Κροατία: Το Ανώτατο Δικαστήριο νομιμοποίησε την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Κροατία: Το Ανώτατο Δικαστήριο νομιμοποίησε την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ιστορική απόφαση στην Κροατία καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν παιδιά.

«Δεδομένης της θέσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαστήριο αναφέρει ότι μια διαφορετική μεταχείριση ατόμων σε παρόμοιες καταστάσεις, με βάση αποκλειστικά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αντιπροσωπεύει μια μορφή διάκρισης», αναφέρει η απόφαση της 26ης Μαΐου, σύμφωνα με το Telegram.hr.

Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στην επί 6 χρόνια δικαστική μάχη των Mladen Kožić και Ivo Šegota, ενός ομόφυλου ζευγαριού που επιχειρεί από το 2016 να νομιμοποιήσει το δικαίωμά του στην υιοθεσία.

Οι απορρίψεις που δέχτηκαν έγιναν με την αιτιολογία ότι το κροατικό δίκαιο για τα πολιτικά δικαιώματα, που εισήχθη το 2014, δεν περιελάβανε το δικαίωμα στην υιοθεσία, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος νόμος εξισώνει τα δικαιώματα στα ομόφυλα και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η απόφαση του δικαστηρίου περιλαμβάνει μία τροποποίηση του νόμου προκειμένου οι κοινωνικές υπηρεσίες να δέχονται τις αιτήσεις υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και αν είναι κατάλληλα τότε να μπορούν αν εντάσσονται στην λίστα αναμονής.

Επίσης, το ίδιο αποτελεσματικά η απόφαση απορρίπτει την έφεση του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών, για την Οικογένεια, την Νεολαία και την Κοινωνική πολιτική, που αμφισβητούσε απόφαση υπέρ της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, που είχε κατατεθεί στο Διοικητικό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ, νωρίτερα τον Μάιο.

Ωστόσο, πλέον η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και αυτό σημαίνει ότι η υιοθεσία από τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι νόμιμη.

Κροατία: Το Ανώτατο Δικαστήριο νομιμοποίησε την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια Facebook Twitter
Φωτ.: Δικαίωση για τους Mladen Kožić και Ivo Šegota/Goran Mehkek / CROPIX

Mε πληροφορίες του GayTimes
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ