Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 5 εκατομμύρια οι θάνατοι παγκοσμίως - Η κατάσταση στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 5 εκατομμύρια οι θάνατοι παγκοσμίως - Η κατάσταση στην Ευρώπη Facebook Twitter
0

Οι επισήμως καταγεγραμμένοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τους κυβερνητικούς απολογισμούς ως χθες Δευτέρα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας), η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης να διαφέρει από τη μια ήπειρο κι από τη μια περιφέρεια στην άλλη

Ευρώπη

Στην Ευρώπη, όπου έχουν καταγραφεί 1.401.804 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, η τρέχουσα αύξηση (24.353 θάνατοι τις τελευταίες επτά ημέρες, +13% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα) οφείλεται κυρίως στη Ρωσία (7.938 θάνατοι, +9%), την Ουκρανία (3.857 θάνατοι, +19%) και τη Ρουμανία (3.072 θάνατοι, +6%).

Ωστόσο και άλλες χώρες καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις, όπως η Σλοβακία (131 θάνατοι τις τελευταίες επτά ημέρες, +130%), η Τσεχία (138 θάνατοι, +97%) και η Ουγγαρία (237 θάνατοι, +68%).

Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Στην περιφέρεια του κόσμου που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο βάσει του συνολικού αριθμού θανάτων (1.521.193), η τάση είναι το τρέχον διάστημα πτωτική, με 5% λιγότερους θανάτους την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με τις επτά προηγούμενες ημέρες.

Μεταξύ των χωρών που ανακοινώνουν πάνω από 100 θανάτους σε εβδομαδιαία βάση εδώ και δύο εβδομάδες, αυτές που σημειώνουν το τρέχον διάστημα τη μεγαλύτερη υποχώρηση είναι η Κούβα (54 θάνατοι τις επτά τελευταίες ημέρες, -56%), η Κόστα Ρίκα (83 θάνατοι, -25%), η Αργεντινή (124 θάνατοι, -23%) και η Βραζιλία (2.180 θάνατοι, -8%), όπου ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για εγκληματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από επιτροπή της Γερουσίας.

Αντίθετα, η κατάσταση επιδεινώθηκε στη Γουατεμάλα (394 θάνατοι τις επτά προηγούμενες ημέρες, +6%) και στην Κολομβία (214 θάνατοι, +6%).

Ασία

Η Ινδία (3.917 θάνατοι τις τελευταίες επτά ημέρες) είδε τον εβδομαδιαίο απολογισμό της να γίνεται πιο βαρύς εξαιτίας της αναθεώρησης των δεδομένων νοτιοδυτικής πολιτείας η οποία καταμέτρησε a posteriori θανάτους που είχαν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020 ως τον Ιούνιο του 2021.

Στην υπόλοιπη Ασία (4.066 θάνατοι τις τελευταίες επτά ημέρες), ο αριθμός των ασθενών που υποκύπτουν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 παραμένει σταθερός σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται σε αρκετές χώρες, όπως η Μογγολία (74 θάνατοι, -38%), το Πακιστάν (72 θάνατοι, -33%) και η Νότια Κορέα (83 θάνατοι, -22%).

Αντίθετα, οι Φιλιππίνες καταγράφουν αύξηση των θυμάτων (1.379 θάνατοι, +23%).

ΗΠΑ/Καναδάς

Έπειτα από νέα έξαρση της πανδημίας το καλοκαίρι, ο αριθμός των θανάτων μειώνεται το τρέχον διάστημα στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν 9.850 θάνατοι τις τελευταίες επτά ημέρες (-15% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), όπως και στον Καναδά (222 θάνατοι, -14%).

Αφρική

Με λιγότερους από 200 θανάτους να καταγράφονται καθημερινά στην ήπειρο, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας κατέγραψε πτώση 9% τις τελευταίες επτά ημέρες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν πάνω από 100 θανάτους την περασμένη εβδομάδα, μόνο η Αίγυπτος είδε την κατάσταση να επιδεινώνεται, με 366 νεκρούς σε επτά ημέρες (+16% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Αρκετές άλλες χώρες βλέπουν τους εβδομαδιαίους απολογισμούς τους να γίνονται κάπως ελαφρύτεροι, όπως η Αιθιοπία (101 θάνατοι τις τελευταίες επτά ημέρες, -28%) και η Νότια Αφρική (252 θάνατοι, -19%).

Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή, η πανδημία μοιάζει να βρίσκεται επίσης σε ύφεση, με 1.880 νεκρούς τις τελευταίες επτά ημέρες (-7% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), μείωση που οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση του αριθμού των θανάτων στο Ιράν (1.080 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες επτά ημέρες, -6%).

Ωκεανία

Η Ωκεανία, αν και είναι η ήπειρος που έχει χτυπηθεί λιγότερο από την πανδημία, βιώνει το τρέχον διάστημα έξαρσή της που δεν είχε γνωρίσει ποτέ, με 139 θανάτους τις τελευταίες επτά ημέρες.

Η Αυστραλία κατέγραψε τους 97 από τους θανάτους αυτούς, αριθμό πάντως μειωμένο κατά 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM