«Αποτρόπαια» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τα ευρήματα της έρευνας που κατέληξε ότι ο Άντριου Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά πολλές γυναίκες, ενώ ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης επιμένει ότι δεν έχει κάνει ποτέ απρεπείς κινήσεις. 

 

«Δεν ξέρω αν κάποιος θα μπορούσε να δει σήμερα (τις ανακοινώσεις) και να μην θεωρήσει αυτoύς τους ισχυρισμούς αποτρόπαιους. Εγώ σίγουρα τους βρήκα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, αναφερόμενη στις δηλώσεις που έκανε η γενική εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς, σχετικά με την έρευνα για τον Κουόκο. 

 

Ο Τζο Μπάιντεν θα τοποθετηθεί για το θέμα αργότερα σήμερα, συμπλήρωσε η Ψάκι. Στο παρελθόν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι αν οι ισχυρισμοί σε βάρος του Κουόμο αποδειχθούν αληθινοί έπειτα από έρευνα, τότε ο κυβερνήτης θα πρέπει να παραιτηθεί. 

 

Νωρίτερα σήμερα η Λετίσια Τζέιμς ανακοίνωσε ότι η έρευνα για τις καταγγελίες σε βάρος του Κουόμο για σεξουαλική παρενόχληση κατέληξε ότι ο κυβερνήτης θώπευσε, φίλησε ή έκανε σχόλια με υπονοούμενα σε 11 γυναίκες

 

Η γενική εισαγγελέας παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας που διήρκεσε πέντε μήνες. Ο Κουόμο αρνήθηκε ότι έχει ενεργήσει απρεπώς και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Η έρευνα που ολοκληρώθηκε δεν συνεπάγεται απευθείας απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του κυβερνήτη. 

 

«Ποτέ δεν άγγιξα κανέναν απρεπώς»

 

Ο Κουόμο χαρακτήρισε ανακριβή και άδικα τα ευρήματα και συμπλήρωσε ότι οι λέξεις, οι χειρονομίες  και η συμπεριφορά του παρερμηνεύθηκαν. Δήλωσε πως λυπάται γιατί η συμπεριφορά του παρεξηγήθηκε από τις γυναίκες που τον κατηγορούν, αλλά επέμεινε ότι δεν έκανε κάποιο λάθος. 

 

Συμπλήρωσε ότι αυτό δεν θα τον αποσπάσει από τη δουλειά του για την καταπολέμηση της πανδημίας, ένα μήνυμα ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί. 

 

«Θέλω να ξέρετε ότι ποτέ δεν άγγιξα κανέναν απρεπώς, ούτε έκανα ακατάλληλες σεξουαλικές προσεγγίσεις», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. 

 

«Είμαι 63 ετών, έχω ζήσει όλη την ενήλικη ζωή μου σε κοινή θέα. Δεν είμαι και δεν έχω υπάρξει τέτοιος άνθρωπος», συμπλήρωσε. «Τα γεγονότα είναι πολύ διαφορετικά από τον τρόπο που παρουσιάζονται», πρόσθεσε. 

 

Όμως, σύμφωνα με την γενική εισαγγελέα, η έρευνα «αποκάλυψε ένα ενοχλητικό μοτίβο συμπεριφοράς από τον κυβερνήτη». «Αυτές οι 11 γυναίκες ήταν σε ένα εχθρικό και τοξικό εργασιακό περιβάλλον», συμπλήρωσε. 

 

Η αναφορά για την έρευνα σημειώνει ότι μία από τις γυναίκες που μπήκαν στο στόχαστρο του Κουόμο ήταν αστυνομικός. Η Αν Κλαρκ, που βοήθησε στη διεξαγωγή της έρευνας, δήλωσε ότι ο κυβερνήτης στάθηκε πίσω από τη γυναίκα σε ασανσέρ και «διέτρεξε το δάχτυλό του από τον λαιμό κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης». Επίσης, διέτρεξε το χέρι του από τον αφαλό μέχρι τον μηρό της, όπου είχε το όπλο της. Η αστυνομικός, σύμφωνα με την Κλαρκ, κατήγγειλε ότι ο Κουόμο την άγγιξε απρεπώς «από το στήθος έως τα γεννητικά όργανα». 

 

Οι ερευνητές μίλησαν με 179 ανθρώπους. Η έρευνα αποκάλυψε ένα «κλίμα φόβου», μέσα στο οποίο ο Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά πολλαπλές γυναίκες, πολλές από τις οποίες νέες, και έδειξε ότι το γραφείο του αντεπιτέθηκε σε πρώην εργαζομένη που τον κατηγόρησε, δήλωσε η γενική εισαγγελέας. 

 

Το εργασιακό περιβάλλον του Κουόμο ήταν γεμάτο «bullying και φόβο», σύμφωνα με την Τζέιμς. Αν κάποιος ερχόταν σε σύγκρουση με τον ίδιο ή το υψηλόβαθμο προσωπικό του «ήταν ξεγραμμένος, έμπαινε στο περιθώριο, ή και χειρότερα», συμπλήρωσε. 

 

Με πληροφορίες από Reuters