Lockdown στην Ιταλία από αύριο- Κόντε: Πιο αυστηρά μέτρα τον Ιανουάριο αν υπάρξει τρίτο κύμα

Lockdown στην Ιταλία από αύριο- Κόντε: Πιο αυστηρά μέτρα τον Ιανουάριο αν υπάρξει τρίτο κύμα Facebook Twitter
EPA
0

Σε lockdown μπαίνει από αύριο, Πέμπτη, ξανά η Ιταλία, καθώς όλη η χώρα μετατρέπεται σε «κόκκινη ζώνη», μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, για λόγους υγείας, για να αγοράσουν τα είδη πρώτης ανάγκης και για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, ανοιχτά θα παραμείνουν φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, μπακάλικα, ενώ σε αυτό το lockdown θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα κομμωτήρια και τα καταστήματα παιχνιδιών.

Δύο άτομα από κάθε νοικοκυριό θα μπορούν να επισκέπτονται κάθε ημέρα ένα φιλικό ή συγγενικό σπίτι. Για τη μετακίνησή τους θα πρέπει να έχουν υπεύθυνη δήλωση, την οποία θα επιδεικνύουν στους αστυνομικούς σε περίπτωση ελέγχου.

Στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου η Ιταλία θα γίνει «πορτοκαλί ζώνη» και θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφε μπαρ και τα εστιατόρια. Οι πολίτες θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.

Ο Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε για αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταης. «Αν τον Ιανουάριο αυξηθεί ο δείκτης μετάδοσης Rt, αν υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας ή εντοπιστεί μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, η χώρα μπορεί να βρεθεί και πάλι σε κόκκινη ζώνη, με πιο αυστηρά μέτρα», δήλωσε στη Rai ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Το Rt είναι στο 0,9, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας και παρουσιάζει συνεχή άνοδο τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Οι ειδικοί του Ινστιτούτου προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός συνεχίζεται να μεταδίδεται ευρέως και με άκρως επικίνδυνο τρόπο, σε όλη την χώρα.

Νωρίτερα, η Ιταλία ανακοίνωσε 14.522 κρούσματα κορωνοϊού και 553 θανάτους, στον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό. Οι νεκροί στη χώρα ξεπέρασαν πλέον τους 70.000. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση παραμένει το Βένετο (3.357), ενώ ακολουθούν η Λομβαρδία (2.153) και η Εμίλια Ρομάνια (1.129).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM