Κύπρος: Στο Ανώτατο Δικαστήριο Βρετανίδα, για αναίρεση της καταδίκης της για «ψευδή καταγγελία» ομαδικού βιασμού

Κύπρος: Στο Ανώτατο Δικαστήριο Βρετανίδα, για αναίρεση της καταδίκης της για «ψευδή καταγγελία» ομαδικού βιασμού Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου προσφεύγει η Βρετανίδα που είχε καταγγείλει ομαδικό βιασμό στην Αγία Νάπα, αλλά στη συνέχεια καταδικάστηκε για «ψευδή καταγγελία»

Η Βρετανίδα ελπίζει σε αναίρεση της καταδίκης της για την υπόθεση. Στις αρχές του 2020 δικαστήριο στην Κύπρο της επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή, για πρόκληση δημόσιας βλάβης. 

Η 19χρονη τότε γυναίκα κατήγγειλε στην κυπριακή αστυνομία ότι την είχαν βιάσει 12 Ισραηλινοί στην Αγία Νάπα, τον Ιούλιο του 2019. Στη συνέχεια, η Βρετανίδα ανακάλεσε την καταγγελία- έχοντας κρατηθεί χωρίς δικηγόρο σύμφωνα με τους εκπροσώπους της. Ακολούθησε η δίκη της και η καταδίκη της για πρόκληση δημόσιας βλάβης. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου θα εξετάσει την προσφυγή της στις 16 Σεπτεμβρίου. Αν δεν αναιρεθεί η καταδίκη της, οι δικηγόροι της σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Τα επιχειρήματα των δικηγόρων της 

Ένα από τα επιχειρήματα των δικηγόρων της είναι ότι ο δικαστής δεν έλαβε υπόψη αποδείξεις ότι η γυναίκα πράγματι έπεσε θύμα βιασμού. 

«Για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης πρέπει να έχεις κάνει ψευδή καταγγελία και κάθε φορά που φέρναμε αποδείξεις ότι ο βιασμός συνέβη, ο δικαστής φώναζε στις Κύπριες δικηγόρους μας “αυτή δεν είναι μία δίκη για βιασμό”», δήλωσε ο δικηγόρος της νεαρής γυναίκας, Μάικλ Πόλακ. 

«Το έκανε περίπου επτά φορές κατά τη διάρκεια της δίκης, οπότε ουσιαστικά απέκλεισε οποιαδήποτε σκέψη ότι ο βιασμός συνέβη, κάτι που σημαίνει ότι δεν έλαβε υπόψη σωστά όλα τα στοιχεία του αδικήματος», συμπλήρωσε. 

Ένα άλλο επιχείρημα των δικηγόρων της Βρετανίδας είναι ότι η γυναίκα ανακάλεσε την καταγγελία υπό την πίεση της αστυνομίας. «Ήταν εκεί σχεδόν επτά ώρες χωρίς έναν δικηγόρο, χωρίς τους γονείς της», υπογράμμισε ο Πόλακ. 

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι ιδιαίτερα ισχυρό σε αυτό το θέμα. Υπάρχει μία υπόθεση εναντίον της Κύπρου, που έφηβος μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Λεμεσού και του απέσπασαν μία ομολογία χωρίς δικηγόρο. Οπότε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήδη έχει αποφασίσει σε αυτό το ζήτημα εναντίον της Κύπρου, κάτι που ελπίζουμε να λάβει υπόψη το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου», δήλωσε ο δικηγόρος. 

«Φριχτή εμπειρία»

Η μητέρα της 19χρονης δήλωσε ότι η ανατροπή της καταδίκης θα είναι το πρώτο βήμα για να ξαναπάρει η κόρη της πίσω τη ζωή της. 

«Φανταστείτε να έχετε βιαστεί, να φυλακίζεστε επειδή οι αρχές λένε ότι είπατε ψέματα, έχοντας αρνηθεί να ακούσουν αποδείξεις περί του αντιθέτου, μετά να πρέπει να το ξαναζήσετε αυτό κάθε φορά που κάνετε αίτηση για μία δουλειά ή ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα», δήλωσε η μητέρα. 

«Αυτό είναι ένα τρομερό βάρος για την κόρη μου, να της έχει συμβεί κάτι τόσο φριχτό και μετά να έχει μια καταδίκη για μια ζωή», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να αισιοδοξεί για την έκβαση της έφεσης, δεδομένης της εμπειρίας τους από τα δικαστήρια της Κύπρου. 

Η μητέρα υπογράμμισε ακόμη ότι δεν επετράπη στην κόρη της να υπερασπιστεί σωστά τον εαυτό της, «λόγω της απροθυμίας του δικαστηρίου να ακούσει τις αποδείξεις των σοβαρών σεξουαλικών αδικημάτων που υπέστη». 

Η νεαρή γυναίκα θέλει να συνεχίσει τη ζωή της αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται να αναιρεθεί η καταδίκη της, δήλωσε ο Μάικλ Πόλακ. 

«Αυτό θα μείνει στο μητρώο της. Κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή κάνει αίτηση για μία δουλειά, θα το θυμάται αυτό και τι της συνέβη. Οπότε είναι πολύ σημαντικό για εκείνη- παρότι δεν βρίσκεται στη φυλακή και έχει επιστρέψει στη Βρετανία- να αναιρεθεί η καταδίκη της», συμπλήρωσε ο δικηγόρος. 

Η Βρετανίδα θα ήθελε τελικά να δει τους εμπλεκόμενους άνδρες να καταδικάζονται, αλλά επί του παρόντος η νομική ομάδα της επικεντρώνεται στην αναίρεση της δικής της καταδίκης, σημείωσε ακόμη ο συνήγορός της. 

«Ήταν μία πραγματικά φριχτή εμπειρία για εκείνη και σαφώς θα ήθελε να δει να απονέμεται η δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να αναιρεθεί η καταδίκη της, ώστε να μη χρειάζεται να την κουβαλά για το υπόλοιπο της ζωής της», κατέληξε. 

Με πληροφορίες από BBC
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM