Μάγος του Οζ: 18 χρόνια μετά, κατηγορείται για την κλοπή των παπουτσιών της Ντόροθι- Αξίζουν 3,5 εκατ.$

Μάγος του Οζ: 18 χρόνια μετά, κατηγορείται για την κλοπή των παπουτσιών της Ντόροθι- Αξίζουν 3,5 εκατ.$ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Δεκαοχτώ χρόνια μετά την κλοπή των κόκκινων παπουτσιών που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ ως «Ντόροθι», στον «Μάγο του Οζ», ένας άνδρας είναι τώρα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. 

Ένα από τα ζευγάρια που φορούσε η ηθοποιός στα γυρίσματα της ταινίας «Μάγος του Οζ» εκλάπησαν από μουσείο το 2005. Το FBI τα εντόπισε το 2018 και την Τετάρτη απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Τέρι Μάρτιν για την κλοπή σημαντικού έργου τέχνης. 

Η Τζούντι Γκάρλαντ φόρεσε πολλά ζευγάρια κόκκινα παπούτσια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του 1939. Πλέον υπάρχουν μόνο τέσσερα ζευγάρια από τα αυθεντικά. Όταν εκλάπησαν, τα συγκεκριμένα παπούτσια ήταν ασφαλισμένα για 1 εκατομμύριο δολάρια, αλλά η σημερινή εμπορική αξία τους είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Βόρειας Ντακότας. 

Μάγος του Οζ: Η κλοπή των παπουτσιών της «Ντόροθι»

Ο Μάικλ Σόου, ο οποίος συλλέγει αναμνηστικά του Χόλιγουντ, είχε δανείσει τα συγκεκριμένα κόκκινα παπούτσια στο μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ, στην πόλη Γκραντ Ράπιντς της Μινεσότα, τη γενέτειρα της ηθοποιού. 

Το 2005 κάποιος μπήκε στο μουσείο από ένα παράθυρο, έσπασε την προθήκη και τα άρπαξε. Τα χρόνια που ακολούθησαν αρκετές φορές προσφέρθηκε αμοιβή, προκειμένου να επιστραφούν τα παπούτσια, μεταξύ άλλων από κάποιον στην Αριζόνα- που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του- ο οποίος έδινε 1 εκατομμύριο δολάρια.  

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό τους ξεκίνησε το 2017, όταν κάποιος είπε στην εταιρεία που είχε ασφαλίσει τα παπούτσια ότι μπορούσε να βοηθήσει να βρεθούν. Έπειτα από έρευνα που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, το FBI εντόπισε τα παπούτσια στη Μινεάπολη, τον Ιούλιο του 2018. Όμως, τότε δεν έγιναν συλλήψεις, ούτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Τα άλλα τρία ζευγάρια των παπουτσιών που φόρεσε η Τζούντι Γκάρλαντ στον «Μάγο του Οζ» τα κατέχουν η Ακαδημία Μκινηματογράφου, το Smithsonian και ένας συλλέκτης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM