ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Κορωνοϊός: Οργή Γερμανών υπουργών για τις «απόπειρες Τραμπ» να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα εμβολίου

Κορωνοϊός: Οργή Γερμανών υπουργών για τις «απόπειρες Τραμπ» να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα εμβολίου Facebook Twitter
Κόντρα Ουάσινγκτον-Βερολίνου για το εμβόλιο του κορωνοϊού (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Οργισμένη ήταν η αντίδραση Γερμανών υπουργών, μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφερε πολλά χρήματα σε γερμανική εταιρεία, για τα αποκλειστικά δικαιώματα εμβολίου για τον κορωνοϊό.

«Η Γερμανία δεν είναι προς πώληση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας στο ARD, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε η εφημερίδα Welt, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τραμπ εναντίον Βερολίνου».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη φαρμακευτική εταιρεία CureVac, που έχει έδρα στο Τίμπιγκεν της Γερμανίας, προκειμένου να εξασφαλίσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό «μόνο για τις ΗΠΑ». Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της προσφέρει οικονομικά κίνητρα προκειμένου να παραμείνει στη χώρα το εμβόλιο.

«Δεν θα το επιτρέψουμε»

«Οι Γερμανοί ερευνητές έχουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων, στο πλαίσιο των παγκοσμίων δικτύων συνεργασίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια κατάσταση, στην οποία άλλοι θέλουν να εξασφαλίσουν αποκλειστικά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Η διεθνής συνεργασία είναι σημαντική τώρα, όχι η εθνική ιδιοτέλεια» τόνισε από την πλευρά του ο Έρβιν Ρούντελ, βουλευτής και μέλος της επιτροπής υγείας της Βουλής. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του Φιλελεύθερου κόμματος, κατηγόρησε τον Τραμπ για ψηφοθηρία. «Προφανώς θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο σε μια προεκλογική καμπάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν επεσήμανε ότι είναι «εκτός συζήτησης» μια εξαγορά της CureVac από τη διοίκηση Τραμπ. Η εταιρεία θα αναπτύξει το εμβόλιο για όλο τον κόσμο, όχι για συγκεκριμένες χώρες, ξεκαθάρισε.

Όταν του ζητήθηκε την Κυριακή να επιβεβαιώσει τις απόπειρες προσέγγισης της γερμανικής εταιρείας, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεεχόφερ απάντησε: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχω ακούσει αρκετές φορές σήμερα, από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ότι υπάρχει αυτό και θα το συζητήσουμε αύριο στην επιτροπή διαχείρισης κρίσεων».

Κορωνοϊός: Οργή Γερμανών υπουργών για τις «απόπειρες Τραμπ» να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα εμβολίου Facebook Twitter
Η έδρα της εταιρείας CureVac (Πηγή φωτό EPA)

Τι απαντά η Ουάσινγκτον

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο AFP, υποστήριξε ότι το δημοσίευμα ήταν «άκρως μεγαλοποιημένο». «Η αμερικανική κυβέρνηση έχει μιλήσει με πάνω από 25 εταιρείες που ισχυρίζονται ότι μπορούν να βοηθήσουν με το εμβόλιο. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες ήδη έλαβαν χρηματοδότηση από Αμερικανούς επενδυτές», ανέφερε σχετικά.

Επίσης, ο αξιωματούχος διέψευσε ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εξασφαλίσει το όποιο εμβόλιο μόνο για τις ΗΠΑ. «Θα συνεχίσουμε να μιλάμε με κάθε εταιρεία που ισχυρίζεται ότι μπορεί να βοηθήσει. Και θα μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο την όποια λύση βρεθεί», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η CureVac έχει έδρα στο κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης, ενώ έχει εγκαταστάσεις επίσης στη Φρανκφούρτη και τη Βοστώνη. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Paul-Ehrlich Institute, το οποίο συνδέεται με το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο CEO της CureVac, Ντάνιελ Μενιτσέλα, αντικαταστάθηκε από τον Ίνγκμαρ Χόερ, δίχως να εξηγήσει γιατί. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Μενιτσέλα είχε συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάικ Πενς και εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών στην Ουάσινγκτον. Λίγο μετά την επίσκεψη, ο Μενιτσέλα είχε δηλώσει «Είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε ένα δραστικό εμβόλιο εντός μερικών μηνών».

Πάντως, οι επενδυτές της CureVac ανακοίνωσαν ότι σε περίπτωση που αναπτυχθεί αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό δεν θα πωληθεί σε μία χώρα. «Φανταστική απόφαση», σχολίασε ο Αλτμάιερ, ενώ σημείωσε ότι το Βερολίνο μπορεί να παρέμβει. «Όταν πρόκειται για σημαντικές υποδομές και εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα, θα αναλάβουμε δράση αν χρειαστεί», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Με πληροφορίες από τον Guardian

 

Διεθνή
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM
«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM