Κονγκό: Ραδιόφωνο που μάχεται κατά του Έμπολα αναστέλλει τη λειτουργία του υπό τον φόβο αντιποίνων

Κονγκό: Ραδιόφωνο που μάχεται κατά του Έμπολα αναστέλλει τη λειτουργία του υπό τον φόβο αντιποίνων Facebook Twitter
EPA
0

Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός που συμμετέχει στη μάχη κατά της επιδημίας του ιού Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε ότι σταματά να εκπέμπει υπό τον φόβο αντιποίνων που έχουν ήδη κοστίσει τη ζωή σε έναν δημοσιογράφο του.

«Από τον προηγούμενο μήνα δεχόμαστε όλοι απειλές. Αποφασίσαμε να διακόψουμε την εκπομπή του ραδιοφώνου μας», δήλωσε ο Ζοέλ Μουσαβούλι διευθυντής του κοινοτικού ραδιοφώνου Lwemba στην περιοχή Μαμπάσα της επαρχία Ιτούρι. «Είμαστε θύματα της ίδιας μας της δέσμευσης υπέρ της ευαισθητοποίησης κατά της διάδοσης του ιού Έμπολα. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο μας επιβουλεύονται οι πολιτοφύλακες», πρόσθεσε.

Στις 2 Νοεμβρίου ένας εργαζόμενος στον ραδιοφωνικό σταθμό, ο Πάπι Μαχάμπα, δολοφονήθηκε στο σπίτι του από αγνώστους. Η σύζυγός του τραυματίστηκε και το σπίτι του πυρπολήθηκε από τους ίδιους δράστες. Ο διευθυντής του σταθμού Lwemba από την πλευρά του κατήγγειλε ότι έχει γλιτώσει από δύο απόπειρες απαγωγής.

Η διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αδράνεια των αρχών και πρόσθεσε ότι θα επαναλειτουργήσει «μετά την αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας στην περιοχή».

Από τον Σεπτέμβριο πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιοχή της Μαμπάσα έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τη μετάδοση προγραμμάτων που αφορούν την καταπολέμηση του ιού εξαιτίας της εχθρότητας μεγάλου μέρους του πληθυσμού, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης του Τύπου OLPA.

Η ΛΔ Κονγκό αντιμετωπίζει μια επιδημία του ιού Έμπολα από την 1η Αυγούστου 2018, η οποία πλήττει απομονωμένες περιοχές στις επαρχίες Βόρειο Κίβου, Νότιο Κίβου και Ιτούρι. Η επιδημία μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.193 ανθρώπων σε σύνολο 3.287 κρουσμάτων, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Η επιδημία τείνει να σταθεροποιηθεί, δηλαδή να επιβραδυνθεί, καθώς στον τελευταίο απολογισμό δεν υπάρχουν νέα κρούσματα και νέοι θάνατοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM