Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας κέρδισε 158 δισεκ. ευρώ το 2021- Είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας κέρδισε 158 δισεκ. ευρώ το 2021- Είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως Facebook Twitter
Pixabay
0

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, κέρδισε 1,58 τρισ. νορβηγικές κορώνες, δηλαδή 158 δισ. ευρώ πέρυσι, εν μέσω πανδημίας.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία, με τη μεγαλύτερη ώθηση να προέρχεται από τις μετοχές τεχνολογίας.

Η απόδοση επένδυσης του αμοιβαίου κεφαλαίου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διαμορφώθηκε στο 14,5% για το έτος, η οποία ήταν 0,74 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από την απόδοση του δείκτη αναφοράς του αμοιβαίου κεφαλαίου.

«Τα καλά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στις πολύ έντονες εξελίξεις στην αγορά μετοχών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Nicolai Tangen.

«Υπήρχε καλή απόδοση σε όλους τους τομείς, αλλά οι επενδύσεις στην τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά είχαν ιδιαίτερα καλή απόδοση», είπε.

Οι μετοχές της τεχνολογίας σημείωσαν απόδοση 30,2%, καθιστώντας την τον κλάδο με τις καλύτερες επιδόσεις.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1996, επενδύει έσοδα από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας και έχει μερίδια σε περίπου 9.100 εταιρείες παγκοσμίως, κατέχοντας το 1,4% όλων των εισηγμένων μετοχών. Επενδύει επίσης σε ομόλογα, μη εισηγμένα ακίνητα και υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η περσινή απόδοση ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία του αμοιβαίου κεφαλαίου, ξεπερνώντας μόνο τα 1,69 τρισεκατομμύρια κορώνες του 2019.

Οι μεγαλύτεροι μεμονωμένοι συνεισφέροντες στις αποδόσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν η Microsoft, η Alphabet και η Apple , σύμφωνα με το υλικό της παρουσίασης.

Σε επίπεδο χώρας, οι επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν περισσότερο, με 960 δισ. κορώνες σε αποδόσεις, ακολουθούμενη από τη Βρετανία με 112 δισ. κορώνες.

Το ταμείο κατέχει το ισοδύναμο των 244.000 δολαρίων για κάθε Νορβηγό άνδρα, γυναίκα και παιδί.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM