Κορωνοϊός: Τι δείχνει το παράδειγμα της Σιγκαπούρης- Ήταν πρότυπο διαχείρισης, τώρα παίρνει αυστηρά μέτρα

Κορωνοϊός: Τι δείχνει το παράδειγμα της Σιγκαπούρης- Ήταν πρότυπο διαχείρισης, τώρα παίρνει αυστηρά μέτρα Facebook Twitter
EPA
0

Αρχικά, η Σιγκαπούρη αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τη διαχείριση του κορωνοϊού. Τώρα όμως, η χώρα αναγκάζεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται.

Προτού καν αποκτήσει όνομα αυτή η πανδημία, Covid-19, η Σιγκαπούρη είχε επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και διέθετε μια αποτελεσματική διαδικασία για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Όμως, τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί. Το Σάββατο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την καταγραφή 191 νέων περιπτώσεων, ανεβάζοντας το σύνολο των πολιτών που έχουν μολυνθεί σε 2.299.

Κατά κύριο λόγο, τα κρούσματα προέρχονται από τα πυκνοκατοικημένα συγκροτήματα ξένων εργατών, κάποια από τα οποία ήδη έχουν τεθεί σε καραντίνα. Αν και μέχρι τώρα το είχε αποφύγει, πλέον η Σιγκαπούρη είναι σε μερικό lockdown. Σχολεία και επιχειρήσεις έκλεισαν, από τους πολίτες ζητήθηκε να μένουν στο σπίτι και αυτή την εβδομάδα απαγορεύτηκαν όλες οι συναθροίσεις.

Πώς αντιμετώπισε αρχικά τον κορωνοϊό η Σιγκαπούρη

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε αρκετά νωρίς στη Σιγκαπούρη, στις 23 Ιανουαρίου. Ήταν ένας Κινέζος που έφτασε από τη Γουχάν, την ίδια ημέρα που το επίκεντρο του ιού στην Κίνα μπήκε σε καραντίνα.

Γρήγορα, στη Σιγκαπούρη επιβλήθηκαν έλεγχοι στα αεροδρόμια, ενώ έγιναν εκτεταμένα τεστ σε κάθε περίπτωση που θεωρούνταν ύποπτη. Επιπλέον, γινόταν επισταμένη ιχνηλάτη των επαφών κάθε επιβεβαιωμένου κρούσματος και αυτά τα άτομα έμπαιναν σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, είχε αποκαλέσει τη Σιγκαπούρη «ένα καλό παράδειγμα κυβερνητικής προσέγγισης» σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό.

Για εβδομάδες, η Σιγκαπούρη κατάφερε να κρατήσει χαμηλούς και ανιχνεύσιμους τους αριθμούς κρουσμάτων, με μόνο μικρές εστίες που περιορίζονταν εύκολα, χωρίς να τεθούν πραγματικοί περιορισμοί στην καθημερινή ζωή.

Πότε άρχισε η επιδείνωση

Το σύστημα αυτό απέδιδε μέχρι τα μέσα Μαρτίου, δήλωσε ο καθηγητής Γικ-Γινγκ Τέο, κοσμήτορας της σχολής δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Σε εκείνο το σημείο, καθώς η σοβαρότητα της κατάστασης γινόταν σαφής σε όλο τον πλανήτη, οι χώρες άρχισαν να καλούν τους πολίτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Χιλιάδες επέστρεψαν στη Σιγκαπούρη από χώρες που δεν είχαν υπάρξει το ίδιο προνοητικές. Ανάμεσά τους πάνω από 500 άνθρωποι που εν αγνοία τους, ήταν φορείς του κορωνοϊού.

Αν και οι επαναπατρισθέντες έπρεπε να μείνουν στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες, άλλοι που ζούσαν μαζί τους μπορούσαν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, όσο δεν εμφάνιζαν συμπτώματα. Καθημερινά υπήρχαν δεκάδες νέα κρούσματα και τα περισσότερα ήταν εισαγόμενα ή συνδέονταν με αυτά. Όμως, για πρώτη φορά, η Σιγκαπούρη δεν μπορούσε να ιχνηλατήσει εύκολα όλες τις εγχώριες περιπτώσεις.

Είναι εύκολο να πει κανείς πως ήταν λάθος να μην περιοριστούν οι επαφές των επαναπατρισθέντων, δήλωσε ο καθηγητής Τέο. «Όμως, η αλήθεια είναι πως τώρα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τον ιό, σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Τώρα ξέρουμε ότι γίνεται μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς και πως αυτή είναι η βασική κινητήριος δύναμη της εξάπλωσης», λέει.

Πρόστιμα και μάσκες

Τώρα, η Σιγκαπούρη έχει θέσει σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα. Όσοι βγαίνουν από το σπίτι για μη απαραίτητες δραστηριότητες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 7.000 δολαρίων ή έξι μήνες φυλάκισης.

Η κυβέρνηση έκλεισε παραλίες και πάρκα και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που θα ισχύσει και μετά την άρση του μερικού lockdown. Από σήμερα μάσκα θα πρέπει να φορούν και όσοι μπαίνουν σε φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων, διαφορετικά θα τους απαγορεύεται η είσοδος.

Ο καθηγητής Τέο εκτιμά ότι τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά, αν και σημειώνει ότι μπορεί να συνεχιστεί για λίγες ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων, επειδή αυτό θα αντικατοπτρίζει το τι συνέβαινε πριν από μία εβδομάδα.

Τι δείχνει το παράδειγμα της Σιγκαπούρης

Παρά κάποιες επικρίσεις για καθυστέρηση επιβολής του μερικού lockdown, ο καθηγητής Ντέιλ Φίσερ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις παγκόσμιες εξάρσεις, τόνισε ότι στην πραγματικότητα η Σιγκαπούρη έδρασε νωρίτερα από άλλες χώρες, καθώς τα καθημερινά νέα κρούσματα ήταν λίγο πάνω από τα 100.

Αλλά για να είναι αποτελεσματική η καραντίνα, πρέπει να συμβούν τρία πράγματα, σημείωσε: Να σταματήσει η μετάδοση- κάτι που γίνεται αν όλοι μείνουν στο σπίτι- να έχει χρόνο το σύστημα υγείας για να ανακάμψει και να είναι όλα τα συστήματα σε λειτουργία, δηλαδή εγκαταστάσεις απομόνωσης, νόμοι και ιχνηλάτηση επαφών.

«Αν κάνεις το 1-2 και μετά ανοίξεις ξανά, η ιστορία θα επαναληφθεί», προειδοποίησε. Το παράδειγμα της Σιγκαπούρης δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, σημειώνει το BBC και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες για να διαχειριστούν ένα δεύτερο- ίσως και 3ο και 4ο- κύμα μολύνσεων.

Ο καθηγητής Τέο σημείωσε ότι όλες οι χώρες έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προετοιμαστούν. Τόνισε όμως ότι πρέπει όλα τα κράτη να δουν τη Σιγκαπούρη για να καταλάβουν τι συμβαίνει σε πυκνοκατοικημένες κοινότητες, αναφερόμενος στα συγκροτήματα ξένων εργατών με τα εκατοντάδες κρούσματα. «Πρέπει όλοι να προετοιμαστούν για αυτό», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από BBC, Bloomberg

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Διεθνή / Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί: Τα ορυκτά καύσιμα φτάνουν στο τέλος τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερες και αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση για σταθερή, καθαρή και προσιτή ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι κερδοσκόποι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Διεθνή / Γάζα: Οι κερδισμένοι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Σε τέσσερις πρόχειρες αποθήκες στη Γάζα, το Gaza Humanitarian Foundation μοιράζει τρόφιμα υπό αυστηρή ασφάλεια – αλλά οι νεκροί και οι ρίψεις ευθυνών θέτουν ερωτήματα για τον ρόλο Ισραήλ, ΗΠΑ & Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Διεθνή / Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει τους συνοριοφύλακες σε πόλεις μακριά από τα σύνορα, αλλά η πρακτική αυτή προκαλεί ανησυχίες για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ άφησε ένα κενό εξουσίας στον ΟΗΕ και η Κίνα θέλει να το εκμεταλλευτεί

Διεθνή / Ο Τραμπ άφησε ένα κενό εξουσίας στον ΟΗΕ και η Κίνα θέλει να το εκμεταλλευτεί

Η Κίνα ενισχύει την παρουσία της σε οργανισμούς του ΟΗΕ όπως ITU και WHO, προσλαμβάνει προσωπικό, δημιουργεί συμμαχίες και χρηματοδοτεί, με στόχο την προώθηση της ατζέντας της στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων UN80
LIFO NEWSROOM
Τα μυστικά της αλχημείας: Εταιρεία πυρηνικής σύντηξης σχεδιάζει να μετατρέψει τον υδράργυρο σε χρυσό

Διεθνή / Τα μυστικά της αλχημείας: Εταιρεία πυρηνικής σύντηξης σχεδιάζει να μετατρέψει τον υδράργυρο σε χρυσό

Η αμερικανική startup Marathon Fusion, που χρησιμοποιεί πυρηνική σύντηξη, προτείνει μέσω «πυρηνικής μετατροπής» να παράγει χρυσό από υδράργυρο – με στόχο κέρδη αξίας όσο και η παραγόμενη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ζητούν κατάθεση από την καταδικασμένη συνεργό του Τζέφρι Έπσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ζητούν κατάθεση από την καταδικασμένη συνεργό του Τζέφρι Έπσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ

Η επικοινωνία με τη νομική ομάδα της Μάξγουελ έγινε κατόπιν εντολής της υπουργού Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι, με σκοπό να εξεταστεί εάν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές
LIFO NEWSROOM
Εξάρθρωση κυκλώματος σωματεμπορίας στην Ισπανία – 37 συλλήψεις και 162 γυναίκες σε καθεστώς προστασίας

Διεθνή / Εξάρθρωση κυκλώματος σωματεμπορίας στην Ισπανία – 37 συλλήψεις και 162 γυναίκες σε καθεστώς προστασίας

Οι χώροι όπου εκτυλισσόταν η εκμετάλλευση παρουσιάζονταν ως νόμιμα ινστιτούτα μασάζ, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούσαν ως παράνομοι οίκοι ανοχή
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ: Ο Μολδαβός ολιγάρχης, oι επιχειρήσεις στην Τουρκία και ο Ερντογάν

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ: Ο Μολδαβός ολιγάρχης, oι επιχειρήσεις στην Τουρκία και ο Ερντογάν

Μέσω εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, η οικογένεια του Μολδαβού ολιγάρχη επέκτεινε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις και τις νομικές υποθέσεις διεθνώς
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ