Κυπριακό: «Περίπλοκο το ζήτημα της ασφάλειας» δηλώνει ο Άιντε

Κυπριακό: «Περίπλοκο το ζήτημα της ασφάλειας» δηλώνει ο Άιντε Facebook Twitter
0

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άιντε , δήλωσε ότι το ζήτημα της ασφάλειας στην Κύπρο είναι περίπλοκο, γιατί, όπως εξήγησε, η μια πλευρά επιζητεί την αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων και η άλλη την παραμονή και διατήρηση τους. Πρέπει, είπε, να σκεφτούμε έξω από τα εσκαμμένα και να βρούμε άλλες φόρμουλες, οι οποίες θα συνεπάγονται αρκετή αλλαγή, ώστε αυτό να εκλαμβάνεται ως πραγματικά θετική κίνηση προς τα εμπρός για τους Ελληνοκύπριους, ενώ την ίδια στιγμή θα καθησυχάζει τους Τουρκοκύπριους.

Σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Άιντε χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Συμβούλιο να καλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για ενημέρωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι από κανένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας τέθηκε θέμα συμμετοχής του στη διάσκεψη για την Κύπρο και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο» συμμετοχής του Συμβουλίου Ασφαλείας σε οποιαδήποτε διάσκεψη. Αναφερόμενος δε στη σύνθεση της διάσκεψης, ο κ. Άιντε σημείωσε ότι δεν ήταν δική του απόφαση, «συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες».

Σε ερώτηση, πότε η διάσκεψη θα συγκληθεί και πάλι σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, ο σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό είπε πως δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι είναι θέμα εβδομάδων. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν έχει προχωρήσει αρκετά η συζήτηση στα ζητήματα, που αφορούν την εφαρμογή της λύσης, επισημαίνοντας ότι ήγειρε το θέμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM