Λίβανος: Εντοπίστηκε νεκρός ο πολιτικός σχολιαστής Lokman Slim - Επικριτής της Χεζμπολάχ

Λίβανος: Εντοπίστηκε νεκρός ο πολιτικός σχολιαστής Lokman Slim - Επικριτής της Χεζμπολάχ Facebook Twitter
Λίβανος: Εντοπίστηκε νεκρός ο πολιτικός σχολιαστής Lokman Slim - Επικριτής της Χεζμπολάχ (EPA)
0

Ο επιφανής Λιβανέζος συγγραφέας και ένθερμος αντίπαλος της Χεζμπολάχ, Lokman Slim βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του στο νότιο Λίβανο, λίγες ώρες μετά την εξαφάνισή του.

Η αστυνομία είπε ότι ο 59χρονος γνωστός πολιτικός σχολιαστής, πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ήταν ένας ειλικρινής πολέμιος της οργάνωσης προκαλώντας συχνά την οργή των οπαδών της.

Ο Jawad Nasrallah, ο γιος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrallah, σε ανάρτησή του στο Twitter λίγα λεπτά μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του έγραψε «Η απώλεια ορισμένων ανθρώπων είναι στην πραγματικότητα ένα κέρδος, που δεν είχε προγραμματιστεί». Αργότερα διέγραψε το μήνυμα και ισχυρίστηκε ότι δεν αναφερόταν στον Slim.

Η δολοφονία μιας ακόμη ισχυρής αντίθετης φωνής στον Λίβανο, για άλλη μια φορά έχει προκαλέσει θυμό προς μια πολιτική τάξη που είναι είτε ανίσχυρη, είτε απρόθυμη, να φέρει τους δολοφόνους αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη, σχολιάζει ο Guardian.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι δολοφονίες έγιναν πολιτικά όπλα, με την ατιμωρησία των ενόχων να γίνεται καθεστώς στον Λίβανο.

Οι δολοφονίες δημόσιων διανοουμένων του Λιβάνου ήταν σχετικά σπάνιες, ωστόσο, με τη δολοφονία του Slim να είναι η πρώτη, μετά τη δολοφονία του καθηγητή ιστορίας και δημοσιογράφου Samir Kassir πριν από 16 χρόνια.

«Ήταν ταπεινός και οι άνθρωποι τον αγαπούσαν», είπε η αδελφή του Slim, Rasha Slim.

«Οι αντίπαλοί του έχουν χάσει έναν ευγενή μαχητή που έζησε ανάμεσά τους και συζήτησε μαζί τους με ευφυΐα, λογική και αγάπη. Αυτή είναι μια απώλεια για όλο τον Λίβανο. Ο φόνος είναι μια αναξιοπρεπής πράξη, ένα παράδειγμα της τακτικής ότι δολοφονούμε όσους διαφωνούν μαζί μας. Η δολοφονία είναι η μόνη γλώσσα γι' αυτούς. Ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για την περιοχή όπου σκοτώθηκε ο αδερφός μου» είπε χαρακτηριστικά.

Τους τελευταίους μήνες, ο Slim είχε πει σε φίλους ότι είχε δεχτεί απειλές από τους εχθρούς του. Το γραφείο του βρισκόταν στην καρδιά του προπύργιου της Χεζμπολάχ Νταχίχ, από όπου μιλούσε τακτικά ενάντια στην ομάδα και τις θέσεις της.

Πριν από δύο χρόνια, ο Hassan Nasrallah χαρακτήρισε τον Slim ως «Σιίτη των πρεσβειών», αναφερόμενος στις στενές επαφές του με ξένους διπλωμάτες.

O Slim είχε επίσης αναλάβει σημαντικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρο τον Λίβανο τον Οκτώβριο του 2019, δημιουργώντας μια σκηνή στο κέντρο της Βηρυτού, η οποία αντιτάχθηκε στην ηγεσία και το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας και υποστήριξε την ουδετερότητα με το γειτονικό Ισραήλ, με το οποίο ο Λίβανος παραμένει τεχνικά σε πόλεμο.

Είχε μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, την Umam, η οποία λειτουργεί ως πολιτιστική έκθεση και ιστορικό αρχείο των εξαφανισμένων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου.

Μαζί με τη σύζυγό του Monika Borgman, ο Slim έκανε αρκετές ταινίες ενώ είχε ιδρύσει και την πολιτική ομάδα Hayya Bina.

Με πληροφoρίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ