Λιβύη: Προ των πυλών της Τρίπολης ο Χάφταρ - Πληροφορίες ότι εγκατέλειψε την πόλη ο Σάρατζ

Λιβύη: Προ των πυλών της Τρίπολης ο Χάφταρ - Πληροφορίες ότι εγκατέλειψε την πόλη ο Σάρατζ Facebook Twitter
Προ των πυλών της Τρίπολης ο Χάφταρ
0

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σκοπεύει να μεταβεί στην Τρίπολη. Την ίδια ώρα, πλησιάζουν οι δυνάμεις του Χάφταρ στην Τρίπολη, ενώ κυκλοφορούν φήμες πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ Σαράζ έχει εγκαταλείψει την πόλη και βρίσκεται στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε αργά την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορέλ με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη.

«Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφτεί την Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας για να έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάγιεζ αλ Σάρατζ», υπογράμμισε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη ανακοινώθηκε ενώ οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ ανέφεραν χθες ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της Τρίπολης.

Πλησιάζουν οι δυνάμεις του Χάφταρ

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν την Παρασκευή ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί, δηλώνει ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.

Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.

Την Παρασκευή, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Για την ώρα, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά, ωστόσο κυκλοφορούν φήμες πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ αλ Σαράζ έχει εγκαταλείψει την πόλη και βρίσκεται στο Λονδίνο.

Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ναμπιντέ Σεμπνέμ Ακτόπ δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αναπτυχθούν στην Λιβύη, εάν χρειαστεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM
ΕΡΙΚ ΝΤΕΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ALS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Έρικ Ντέιν: Προσπαθούσε μέσω AI να ανακτήσει την επικοινωνία με την οικογένειά του

Ο ηθοποιός είχε διαγνωστεί με ALS και είχε αρχίσει να χάνει τη δυνατότητα της ομιλίας - Η αποκάλυψη της συζύγου του, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ για τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του
THE LIFO TEAM