Lockdown στην Ιταλία από αύριο- Κόντε: Πιο αυστηρά μέτρα τον Ιανουάριο αν υπάρξει τρίτο κύμα

Lockdown στην Ιταλία από αύριο- Κόντε: Πιο αυστηρά μέτρα τον Ιανουάριο αν υπάρξει τρίτο κύμα Facebook Twitter
EPA
0

Σε lockdown μπαίνει από αύριο, Πέμπτη, ξανά η Ιταλία, καθώς όλη η χώρα μετατρέπεται σε «κόκκινη ζώνη», μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, για λόγους υγείας, για να αγοράσουν τα είδη πρώτης ανάγκης και για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, ανοιχτά θα παραμείνουν φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, μπακάλικα, ενώ σε αυτό το lockdown θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα κομμωτήρια και τα καταστήματα παιχνιδιών.

Δύο άτομα από κάθε νοικοκυριό θα μπορούν να επισκέπτονται κάθε ημέρα ένα φιλικό ή συγγενικό σπίτι. Για τη μετακίνησή τους θα πρέπει να έχουν υπεύθυνη δήλωση, την οποία θα επιδεικνύουν στους αστυνομικούς σε περίπτωση ελέγχου.

Στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου η Ιταλία θα γίνει «πορτοκαλί ζώνη» και θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφε μπαρ και τα εστιατόρια. Οι πολίτες θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.

Ο Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε για αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταης. «Αν τον Ιανουάριο αυξηθεί ο δείκτης μετάδοσης Rt, αν υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας ή εντοπιστεί μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, η χώρα μπορεί να βρεθεί και πάλι σε κόκκινη ζώνη, με πιο αυστηρά μέτρα», δήλωσε στη Rai ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Το Rt είναι στο 0,9, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας και παρουσιάζει συνεχή άνοδο τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Οι ειδικοί του Ινστιτούτου προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός συνεχίζεται να μεταδίδεται ευρέως και με άκρως επικίνδυνο τρόπο, σε όλη την χώρα.

Νωρίτερα, η Ιταλία ανακοίνωσε 14.522 κρούσματα κορωνοϊού και 553 θανάτους, στον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό. Οι νεκροί στη χώρα ξεπέρασαν πλέον τους 70.000. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση παραμένει το Βένετο (3.357), ενώ ακολουθούν η Λομβαρδία (2.153) και η Εμίλια Ρομάνια (1.129).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM