Λαγκάρντ: «Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για πιθανούς δασμούς από την κυβέρνηση Τραμπ»

Λαγκάρντ: «Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για πιθανούς δασμούς από την κυβέρνηση Τραμπ» Facebook Twitter
Κριστίν Λαγκάρντ
0

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανές εμπορικές επιβαρύνσεις από την κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Ο στόχος είναι να προβλέψουμε τις εξελίξεις και να αντιδράσουμε κατάλληλα», τόνισε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προκαλέσει προκλήσεις, αλλά οι συνέπειες για την Ευρώπη θεωρούνται περιορισμένες. «Εάν ο πληθωρισμός αναζωπυρωθεί στις ΗΠΑ, οι πρωταρχικές επιπτώσεις θα είναι εκεί. Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για εξαγωγή πληθωρισμού στην Ευρώπη», δήλωσε.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι παράγοντες όπως η συναλλαγματική ισοτιμία και οι εμπορικές σχέσεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στενά. «Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν πάντα θετική για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.

Τραμπ: Σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε για την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, κατηγορώντας την ΕΕ ότι μεταχειρίζεται τις ΗΠΑ «πολύ άσχημα». Ειδικότερα, τόνισε ότι η Ένωση «δεν εισάγει αμερικανικά αυτοκίνητα ή αγροτικά προϊόντα σε δίκαιες συνθήκες» και χαρακτήρισε την ΕΕ ως «μικρή Κίνα», η οποία εκμεταλλεύεται την αμερικανική οικονομία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απάντησαν άμεσα στις απειλές του Τραμπ, αν και οι απόψεις διίστανται. Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να απαντήσει «με ανάλογο τρόπο». Ωστόσο, άλλοι ηγέτες, όπως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, επεσήμαναν ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα ήταν καταστροφικός. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη διατλαντική μας σχέση, η οποία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ», σημείωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι πριν εξεταστούν αντίποινα, πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση. «Δεν χρειάζεται να μιλάμε για αντίποινα, εάν δεν υπάρχει τίποτα για αντίποινα ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθώς οι απειλές για εμπορικούς δασμούς αυξάνονται, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστεί τις νέες προκλήσεις που φέρνει η πολιτική Τραμπ. Οι συζητήσεις για το μέλλον της διατλαντικής σχέσης αναμένεται να ενταθούν, με στόχο την εξεύρεση ισορροπημένων λύσεων που θα προστατεύουν τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Διεθνή / Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απολύει εκατοντάδες διπλωμάτες, διαλύει την USAID και επαναπροσδιορίζει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Η εξωτερική πολιτική περνά σε νέα φάση.
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Διεθνή / Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της έρευνας, προκειμένου να αξιολογήσει εάν το Χάρβαρντ «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς»
LIFO NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Διεθνή / Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι οικογένειες των θυμάτων μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας την οδύνη και τις επιπτώσεις της επίθεσης - Ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στον δράστη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Διεθνή / Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή
LIFO NEWSROOM
Μεγάλο νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

Διεθνή / Νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο... και οι τακτικοί αιμοδότες, οι σύλλογοι αιμοδοτών, είναι μια γενιά που γερνά και δεν μπορεί πλέον να δώσει αίμα μετά την ηλικία των 65»
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 15χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Διεθνή / Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 14χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Νεκρός 14χρονος από πισώπλατες μαχαιριές ανηλίκων στη Χαλκηδόνα - Η συζήτηση περί ανηλίκων δραστών - Τι προβλέπει ο Τουρκικός Ποινικός Κώδικας - Απειλούν την οικογένεια του θύματος με θάνατο ενώ διέλυσαν τον τάφο του παιδιού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Ομάδες νεοναζί από μαχητικά αθλήματα, γνωστές ως «active club», εξαπλώνονται διεθνώς σε Καναδά, Ευρώπη, Λατινική Αμερική - Χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πάρκα για στρατολόγηση σε φασιστικές ιδέες
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ