Κύπρος: Στο 3.3% υπολογίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης

Κύπρος: Στο 3.3% υπολογίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης Facebook Twitter
1

Θετικότερος του αναμενομένου εκτιμάται ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Κύπρο, το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς υπολογίζεται στο 3,3%.

 

Σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι θετικός και υπολογίζεται σε +3,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο +3,3%.

 

Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο", "Κατασκευές" και Μεταποίηση". Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε ο τομέας "Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί".

 

Η πρόβλεψη του 3.3% για το πρώτο τρίμηνο του 2017, υπερκεράζει τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου βλέπει για το 2017 ανάπτυξη της τάξεως του 3.1%, ενώ η Κομισιόν στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, παρουσιάζεται αρκετά πιο συντηρητική στις εκτιμήσεις της με ανάπτυξη της τάξης του 2.5%.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο οικονομολόγος και αναπληρωτής διευθυντής της ΕΤΑΑ, Πίτερ Σάνφιλντ, ανέφερε ότι η πρόβλεψη του 2.5% για την Κύπρο είναι ρεαλιστική, με τις προοπτικές για την οικονομία του νησιού να είναι θετικές.

 

Η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 3,3% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη να διατηρηθεί σταθερή η πορεία.

 

Σε γραπτή δήλωση σημειώνεται : «έχουμε υποχρέωση έναντι των συμπολιτών μας να κρατήσουμε σταθερή την πορεία και με συλλογική προσπάθεια και αξιόπιστες πολιτικές, να καλύψουμε πλήρως το χαμένο έδαφος».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

LiFO politics / O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για την αδυναμία της Ελλάδας να πείσει την ΕΕ να ασχοληθεί με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και δηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, «αν υπήρχε διάθεση από τους τότε διαπραγματευτές για μία ευρύτερη στήριξη στη Βουλή».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ