Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα- 700 επιδημιολόγοι απαντούν στους ΝΥΤ

Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα- 700 επιδημιολόγοι απαντούν στους ΝΥΤ Facebook Twitter
Πελάτες εστιατορίου τρώνε σε ξεχωριστές «καμπίνες», στο Ελσίνκι (Πηγή φωτό EPA)
0

Παρότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι «καθ'οδόν», πολλοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η ζωή δεν θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα κανονικότητας μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Οι NYT έκαναν άτυπη έρευνα στην οποία μετείχαν 700 επιδημιολόγοι, που κλήθηκαν να απαντήσουν για τις προφυλάξεις που λαμβάνουν οι ίδιοι, ποιες δραστηριότητες θεωρούν επικίνδυνες και- κυρίως- τι θα αλλάξει με το εμβόλιο και πότε θα επανέλθει η κανονικότητα.

Οι μισοί από τους επιδημιολόγους δήλωσαν ότι δεν θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους μέχρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού. Το 30% απάντησε ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές όταν θα εμβολιαστούν οι ίδιοι.

Κάποιοι είπαν ότι θα ένιωθαν άνετα να κάνουν μόνο συγκεκριμένα πράγματα, όπως οι επαφές με ανθρώπους που επίσης έχουν εμβολιαστεί. Λίγοι είπαν ότι θα περιμένουν μέχρι τη στιγμή που η χώρα θα έχει φτάσει σε επίπεδο ανοσίας αγέλης και να έχουν εμβολιαστεί και οι ίδιοι.

«Θα άλλαζα κάποιες συμπεριφορές, αλλά άλλες όχι», δήλωσε η Γκαμπριέλα Βασκέζ Μπενίτεζ, ερευνήτρια στο HealthPartners Institute. «Θα έκανα κάποια μικρά ταξίδια, μικρές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους με στενούς συγγενείς όταν θα είχα εμβολιαστεί, αλλά θα τηρούσα προφυλάξεις όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις».

Θα χρειαστεί χρόνος μετά το εμβόλιο

Η μειοψηφία των επιδημιολόγων είπαν ότι αν εμβόλια υψηλής αποτελεσματικότητας διανεμηθούν ευρέως, τότε θα είναι ασφαλές για τους Αμερικανούς να αρχίσουν να ζουν πιο ελεύθερα αυτό το καλοκαίρι.

Αλλά οι περισσότεροι είπαν ότι ακόμη και με τα εμβόλια, πιθανότατα θα απαιτηθεί ένας χρόνος- ή και περισσότερο- για την επανεκκίνηση των πολλών δραστηριοτήτων με ασφάλεια και ότι κάποιοι τομείς της ζωής μας μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ σε αυτό που ήταν.

Η Κάριν Μίτσελ, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο UCLA δήλωσε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να είναι αρκετά ασφαλές «να επιστρέψουμε ακριβώς στον ίδιο τρόπο ζωής που είχαμε. Πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε τον ιό».

Οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για πολλές άγνωστες παραμέτρους, όπως πόσο κρατά η ανοσία, πώς μπορεί να μεταλλαχθεί ο ιός, τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά στη διανομή του εμβολίου αλλά και την πιθανή απροθυμία ομάδων ανθρώπων να εμβολιαστούν.

Οι προφυλάξεις που παίρνουν οι επιδημιολόγοι

Στο μεταξύ, οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να λαμβάνουν πιο αυστηρές προφυλάξεις σε σύγκριση με τους περισσότερους Αμερικανούς.

Από τις 23 δραστηριότητες της καθημερινότητας για τις οποίες ρωτήθηκαν, μόνο για 3 απάντησαν οι περισσότεροι ότι τις έχουν κάνει τον τελευταίο μήνα: περπάτημα ή συνάντηση με φίλους σε εξωτερικούς χώρους (62%), μεταφορά της αλληλογραφίας (από το γραμματοκιβώτιο, εντός σπιτιού) χωρίς προφυλάξεις (72%) και ψώνια σε παντοπωλείο ή φαρμακείο (90%).

Αντίθετα, οι επιδημιολόγοι έχουν αποφύγει σχεδόν απολύτως άλλες δραστηριότητες, τις οποίες συνεχίζουν να κάνουν πολλοί Αμερικανοί. Σχεδόν κανένας δεν πήγε σε αθλητικό αγώνα, συναυλία ή παράσταση, μόλις το 3% συναντήθηκε με κάποιον που δεν γνωρίζει καλά και το ίδιο ποσοστό πήγε σε γάμο ή κηδεία.

Επίσης, τα 3/4 των ερωτηθέντων απάντησαν ότι σχεδιάζουν να περάσουν τα Χριστούγεννα, το Χάνουκα ή κάποια άλλη γιορτή του χειμώνα μόνο με τους ανθρώπους που ζουν μαζί, ή να μην το γιορτάσουν καν, ενώ με παρόμοιο τρόπο πέρασαν και την ημέρα των Ευχαριστιών.

Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα- 700 επιδημιολόγοι απαντούν στους ΝΥΤ Facebook Twitter

Οι πιο επικίνδυνες δραστηριότητες

Όταν ρωτήθηκαν για τις πιο ασφαλείς και τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες της λίστας που τους τέθηκε, οι περισσότεροι συμφώνησαν στις εξής γενικές αρχές: ανησυχούν λιγότερο για τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και για την επαφή με επιφάνειες και ανησυχούν περισσότερο για τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους και εκείνες με πολλούς ανθρώπους.

Οι 3 λιγότερο επικίνδυνες δραστηριότητες σύμφωνα με τους επιδημιολόγους

  • Μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις (75%)
  • Περπάτημα ή συνάντηση με φίλους σε εξωτερικό χώρο (72%)
  • Εξωτερικές δουλειές όπως ψώνια σε παντοπωλείο ή φαρμακείο (46%).

Οι 3 πιο επικίνδυνες δραστηριότητες σύμφωνα με τους επιδημιολόγους

  • Φαγητό σε εστιατόριο σε κλειστό χώρο (44%)
  • Παρακολούθηση γάμου ή κηδείας (43%)
  • Παρακολούθηση αθλητικού αγώνα, συναυλίας ή παράστασης (35%)

Η ζωή μετά το εμβόλιο

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, οι περισσότεροι επιδημιολόγοι απάντησαν ότι κάποιοι τομείς της ζωής μπορεί να αρχίσουν να επανέρχονται στην κανονικότητα κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, χάρη στα εμβόλια.

Άλλοι ανέφεραν ότι κάποια πράγματα θα παραμείνουν διαφορετικά, υποθέτοντας ότι δεν θα έχει αναπτυχθεί ένα φάρμακο με υψηλή αποτελεσματικότητα. Οι περισσότεροι είπαν ότι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκα, ιδιαίτερα σε χώρους με πολλούς ανθρώπους, ή όταν αισθάνονται άρρωστοι.

Πολλοί από τους ερωτηθέντες σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Άλλοι είπαν ότι πάντα θα είναι πιο διστακτικοί να χαιρετίσουν κάποιον διά χειραψίας, με αγκαλιά ή να βρεθούν σε μέρη με πολύ κόσμο και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Οι απαντήσεις των επιδημιολόγων

Πότε και πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα;

«Κάποιοι επέστρεψαν στην κανονικότητα και εξαιτίας αυτού θα χρειαστούν 2-3 χρόνια προτού τα πράγματα επανέλθουν στην κανονικότητα για τους προσεκτικούς, τουλάχιστον στις ΗΠΑ», Κάθριν Μποκ, Wayne State University

«Η νέα κανονικότητα θα είναι η χρήση μάσκας για τους επόμενους 12-18 μήνες και πιθανότατα τα επόμενα χρόνια», Ρομπέρτα Μπραν, Vitalant Research Institute

«Πιστεύω η εκτεταμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση των περισσοτέρων προφυλάξεων έως τα μέσα προς τα τέλη του καλοκαιριού του 2021», Μάικλ Γουέμπστερ- Κλαρκ, University of North Carolina.

«Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητά μας, αλλά πιστεύω ότι τα νέα προληπτικά μέτρα που αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε- όπως οι μάσκες- θα φαίνονται κανονικά με τον καιρό. Με αυτή την έννοια, είμαι αισιόδοξη ότι η ζωή θα υιοθετήσει ένα νέο είδος κανονικότητας», Μέριλιν Τσενγκ, Cal Poly.

«Το τώρα είναι κανονικό. Σαν το 2019, ποτέ ξανά», Βασίλι Βλάσοφ, HSE University.

Τι δεν θα επανέλθει ποτέ στην προ πανδημίας κανονικότητα;

«Οι σχέσεις μου με ανθρώπους που πήραν ελαφριά αυτή την πανδημία και αγνόησαν τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία και τις συμβουλές», Βικτόρια Χολτ, University of Washington

«Κάθε τομέας της καθημερινότητάς μου που απαιτεί επαφή με οποιονδήποτε άλλο πέρα από τη σύζυγό μου», Τσαρλς Πουλ, University of North Carolina

«Μένοντας στο σπίτι με τα παιδιά μου διδάχθηκα ότι η ζωή με λιγότερες εξωτερικές δουλειές και δραστηριότητες είναι κατά κάποιο τρόπο ωραία. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα μειώσουμε τις οικογενειακές υποχρεώσεις μας», Τζένιφερ Νούτσο, Johns Hopkins

«Δεν θα θεωρώ δεδομένα τα ταξίδια προς τους μακρινούς συγγενείς», Αλίσια Άλεν, University of Arizona.

«Ποτέ ξανά δεν θα χρειαστεί να εξηγήσει τι είναι ο επιδημιολόγος», Τζάνετ Ριτς- Έντουαρντς, Harvard

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Συλλήψεις Εβραίων ακτιβιστών μέσα σε κτίριο του Κογκρέσου ενόψει της ομιλίας του Νετανιάχου

Διεθνή / ΗΠΑ: Συλλήψεις Εβραίων ακτιβιστών μέσα σε κτίριο του Κογκρέσου ενόψει της ομιλίας του Νετανιάχου

Διαδήλωναν για τον πόλεμο στη Γάζα και φορούσαν κόκκινες μπλούζες με συνθήματα όπως «όχι στο όνομά μας» και «Οι Εβραίοι λένε σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM