Λιβύη: Εφετείο ακύρωσε το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Λιβύη: Εφετείο ακύρωσε το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες Facebook Twitter
Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
0

Το Εφετείο Τρίπολης αποφάσισε τη Δευτέρα να ακυρώσει το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που υπέγραψε το 2022 η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα με την Τουρκία, σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Στις 10 Ιανουαρίου 2023, το τρίτο γραφείο του Εφετείου Τρίπολης είχε αποφασίσει να παύσει την εφαρμογή των μνημονίων κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας. Σήμερα, αποφασίστηκε η ακύρωση του μνημονίου.

Η ακύρωση της συμφωνίας δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να ζητήσει αποζημίωση από τη Λιβύη για διαφυγόντα κέρδη, ισχυριζόμενη ότι ήταν καλή τη πίστη όταν υπέγραψε και πως δεν περίμενε την ακύρωση.

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τρίπολη, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Το μνημόνιο πυροδότησε αντιδράσεις από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ και ορισμένα μέλη της, από την παράλληλη κυβέρνηση και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπό τη βάση ότι η κυβέρνηση Ντμπέιμπα δεν είχε δικαιοδοσία να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Πέραν αυτού η συμφωνία πατούσε πάνω στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019, που είχε υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της προσωρινής κυβέρνησης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

Σύμφωνα με άλλα επιχειρήματα:

1. Η συμφωνία ονομάστηκε μεν μνημόνιο κατανόησης, αλλά ήταν στην ουσία μια οικονομική συμφωνία για το πετρέλαιο.

2. Η συμφωνία παραβιάζει αρκετές διατάξεις του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών στον τομέα αυτό.

Πέραν αυτού οι Λίβυοι δικηγόροι είχαν καταθεσει αίτημα για προσωρινή διαταγή για άμεση αναστολή της, διότι η συμφωνία «σφετερίστηκε παρανόμως την αποκλειστική δικαιοδοσία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) στο εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικής ερμηνείας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί εάν η Τουρκία ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM