Λήγει η προθεσμία για τη θέση του επόμενου προέδρου του Eurogroup

Λήγει η προθεσμία για τη θέση του επόμενου προέδρου του Eurogroup Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Οι υπουργοί Οικονομικών της Λετονίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας έθεσαν σήμερα υποψηφιότητα για να αντικαταστήσουν τον Γερούν Ντάισελμπουμ ως επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, του γνωστού Eurogroup, ενόψει της ψηφοφορίας που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των 19 χωρών στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.


Ο πρόεδρος του Eurogroup προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών και είναι επικεφαλής του συμβουλίου διοικητών στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.


Οι υπουργοί Οικονομικών της Λετονίας Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα, της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο και της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ κατέθεσαν όλοι σήμερα επισήμως τις υποψηφιότητές τους για τη θέση αυτή, σύμφωνα με αξιωματούχους.


Η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα. Για να επικρατήσει ένας υποψήφιος θα πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 10 εκ των 19 υπουργών Οικονομικών. Η ψήφος της μεγαλύτερης χώρας, της Γερμανίας, έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή της μικρότερης χώρας, της Μάλτας.


Ο σημερινός πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή στις 13 Ιανουαρίου.
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, στους οποίους ανήκει ο Ντάισελμπλουμ, ζητούν η προεδρία του Eurogroup να παραμείνει στα χέρια σοσιαλιστή, διότι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έχει ήδη πολλές από τις υψηλόβαθμες θέσεις της ΕΕ, όπως του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου των Ευρωπαίων ηγετών και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Ο Σεντένο είναι σοσιαλιστής και έχει τη στήριξη της Ιταλίας, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Πάντοαν επίσης ήθελε τη θέση αυτή, αλλά υπαναχώρησε διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Μάιο του 2018.


Ο οικονομολόγος, με σπουδές στο Χάρβαρντ, έχει ηγηθεί της Πορτογαλίας κατά την ισχυρή ανάκαμψή της από την κρίση χρέους και τη διάσωσή της την περίοδο 2011-2014. Η χώρα καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.


Τον Μάιο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τον Σεντένο «Ρονάλντο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ» - παρομοιάζοντας τον με τον Πορτογάλο άσσο του ποδοσφαίρου – καθώς η Πορτογαλία αναμενόταν να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ.


Κάποιοι στο Eurogroup υποστηρίζουν ότι ένας υπουργός από μια χώρα που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης, εξαιτίας πολιτικών λαθών του παρελθόντος, θα έχει λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει τη θέση. Πολλοί λένε επίσης ότι ο Σεντένο, που θεωρείται ικανός ακαδημαϊκός, δεν έχει συνεισφέρει τόσα πολλά στις συζητήσεις του Eurogroup στο παρελθόν.


Ο Σλοβάκος Κάζιμιρ, επίσης σοσιαλιστής, έχει ηγηθεί μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας του και υπήρξε ένα από τα λεγόμενα 'γεράκια' στις διασώσεις της Ελλάδας. Κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μεταξύ των σοσιαλιστών υποψηφίων, θα είχε τη στήριξη του Βερολίνου, της Ολλανδίας, και του ευρύτερου κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP).


«Δεν πιστεύω ότι το EPP θα στήριζε τον Σεντένο. Είναι πιθανότερο να έχει τη στήριξή τους ο Κάζιμιρ», δήλωσε αξιωματούχος κοντά στη εκλογική διαδικασία.


Οι επικριτές του Κάζιμιρ υποστηρίζουν ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε με αφορμή την προεδρία της Σλοβακίας στην ΕΕ προκειμένου να προωθήσει την οικονομική του ατζέντα και να δείξει ηγετική πυγμή.


Η Ράιζνιτσε-Οζόλα είναι η μοναδική γυναίκα μεταξύ των υποψηφίων και το κόμμα της συνδέεται περισσότερο με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, παρά με τους σοσιαλιστές, κάτι που θα μπορούσε να της εξασφαλίσει τη στήριξη των κεντροδεξιών υπουργών Οικονομικών. Η 36χρονη υπουργός είναι επίσης κορυφαία σκακίστρια.


Οι επικριτές της, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι, όπως στην περίπτωση του Σεντένο, δεν υπήρξε ιδιαίτερα μαχητική στις συνεδριάσεις του Eurogroup μέχρι στιγμής και ήταν αντίθετη στην υιοθέτηση του ευρώ από τη Λετονία το 2014. Σε συνέντευξή της, μάλιστα, στην τηλεόραση της Λετονίας τον Μάρτιο του 2015, δήλωσε ότι «ακόμα δεν έχει αλλάξει γνώμη» για την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ