Κωνσταντινούπολη: 159 συλλήψεις σε διαμαρτυρία κατά του πρύτανη που διόρισε ο Ερντογάν

Κωνσταντινούπολη: 159 συλλήψεις σε διαμαρτυρία κατά του πρύτανη που διόρισε ο Ερντογάν Facebook Twitter
EPA
0

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 159 ανθρώπους σε διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στον πρύτανη που διόρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, αλλά και μελών του διδακτικού προσωπικού, ενάντια στον νέο πρύτανη ξεκίνησαν περίπου πριν από ένα μήνα, καθώς καταδικάζουν ως αντιδημοκρατική κίνηση τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού.

Στη διαμαρτυρία που έγινε τη Δευτέρα οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Έξω η αστυνομία» και «Τα πανεπιστήμια είναι δικά μας», ενώ ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία. «Τέθηκαν υπό κράτηση 159 άτομα που δεν τερμάτισαν τη διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο, παρά τις προειδοποιήσεις», ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Οι συγκεντρωμένοι επίσης απαιτούσαν την απελευθέρωση τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν όταν δημοσίευσαν στα social media φωτογραφίες με πίνακα που απεικονίζει τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ και σύμβολα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.


Νωρίτερα, περισσότεροι από 100 αστυνομικοί είχαν παραταχθεί στην κεντρική είσοδο της πανεπιστημιούπολης. Επέτρεπαν την είσοδο στους φοιτητές του πανεπιστημίου, ελέγχοντας την ταυτότητά τους, αλλά είπαν σε άλλους να φύγουν, ανάμεσά τους αρκετοί βουλευτές, κυρίως από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Τα πεζοδρόμια των δρόμων που οδηγούν στο πανεπιστήμιο είχαν περιφραχθεί, ενώ μικροσυμπλοκές ξέσπασαν όταν κάποιοι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να κινούνται προς τον αστυνομικό φραγμό.

 

Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέκρινε τις συλλήψεις και με ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε τον Μπουλού να παραιτηθεί για να βάλει ένα τέλος «σε αυτή την άσχημη κατάσταση».

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι μίλησε με τις αρχές, προκειμένου να ανοίξει ένας διάλογος με τους διαδηλωτές και συμπλήρωσε ότι θα συναντηθεί με φοιτητές σήμερα, Τρίτη, για να ακούσει τις ανησυχίες του.

Ο Μπουλού, που έκανε αίτηση για να είναι υποψήφιος με το κόμμα του Ερντογάν στις εκλογές του 2015, είναι ο πρώτος εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας που επελέγη για τη θέση πρύτανη, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία το 1980, σύμφωνα με το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM