Μακρόν: Η ΕΕ θα συμπαραστέκεται στην Ουκρανία όσο διαρκεί ο πόλεμος

Μακρόν: Η ΕΕ θα συμπαραστέκεται στην Ουκρανία όσο διαρκεί ο πόλεμος Facebook Twitter
Φωτ: EPA/IAN LANGSDON
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την απόφαση της Ευρώπης να συμπαρασταθεί στην Ουκρανία στέλνοντας όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την πρόθεσή της να λάβει πρόσθετα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επιπλέον ανέφερε ότι η ΕΕ θα συμπαραστέκεται στην Ουκρανία καθ'όλο το διάστημα που θα διαρκεί ο πόλεμος, συμπληρώνοντας ότι ο δρόμος προς την ενωμένη Ευρώπη είναι ανοικτός.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, χαιρέτισε μεταξύ άλλων το θάρρος του ουκρανικού λαού, «ο οποίος μάχεται για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του».

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι λόγω των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί κατά της Ρωσίας οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται και τάχθηκε υπέρ της εκπόνησης ενός σχεδίου που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να μην εξαρτάται πλέον από τις εισαγωγές αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από την Ρωσία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας, υπογράμμισε την ανάγκη να αφιερώνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους, ενώ ανέφερε ότι έως τον Ιούνιο οπότε θα συνέλθει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συγκληθεί μία έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, αντικείμενο της οποίας θα είναι η χάραξη μίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον αμυντικό τομέα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Μετά από πέντε χρόνια ανακαινίσεων η ανατολική πτέρυγα των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από την προσεχή εβδομάδα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
To BBC ετοιμάζει αφιέρωμα στον Μάικλ Μόσλι που πέθανε στη Σύμη- Πώς βιώνει την απώλεια η σύζυγός του

Διεθνή / To BBC ετοιμάζει αφιέρωμα στον Μάικλ Μόσλι που πέθανε στη Σύμη- Πώς βιώνει την απώλεια η σύζυγός του

Η σύζυγος και η μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, η οποία ήταν παντρεμένη με τον τηλεοπτικό γιατρό για σχεδόν 40 χρόνια μίλησε για τις άσχημες και τις όμορφες ημέρες μετά τον θάνατο του παρουσιαστή του BBC
LIFO NEWSROOM