Μαδρίτη: Φεμινιστικό γκράφιτι σώθηκε κόντρα στις βλέψεις ακροδεξιών

Μαδρίτη: Φεμινιστικό γκράφιτι σώθηκε κόντρα στις βλέψεις ακροδεξιών Facebook Twitter
Φωτογραφία: El Pais
0

Με σβήσιμο κινδύνεψε ένα φεμινιστικό γκράφιτι στη Μαδρίτη, μετά από πρόταση συμβούλων του ακροδεξιού VOX, η οποία ωστόσο προσέκρουσε σε αντιδράσεις. 

Το γκράφιτι δημιουργήθηκε το 2018 στον τοίχο ενός αθλητικού κέντρου, στην περιοχή Ciudad Lineal της ισπανικής πρωτεύουσας. Εκτείνεται σε μήκος εξήντα μέτρων και μεταξύ άλλων έχουν σχεδιαστεί τα πρόσωπα της Φρίντα Κάλο, της Νίνα Σιμόν, της Μπίλυ Τζιν Κινγκ και της Ρόζα Πάρκς. Την περασμένη εβδομάδα, το ακροδεξιό πάρτι Vox, ηγήθηκε μίας προσπάθειας για το σβήσιμό του. Η πρόταση αρχικά υποστηρίχθηκε από το Λαϊκό Κόμμα και το κεντρώο Κόμμα των Πολιτών, που ψήφισαν υπέρ του να αντικατασταθεί με ένα γκράφιτι στο οποίο θα απεικονίζονται άνδρες και γυναίκες παραολυμπιονίκες. 

Η απόφαση ωστόσο εξόργισε κατοίκους της περιοχής, που διαδήλωσαν κατά του σβησίματος και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 56.000 υπογραφές. Από την πλευρά της η αριστερή κίνηση Más Madrid, έθεσε επί τάπητος πρόταση για την προστασία του γκράφιτι. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από το Κόμμα των Πολιτών, που μετατοπίστηκε, και το σοσιαλιστικό κόμμα του Σάντσεθ.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Begoña Villacís, είπε πως αποδέχθηκε την επιθυμία της κοινότητας για να σωθεί το γκράφιτι, παρότι δεν αρέσει στην ίδια. «Οι πολιτικές μας είναι για τη δημιουργία πραγμάτων, όχι για την καταστροφή τους», ανέφερε η Villacís, μέλος του κόμματος των Πολιτών. Η ίδια ωστόσο αναρωτήθηκε γιατί στο γκράφιτι παρουσιάζονται μόνο προσωπικότητας της αριστεράς και όχι φυσιογνωμίες όπως αυτή της Μάργκαρετ Θάτσερ. 


«Οι ικανότητές σου δεν εξαρτώνται από το φύλο σου», διαβάζει κανείς στο γκράφιτι. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Vox υποστήριξαν στο δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης κατά την περασμένη εβδομάδα πως το γκράφιτι έστελνε ένα «πολιτικό μήνυμα» το οποίο προήγαγε μία περιορισμένη αριστερή εκδοχή του φεμινισμού που δεν αντιπροσωπεύει όλες της γυναίκες. Ο δήμαρχος Μαδρίτης, José Luis Martínez-Almeida, είχε πει τότε πως η απόφαση να σβηστεί ήταν τόσο δημοκρατική όσο και η απόφαση να δημιουργηθεί.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Ο Βρετανός μονάρχης ήταν απών στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο Κάρολος φορά τη γραβάτα, σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ