Κρίση των οπιοειδών: 650 εκατ. $ πρόστιμο στις 3 μεγαλύτερες αλυσίδες φαρμακείων των ΗΠΑ

Κρίση των οπιοειδών: 650 εκατ. $ πρόστιμο στις 3 μεγαλύτερες αλυσίδες φαρμακείων των ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε ότι οι τρεις μεγαλύτερες αλυσίδες φαρμακείων στις ΗΠΑ πρέπει να να καταβάλουν πρόστιμα 650,6 εκατ. $ σε δύο κομητείες του Οχάϊο για τον ρόλο τους στην κρίση των οπιοειδών.

Τον Νοέμβριο, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Walgreens Boots Alliance, η CVS και η Walmart βοήθησαν στη δημιουργία υπερπροσφοράς εθιστικών χαπιών οπιοειδών.

Τα χρήματα από τα πρόστιμα θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κρίσης των οπιοειδών στις κομητείες Λέικ και Τράμπουλ.

Οι εταιρείες, από την πλευρά τους σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση.

Εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν εθιστεί σε παυσίπονα με βάση τα οπιούχα, όπως η φαιντανύλη και το OxyContin τα τελευταία 20 χρόνια.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο θάνατοι αποδόθηκαν σε υπερβολικές δόσεις παυσίπονων τη 20ετία μεταξύ 1999 και 2019.

Στο δικαστήριο, οι δικηγόροι των κομητειών Λέικ και Τράμπουλ ανέφεραν ότι το συνολικό οικονομικό κόστος της κρίσης υπολογίζεται στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και οι δύο κομητείες, όπως και άλλες δικαιοδοσίες στις ΗΠΑ, έχουν υποστηρίξει ότι η κρίση έχει ασκήσει τεράστια πίεση στους τοπικούς πόρους, στα κοινωνικά προγράμματα και στα νομικά συστήματα.

Μεταξύ 2012 και 2016, περισσότερα από 80 εκατομμύρια παυσίπονα φέρεται να διανεμήθηκαν στην κομητεία Τράμπουλ- περίπου 400 χάπια ανά κάτοικο.

Στην Λέικ, αντίστοιχα, ο αριθμός ήταν 61 εκατομμύρια χάπια το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ένας περιφερειακός δικαστής αποφάσισε ότι η κομητεία Λέικ θα λάβει 306 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε 15 χρόνια, ενώ η κομητεία Τράμπουλ 344 εκατομμύρια δολάρια.

Βραχυπρόθεσμα, οι τρεις εταιρείες καλούνται να πληρώσουν περίπου 87 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τα δύο πρώτα χρόνια του σχεδίου.

Ο επίτροπος της κομητείας Λέικ Τζον Χάμερτσεκ, χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας πως «σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ημέρας στον αγώνα μας για τον τερματισμό της κρίσης των οπιοειδών».

Οι τρεις εταιρείες έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις καταγγελίες εναντίον τους και ισχυρίστηκαν ότι προσπάθησαν να αποτρέψουν την τακτική της παράνομης χρήσης των παυσίπονων.

Επιπλέον, υποστήριξαν ότι οι γιατροί - και όχι τα φαρμακεία - ήταν αυτοί που τελικά καθόρισαν πόσα χάπια συνταγογραφήθηκαν και σε ποιον.

Περισσότερες από 3.000 αγωγές έχουν κατατεθεί κατά παραγωγών οπιοειδών και φαρμακείων με την ελπίδα να καλυφθούν τα έξοδα που δαπανήθηκαν για την καταπολέμηση της κρίσης.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διεθνή / Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ενθαρρύνω όλους τους εμπλεκόμενους στον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία και ιδίως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εργαστούν για μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ