Λέαινα σε ζωολογικό κήπο σκότωσε και έφαγε τα νεογέννητα λιονταράκια της - Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες

Λέαινα σε ζωολογικό κήπο σκότωσε και έφαγε τα νεογέννητα λιονταράκια της - Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες Facebook Twitter
Η λέαινα Kigali.
3

Μια λέαινα σε ζωολογικό κήπο της Γερμανίας σκότωσε και έφαγε τα δυο νεογέννητα λιονταράκια της, τα οποία είχε φέρει στον κόσμο μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα.

Η Kigali, που έγινε για πρώτη φορά μητέρα, γέννησε την περασμένη Παρασκευή δυο λιονταράκια στον Leipzig Zoo, όπου φιλοξενείται. Μάλιστα τα νεογέννητα ήταν τα πρώτα λιοντάρια που γεννιούνται εκεί τα τελευταία 15 χρόνια. 

Η Maria Saegebarth, εκπρόσωπος του Leipzig Zoo, είπε πως η λέαινα αρχικά φρόντιζε καλά τα νεογέννητα. Ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας, ενώ τα περιποιούνταν, ξαφνικά τα σκότωσε και αμέσως μετά τα έφαγε. Σύμφωνα με την Saegebarth, η Kigali δεν είχε παρουσιάσει κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά πριν κατασπαράξει τα μικρά της, ενώ έτρωγε επίσης κανονικά το φαγητό της στην διάρκεια της ημέρας. 

Λέαινα σε ζωολογικό κήπο σκότωσε και έφαγε τα νεογέννητα λιονταράκια της - Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες Facebook Twitter
Η Kigali, που έγινε για πρώτη φορά μητέρα, γέννησε την περασμένη Παρασκευή δυο λιονταράκια.

Ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε τον θάνατο των νεογέννητων μέσω ανάρτησης στο Facebook, σχολιάζοντας πως το προσωπικό ήταν «σοκαρισμένο και λυπημένο» με τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Kigali σύντομα θα επιστρέψει στον κυρίως χώρο περίφραξης, όπου ζει μαζί με τον Majo, πατέρα των νεογέννητων. 

Επειδή δε η Kigali έφαγε εντελώς τα δυο νεογέννητα, δεν μπορεί να γίνει ούτε νεκροψία για να διαπιστωθεί αν ήταν άρρωστα, κάτι που ενδεχομένως να πυροδότησε την πράξη της, πρόσθεσε ο ζωολογικός κήπος. «Είναι κατά κάποιον τρόπο μια φυσική συμπεριφορά, καθώς συμβαίνει και στην φύση επίσης», εξήγησε η Saegebarth. 

Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες

Η Maren Huck, λέκτορας στο University of Derby που ασχολείται με την συμπεριφορά των ζώων, είπε στο CNN πως οι λέαινες όντως τρώνε μερικές φορές τα παιδιά τους στην άγρια φύση, φαινόμενο που δεν είναι όμως τόσο σύνηθες σε κατάσταση αιχμαλωσίας. Επίσης είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλα ζώα, όπως οι οικόσιτες γάτες, όπου εκείνες οι οποίες γίνονται μητέρες για πρώτη φορά είναι πολύ πιθανό να φάνε τα μικρά τους.

«Αν τα μωρά συμπεριφέρονται από μόνα τους περίεργα, ίσως αυτός είναι ένας λόγος που τα ζώα τρώνε τους απογόνους τους», σημείωσε η Huck, αναφέροντας ασθένειες ή προβλήματα ανάπτυξης ως πιθανές αιτίες. «Αν ο απόγονος δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε, δεν τον αναγνωρίζουν ως απόγονο οπότε δεν αντιδρά το μητρικό ένστικτο», εξηγεί η ίδια.

Όπως λέει, αυτό μπορεί να συμβεί συχνότερα σε καθεστώς αιχμαλωσίας, επειδή εκεί συνεισφέρουν πολλοί παράγοντες. «Είναι γνωστό πως αν τα αιχμάλωτα ζώα στρεσαριστούν, είναι πολύ πιο πιθανό να φάνε τους απογόνους τους. Από την άλλη, είναι λιγότερο πιθανό να υποσιτίζονται σε έναν ζωολογικό κήπο. Στην άγρια φύση, αν ένα θηλυκό δεν είναι από μόνο του δυνατό, είναι πιθανότερο να φάει τα μικρά της», λέει η Maren Huck.

Σχετικά με τον ζωολογικό κήπο, λέει πως το συμβάν δεν αποδεικνύει προβλήματα στην λειτουργία του, σημειώνοντας ωστόσο πως οι υπεύθυνοι πρέπει να παρακολουθούν πλέον στενά την Kigali, μήπως το ξανακάνει. «Αν δεν ξανασυμβεί, το πιθανότερο είναι πως έγινε είτε λόγω απειρίας της μητέρας είτε λόγω προβλημάτων υγείας στα νεογέννητα», καταλήγει.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ειναι καποιος απο αυτους που υποστηριζουν (κυριως για την ομοφυλοφυλια, αλλα και για αλλες συμπεριφορες) οτι δεν ειναι φυσιολογικες, γιατι ουτε τα ζωα δε θα τις εκαναν? Να δω κατι θελω...