Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας κατά 80% σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Μια μεμονωμένη λήψη είτε του εμβολίου των Οξφόρδης-AstraZeneca είτε των Pfizer-BioNTech μειώνει την πιθανότητα να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη ο ασθενής, κατά περισσότερο από 80%, αναφέρει αγγλική έρευνα.

 

Στοιχεία από το αρμόδιο Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας έδειξαν ότι τα αποτελέσματα του εμβολιασμού εμφανίζονται τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά την δόση. Τα στοιχεία της έρευνας, βασίστηκαν σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, τα πρώτα που εμβολιάστηκαν.

 

Επιστήμονες χαιρέτισαν το αποτέλεσμα, αλλά τόνισαν ότι χρειάζονται δύο δόσεις για την καλύτερη προστασία του ασθενή.

 

Η συγκεκριμένη έρευνα, έρχεται δε, μετά από παρόμοια ευρήματα που δημοσιεύθηκαν από τις σκωτσέζικες υγειονομικές αρχές την περασμένη εβδομάδα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «θεαματικά».

 

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε σε ενημέρωση στη Downing Street  σήμερα ότι τα τελευταία αποτελέσματα εμβολίων ήταν «πολύ δυνατά».

 

Μιλώντας επίσης στη συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Jonathan Van-Tam, δήλωσε ότι τα δεδομένα προσφέρουν μια ματιά για το πώς το πρόγραμμα εμβολίων «θα μας φέρει σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο τους επόμενους μήνες», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

 

Ωστόσο, είπε ότι ήταν «απολύτως κρίσιμο», οι δεύτερες δόσεις να «εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της πορείας του εμβολιασμού κατά του Covid-19» τονίζοντας ότι δεν είναι λιγότερο σημαντικές από την πρώτη δόση.

 

Επισήμανε δε, ότι  υπήρχε μια «σημαντική πιθανότητα» μια δεύτερη δόση ενός εμβολίου να «ωριμάσει την ανοσολογική απόκριση» του οργανισμού.

 

Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου - πάνω από το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή.

 

Παράλληλα, τα δεδομένα, τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί, πρότειναν επίσης ότι το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο άρχισε να κυκλοφορεί ένα μήνα πριν από το εμβόλιο της AstraZeneca, οδηγεί σε μείωση κατά 83% των θανάτων από το Covid.

 

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο ατόμων άνω των 70 να εμφανίσουν συμπτώματα Covid κατά περίπου 60%, τρεις εβδομάδες μετά την αρχική δόση.

 

Ο καθηγητής Van-Tam επισήμανε δε, ότι η απόφαση να δοθεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικιωμένους είναι «σαφώς δικαιώθηκε». Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη ωστόσο, αρνήθηκαν να το χορηγήσουν στα άτομα άνω των 65 ετών, επειδή τα δεδομένα από τα κλινικά τεστ δεν ήταν σαφή για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

 

Ο καθηγητής Van-Tam είπε ότι η απόφαση των βρετανικών αρχών ήταν ότι «απλώς δεν ήταν λογικό» το εμβόλιο να λειτουργεί μόνο σε νεότερους ενήλικες. Είπε ότι άλλες χώρες αναμφίβολα θα «ενδιαφέρονται πολύ» για τα δεδομένα που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ πρόσθεσε πως «Μας δείχνουν πώς, αν είμαστε υπομονετικοί,  το πρόγραμμα εμβολίων θα μας οδηγήσει σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο τους επόμενους μήνες».

 

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γνωρίζουμε πόσο καλά προστατεύουν τα εμβόλια από την μετάλλαξη της Βραζιλίας που έχει πρόσφατα εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε μεταξύ άλλων.

 

Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr