Λιβύη: Οι τζιχαντιστές έχασαν τη Σύρτη- Ανακοινώθηκε επίσημα η απελευθέρωση της πόλης

Λιβύη: Οι τζιχαντιστές έχασαν τη Σύρτη- Ανακοινώθηκε επίσημα η απελευθέρωση της πόλης Facebook Twitter
0

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαϊζ αλ Σαράζ ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ την απελευθέρωση της Σύρτης, πρώην προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην Λιβύη, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία στην χώρα «δεν έχει τελειώσει».


«Έπειτα από οχτώ μήνες από την έναρξη των επιχειρήσεων ενάντια στο ΙΚ στην Σύρτη, ανακοινώνω επίσημα το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την απελευθέρωση της πόλης», τόνισε ο Σαράζ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη της πόλης από δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.


Ο πρωθυπουργός προέβη στην ανακοίνωση με την αφορμή συμπλήρωσης ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας για την συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία αφότου συστάθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στα τέλη Μαρτίου, προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της σε μια χώρα που έχει καταστραφεί από τις συγκρούσεις μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.


Στις 5 Δεκεμβρίου οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την νίκη τους στη Σύρτη και την ανάκτηση πλήρους ελέγχους στην παράκτια πόλη που βρίσκεται 450χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.


Οι ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εκείνες της αντίπαλης κυβέρνησης (υπό τη διοίκηση του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ) που έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη είχαν εξαπολύσει ταυτόχρονα επιθέσεις ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους για το ποια από τις δύο θα εκδιώξει το ΙΚ από τη Σύρτη.


Στην ομιλία του ο Σαράζ συνεχάρη τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ που έχουν εξαπολύσει πόλεμο ενάντια σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στην ανατολική Λιβύη τα τελευταία δύο χρόνια.
«Ο πόλεμος της Σύρτης τελείωσε, αλλά ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία στην Λιβύη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», προειδοποίησε ο Σαράζ, τονίζοντας την ανάγκη ενοποίησης των στρατιωτικών δυνάμεων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM