Λιβύη: Απήγαγαν αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας έξω από το σπίτι του

Λιβύη: Απήγαγαν αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας έξω από το σπίτι του Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή όλων των διαδικασιών της μετά την «απαγωγή» ενός αξιωματούχου της στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ο Μοσάμπ Μσάλεμ, επικεφαλής της διεύθυνσης τεχνολογιών πληροφορικής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, «απήχθη από μια άγνωστη ομάδα μπροστά από το σπίτι του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η τράπεζα στη σελίδα της στο Facebook.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι «ανέστειλε όλες τις διαδικασίες της» προσθέτοντας πως αυτές δεν θα επαναληφθούν μέχρι την απελευθέρωση του κ. Μσάλεμ. Κατήγγειλε τις «απειλές για απαγωγή σε βάρος άλλων υπαλλήλων», κάνοντας λόγο για "πλευρές εκτός νόμου" που "απειλούν την ασφάλεια των υπαλλήλων της και την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού τομέα".

Η απαγωγή του αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας σημειώνεται μία εβδομάδα μετά τη συγκέντρωση δεκάδων ατόμων, ορισμένοι από τους οποίους ήταν ένοπλοι, μπροστά από την έδρα της τράπεζας στην Τρίπολη για να ζητήσουν την αποπομπή του διοικητή, Σεντίκ ελ Κεμπίρ. Ο τελευταίος, που είναι στη θέση αυτή από το 2022, επικρίνεται για τη διαχείριση του προϋπολογισμού και των πετρελαϊκών εσόδων στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα. 

Σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον πρεσβευτή και ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, ο διοικητής είχε κάνει λόγο για «αυξανόμενες απειλές στη ασφάλεια» του θεσμού και των υπαλλήλων του. Από την πλευρά του ο κ. Νόρλαντ είχε χαρακτηρίσει "απαράδεκτη" μια αποπομπή του διοικητή, λέγοντας πως η Λιβύη θα μπορούσε να χάσει την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές, δήλωσε στο Χ.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Κυβερνάται από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά που έχει την έδρα της στη δυτική Λιβύη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και μία άλλη στην ανατολική Λιβύη, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM