όμως ότι οι δύο ηγέτες «πιστεύουν πως είναι σημαντικό να ενταθούν οι προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις με διπλωματικά μέσα».  

Το Κρεμλίνο επίσης ανέφερε πως ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «συνεχίζουν να τροφοδοτούν την Ουκρανία με σύγχρονα όπλα», κάτι που «ωθεί το Κίεβο προς μία στρατιωτική λύση στο λεγόμενο πρόβλημα του Ντονμπάς».  

«Στο τέλος, πολίτες στο Ντονμπάς υποφέρουν και πρέπει να φύγουν για τη Ρωσία προκειμένου να τους προστατεύσει από την αυξανόμενη βία», σημείωσε το Κρεμλίνο, κάνοντας αναφορά στη μαζική εκκένωση πολιτών από την περιοχή προς τη Ρωσία. 

Τέλος, το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Πούτιν επανέλαβε τις απαιτήσεις της Μόσχας, τις οποίες πρέπει να πάρουν «σοβαρά» οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. 

Νέα συνομιλία με Ζελένσκι

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τη δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του την κατάσταση στο Ντονμπάς και τόνισε ότι το Κίεβο είναι υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

 

«Συνεχίζοντας τη χθεσινή συνομιλία, πληροφόρησα τον Εμανουέλ Μακρόν για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας και για τους νέους προκλητικούς βομβαρδισμούς. Είμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Υποστηρίζουμε την άμεση σύγκληση της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και την άμεση καθιέρωση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Αυξάνουν την ένταση οι προβλέψεις της Δύσης» 

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει προβοκατόρικες τις συνεχείς προβλέψεις από τη Δύση για τις ημερομηνίες μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες δηλώσεις από τη Δύση, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Το γεγονός είναι ότι αυτό οδηγεί απευθείας σε μια αύξηση της έντασης. Και όταν κλιμακώνεται στο μέγιστο η ένταση, όπως συμβαίνει τώρα για παράδειγμα στη γραμμή της επικοινωνίας (στην ανατολική Ουκρανία), τότε κάθε σπίθα, κάθε απρόοπτο περιστατικό ή κάθε μικρής κλίμακας προσχεδιασμένη προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Επομένως όλο αυτό, πιθανόν να έχει, επιζήμιες επιπτώσεις. Η καθημερινή άσκηση ανακοινώσεων μιας ημερομηνίας που εκτιμάται ότι θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μια πολύ κακή πρακτική», επεσήμανε ο Πεσκόφ. 

Σε ερώτηση για το κλίμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Πούτιν και τους δυτικούς ηγέτες, ο Πεσκόφ έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο. 

«Στην πραγματικότητα, υπάρει μια τεράστια αντίθεση ανάμεσα στην υστερία που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης αυτών των χωρών και στη φύση των διαπραγματεύσεων. Ναι, τίθενται ερωτήματα όπως “σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν σχέδια επιθετικότητας”, αλλά με έναν πολύ διπλωματικό τρόπο"», επεσήμανε. 

«Ο Πούτιν έχει μια ευκαιρία να επικοινωνήσει τις ανησυχίες μας. Και πολλοί ηγέτες διαφωνούν μαζί του, είτε σε όλα ή σε μερικά. Αλλά κάθε φορά όλοι λένε ότι υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι πιθανόν το πιο σημαντικό πράγμα», συμπλήρωσε. 


Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ Sputnik 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM