Κριτική από το 1941 ρίχνει τον «Πολίτη Κέιν» από την κορυφή της λίστας του Rotten Tomatoes

Κριτική από το 1941 ρίχνει τον «Πολίτη Κέιν» από την κορυφή της λίστας του Rotten Tomatoes Facebook Twitter
imdb
0

Μια κριτική "ηλικίας" 80 ετών, με ψευδώνυμο για υπογραφή, φαίνεται να έχει καταστρέψει τη βαθμολογία 100%, της ταινίας «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Γουέλς, στον ιστότοπο  Rotten Tomatoes.

Ένας χρήστης του Twitter επεσήμανε την αλλαγή στην βαθμολογία του Πολίτη Κέιν, λόγω της προσθήκης μιας αρνητικής κριτικής που είχε γίνει πριν από 80 χρόνια.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς έγινε η αλλαγή, αλλά ο ιστότοπος Boing Boing, συγκρίνοντας στιγμιότυπα εικόνας από το Rotten Tomatoes, εικάζει ότι η συγκεκριμένη προσθήκη της κριτικής πρέπει να έγινε μεταξύ 25 Φεβρουαρίου και 15 Απριλίου.

Η κριτική δημοσιεύθηκε αρχικά στην Chicago Tribune στις 7 Μαΐου 1941, υπό τον τίτλο «Ο Πολίτης Κέιν αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει τον κριτικό ως η σπουδαιότερη ταινία που έγινε ποτέ».

Η κριτική δημοσιεύτηκε μια εβδομάδα μετά την πρώτη της κυκλοφορία στη Νέα Υόρκη και μια ημέρα μετά την πρεμιέρα του στο Σικάγο.

Ο συγγραφέας του κειμένου, που υπογράφει ως Mae Tinee σχολιάζει σχετικά: «Είναι ενδιαφέρον (φιλμ). Είναι διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά περίεργο ώστε να γίνει μουσειακό έκθεμα. Όμως, η θυσία της απλότητας για χάρη της εκκεντρικότητας, αφαιρεί από τη διάκριση και τη γενική αξία της ψυχαγωγίας».

Η κριτική ωστόσο, υποδηλώνει ότι ο χαρακτηρισμός της ταινίας ως η σπουδαιότερη όλων των εποχών, μάλλον είχε ήδη μπει «στο παιχνίδι» πριν καν αυτή κυκλοφορήσει.

Ο «Πολίτης Κέιν» ανακηρύχθηκε η καλύτερη ταινία όλων των εποχών στη δεκαετή δημοσκόπηση των κριτικών του περιοδικού Sight and Sound το 1962, διατηρώντας τη θέση μέχρι το 2012, όταν ξεπεράστηκε από το Vertigo του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Το ενδιαφέρον για τη δημιουργική διαδικασία πίσω από την ταινία ξαναζωντάνεψε πέρυσι, με την κυκλοφορία του Mank, μιας βιογραφικής κινηματογραφικής παράθεσης του συγγραφέα Χέρμαν Τζ. Μάνκιεβιτς, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ και με πρωταγωνιστή τον Γκάρι Όλντμαν.

H ταινία του 2020 κέρδισε πριν από λίγα 24ωρα δύο Όσκαρ.

Ωστόσο, οι αναφορές ότι ο Πολίτης Κέιν έχει «αντικατασταθεί» στην κορυφή της λίστας, με τις ταινίες, που έχουν λάβει 100% σε θετικές κριτικές, έχει κάνει αίσθηση.

Πλέον, η ταινία του Όρσον Γουέλς, βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από την κωμωδία του 1934, It Happened One Night και το Black Panther.

Όσο για τις θετικές κριτικές της ταινίας, το ποσοστό είναι πια στο 99%.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ