Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας κέρδισε 158 δισεκ. ευρώ το 2021- Είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας κέρδισε 158 δισεκ. ευρώ το 2021- Είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως Facebook Twitter
Pixabay
0

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, κέρδισε 1,58 τρισ. νορβηγικές κορώνες, δηλαδή 158 δισ. ευρώ πέρυσι, εν μέσω πανδημίας.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία, με τη μεγαλύτερη ώθηση να προέρχεται από τις μετοχές τεχνολογίας.

Η απόδοση επένδυσης του αμοιβαίου κεφαλαίου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διαμορφώθηκε στο 14,5% για το έτος, η οποία ήταν 0,74 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από την απόδοση του δείκτη αναφοράς του αμοιβαίου κεφαλαίου.

«Τα καλά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στις πολύ έντονες εξελίξεις στην αγορά μετοχών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Nicolai Tangen.

«Υπήρχε καλή απόδοση σε όλους τους τομείς, αλλά οι επενδύσεις στην τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά είχαν ιδιαίτερα καλή απόδοση», είπε.

Οι μετοχές της τεχνολογίας σημείωσαν απόδοση 30,2%, καθιστώντας την τον κλάδο με τις καλύτερες επιδόσεις.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1996, επενδύει έσοδα από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας και έχει μερίδια σε περίπου 9.100 εταιρείες παγκοσμίως, κατέχοντας το 1,4% όλων των εισηγμένων μετοχών. Επενδύει επίσης σε ομόλογα, μη εισηγμένα ακίνητα και υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η περσινή απόδοση ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία του αμοιβαίου κεφαλαίου, ξεπερνώντας μόνο τα 1,69 τρισεκατομμύρια κορώνες του 2019.

Οι μεγαλύτεροι μεμονωμένοι συνεισφέροντες στις αποδόσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν η Microsoft, η Alphabet και η Apple , σύμφωνα με το υλικό της παρουσίασης.

Σε επίπεδο χώρας, οι επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν περισσότερο, με 960 δισ. κορώνες σε αποδόσεις, ακολουθούμενη από τη Βρετανία με 112 δισ. κορώνες.

Το ταμείο κατέχει το ισοδύναμο των 244.000 δολαρίων για κάθε Νορβηγό άνδρα, γυναίκα και παιδί.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ