Κορωνοϊός: Η Μάλτα χαλαρώνει τους περιορισμούς - Πόσοι πολίτες χρειάστηκε να εμβολιαστούν

Κορωνοϊός: Η Μάλτα χαλαρώνει τους περιορισμούς - Πόσοι πολίτες χρειάστηκε να εμβολιαστούν για το επόμενο βήμα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών κατά της covid-19 αυτό το μήνα θα ξεκινήσει η Μάλτα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα.

Ο Αμπέλα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως τα σχολεία θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα, 12 Απριλίου και πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την επαναλειτουργία των εστιατορίων και των μη απαραίτητων καταστημάτων στις 26 Απριλίου. Οι εκκλησίες θα επαναλάβουν τη θεία λειτουργία στις 18 Απριλίου.

«Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν σταδιακά, αλλά τα παιδιά δεν μπορούν να χάσουν κι άλλη από την εκπαιδευτική εμπειρία τους στην τάξη», είπε ο Αμπέλα.

Τα σχολεία και τα εστιατόρια στο μικρό μεσογειακό νησί έκλεισαν στις αρχές Μαρτίου έπειτα από μια αύξηση των μολύνσεων κορωνοϊού που αποδόθηκαν στο λεγόμενο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος.

Όμως ένα υψηλό 510 νέων μολύνσεων σε έναν πληθυσμό 500.000 κατοίκων στις 10 Μαρτίου έπεσε σε 54 νέες μολύνσεις κατά μέσο όρο ημερησίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Περίπου 400 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια που προκαλεί ο ιός μέχρι τώρα.

Ο Αμπέλα είπε πως η Μάλτα σχεδιάζει να ξανανοίξει τον κρίσιμο για την οικονομία της τομέα του τουρισμού την 1η Ιουνίου. «Θα προωθήσουμε τη χώρα μας ως έναν από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς", είπε.

Ο υπουργός Υγείας Κρις Φερν δήλωσε πως το 42% των ενηλίκων στη Μάλτα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Reuters, καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν πλησιάζει τους αριθμούς της Μάλτας, με την Ουγγαρία, που έρχεται δεύτερη, να βρίσκεται στο 24%.

Η Μάλτα χρησιμοποιεί ένα μείγμα εμβολίων των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca και, αντίθετα από πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, κάνει χρήση επιλογών προκειμένου να αγοράσει όσα περισσότερα εμβόλια μπορεί.

Ο Φερν είπε πως το 95% των πολιτών άνω των 80 ετών έχουν τώρα εμβολιαστεί, το 86% εκείνων ηλικίας 70 ετών και άνω και το 78% των άνω των 60 ετών. Περίπου το 86% των εκπαιδευτικών έχουν επίσης εμβολιαστεί.

Με την πίεση στο σύστημα υγείας να μειώνεται, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, που χρειάστηκε να αναβληθούν, θα επαναληφθούν τώρα στο κρατικό νοσοκομείο, είπε ο Φερν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Με Ουίλιαμ και Κέιτ στο πλευρό του περπάτησε προς τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα περπάτησαν μέχρι τον ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, συνοδευόμενοι από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ, καθώς και τα παιδιά τους
THE LIFO TEAM