«Το κορίτσι της Ναπάλμ» υποβλήθηκε στην τελευταία θεραπεία αποκατάστασης μετά από 50 χρόνια

Το κορίτσι της ναπάλμ» υποβλήθηκε στην τελευταία θεραπείας αποκατάστασης μετά από 50 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.:Wikipedia/Nick Ut
0

Η Phan Thi Kim Phuc, η εικόνα της οποίας έγινε σύμβολο της φρίκης του πολέμου του Βιετνάμ, υποβλήθηκε στην τελευταία της επέμβαση για αποκατάσταση του δέρματος, 50 χρόνια αφότου το χωριό της χτυπήθηκε από ναπάλμ.

Η Phuc φωτογραφήθηκε σε ηλικία 9 ετών καθώς έτρεχε, χωρίς ρούχα και ούρλιαζε από αγωνία και πόνο μετά την ρίψη της βόμβας ναπάλμ από ένα επιθετικό αεροσκάφος Skyraider του Νοτίου Βιετνάμ.

Ο Nick Ut, ο φωτογράφος που απαθανάτισε την εικόνα τον Ιούνιο του 1972, την βοήθησε να βρει ιατρική περίθαλψη.

Η Phuc πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο στο νοσοκομείο αναρρώνοντας από τα τραύματά της και έζησε με συνεχή πόνο και περιορισμένη δυνατότητα κίνησης.

Αυτή την εβδομάδα υποβλήθηκε στον 12ο και τελευταίο γύρο της θεραπείας της με λέιζερ στο Ινστιτούτο Δερματολογίας και Λέιζερ του Μαϊάμι, όπως ανέφερε το NBC 6 South Florida.

Στο Μαϊάμι, γνώρισε και τον Ut, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ για την φωτογραφία της. Όταν εκείνος απαθανάτισε τη στιγμή ήταν 21 ετών και εκείνη θεωρεί ότι της έσωσε τη ζωή.

Είπε ότι ευχόταν όλοι να μπορούσαν «να ζήσουν με αγάπη, ελπίδα και συγχώρεση, και αν όλοι μπορούν να μάθουν να ζουν έτσι, δεν χρειαζόμαστε καθόλου πόλεμο».

Η Phuc έχει πει στο παρελθόν ότι μισούσε τη φωτογραφία και ότι ένιωθε άσχημη και ντροπιασμένη που απεικονίστηκε γυμνή.

Τα ρούχα της όμως, είχαν λιώσει πάνω στο σώμα της από την βόμβα.

Στα χρόνια μετά την επίθεση, είχε αυτοκτονικές τάσεις καθώς ζούσε με ένα μόνιμο ψυχικό τραύμα και βασανιστικό σωματικό πόνο.

Μετακόμισε στον Καναδά τη δεκαετία του 1990 όπου ίδρυσε το Kim Foundation International, το οποίο προσφέρει ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης ψυχολογικής υποστήριξης, σε παιδιά που επλήγησαν από τον πόλεμο.

Σε συνέντευξή της στο CBC τον περασμένο μήνα, είπε πως «Δεν είμαι πια θύμα πολέμου. Είμαι επιζήσασα. Αισθάνομαι ότι πριν από 50 χρόνια, ήμουν θύμα πολέμου, αλλά 50 χρόνια αργότερα, είμαι φίλη, βοηθός, μητέρα, γιαγιά και επιζήσασα που φώναζε για ειρήνη».

Το κορίτσι της ναπάλμ» υποβλήθηκε στην τελευταία θεραπείας αποκατάστασης μετά από 50 χρόνια Facebook Twitter

Με πληροφορίς του Guardia

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ