Λιβύη: Εφετείο ακύρωσε το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Λιβύη: Εφετείο ακύρωσε το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες Facebook Twitter
Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
0

Το Εφετείο Τρίπολης αποφάσισε τη Δευτέρα να ακυρώσει το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που υπέγραψε το 2022 η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα με την Τουρκία, σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Στις 10 Ιανουαρίου 2023, το τρίτο γραφείο του Εφετείου Τρίπολης είχε αποφασίσει να παύσει την εφαρμογή των μνημονίων κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας. Σήμερα, αποφασίστηκε η ακύρωση του μνημονίου.

Η ακύρωση της συμφωνίας δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να ζητήσει αποζημίωση από τη Λιβύη για διαφυγόντα κέρδη, ισχυριζόμενη ότι ήταν καλή τη πίστη όταν υπέγραψε και πως δεν περίμενε την ακύρωση.

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τρίπολη, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Το μνημόνιο πυροδότησε αντιδράσεις από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ και ορισμένα μέλη της, από την παράλληλη κυβέρνηση και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπό τη βάση ότι η κυβέρνηση Ντμπέιμπα δεν είχε δικαιοδοσία να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Πέραν αυτού η συμφωνία πατούσε πάνω στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019, που είχε υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της προσωρινής κυβέρνησης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

Σύμφωνα με άλλα επιχειρήματα:

1. Η συμφωνία ονομάστηκε μεν μνημόνιο κατανόησης, αλλά ήταν στην ουσία μια οικονομική συμφωνία για το πετρέλαιο.

2. Η συμφωνία παραβιάζει αρκετές διατάξεις του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών στον τομέα αυτό.

Πέραν αυτού οι Λίβυοι δικηγόροι είχαν καταθεσει αίτημα για προσωρινή διαταγή για άμεση αναστολή της, διότι η συμφωνία «σφετερίστηκε παρανόμως την αποκλειστική δικαιοδοσία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) στο εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικής ερμηνείας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί εάν η Τουρκία ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / «Η ζημιά έχει γίνει»: Η πετρελαϊκή κρίση έχει αλλάξει οριστικά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων

Η πετρελαϊκή κρίση μετά τον πόλεμο στο Ιράν επιταχύνει τη στροφή των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι βαθιές και μακροχρόνιες
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της κοινωνίας μας»

Οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM