Κομισιόν: Σημαντική πρόοδο στο σύστημα ασύλου, αλλά χρειάζονται επιπλέον μέτρα

Κομισιόν: Σημαντική πρόοδο στο σύστημα ασύλου, αλλά χρειάζονται επιπλέον μέτρα Facebook Twitter
0

Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στη βελτίωση του συστήματος ασύλου αλλά και τα επείγοντα μέτρα που χρειάζεται ακόμα να λάβει, για την πλήρη εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ για το άσυλο, επισημαίνει η δεύτερη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκατάσταση των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου.

Ειδικότερα, η σύσταση της Επιτροπής καταγράφει ότι η Ελλάδα, παρά τη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζει, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση του συστήματος ασύλου της, από τον Φεβρουάριο, όταν εκδόθηκε η πρώτη σύσταση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της συνολικής ικανότητας υποδοχής, καθώς και της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας ασύλου, της δημιουργίας ενός πλαισίου για την παροχή δωρεάν νομικής αρωγής και νέων αρχών υποβολής προσφυγών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, υπάρχει αρκετό περιθώριο προόδου που πρέπει να επιτευχθεί, πριν να είναι δυνατή η επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου, μέχρι το τέλος του έτους, όπως είναι ο στόχος.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει αδιαμφισβήτητη πρόοδο ως προς την βελτίωση του συστήματος ασύλου της, παρέχοντας έτσι, καλύτερες συνθήκες στους πρόσφυγες και μετανάστες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο, πως «ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ο τελικός στόχος». «Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς», συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας, πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε από την Ελλάδα να έχει ένα άψογα λειτουργικό σύστημα ασύλου και να ξεκινήσουν οι μεταφορές ατόμων εκεί, εφόσον συνεχίζεται η πίεση που υφίσταται με 50.000 μετανάστες στο έδαφός της».

Η Επιτροπή αναφέρει στη σύστασή της, πως εναπόκειται στις αρχές των κρατών μελών, υπό τον έλεγχο των δικαστηρίων τους και των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, να αποφασίσουν εάν θεωρούν πως οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να επιτραπεί η περιορισμένη επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου.

Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να επανενταχθεί στο σύστημα του Δουβλίνου,η σύσταση της Επιτροπής εστιάζει κατά προτεραιότητα στα εξής:

-Στην εδραίωση κατάλληλων μόνιμων και προσωρινών ανοικτών κέντρων υποδοχής και στη διασφάλιση, πως όλες οι εν λόγω εγκαταστάσεις προσφέρουν επαρκείς συνθήκες υποδοχής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση για τους ανήλικους,

-Στην αποτελεσματική πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, μεταξύ άλλων, διασφαλίζοντας ότι, η ελληνική υπηρεσία ασύλου είναι επαρκώς στελεχωμένη και οργανωμένη,

-Στην ίδρυση χωρίς καθυστέρηση νέας αρχής υποβολής προσφυγών, η οποία θα είναι επαρκώς στελεχωμένη για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών και μελλοντικών προσφυγών,

-Στην εξασφάλιση της πρόσβασης σε δωρεάν νομική αρωγή στην πράξη,

-Στη δημιουργία υποδομών για ευάλωτους αιτούντες, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων και της κατά προτεραιότητα δημιουργίας αρμόζουσας διαδικασίας επιτροπείας.

Η σύσταση, ζητά επίσης από την Ελλάδα να υποβάλει έκθεση, έως το τέλος Ιουνίου, και στη συνέχεια σε μηνιαία βάση, για να επιδεικνύει τους τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί πρόοδος και τι μέτρα λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών που υφίστανται στο σύστημα ασύλου.

Η Επιτροπή θα υποβάλει τον Σεπτέμβριο νέα έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις ελληνικές αρχές και θα προχωρήσει στην κατάλληλη επικαιροποίηση των συγκεκριμένων συστάσεών της. Απώτερος στόχος, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, είναι η επανένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς του Δουβλίνου και η επανέναρξη των μεταφορών, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το αργότερο, σύμφωνα με το χάρτη πορείας για την αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί οκτώ σοροί, ενώ το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η όχι πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Διεθνή / Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Νέα έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκαλύπτει πως η Δύση περιορίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ποινικοποιώντας τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Ξεκινά τώρα το δεύτερο στάδιο» της συμφωνίας για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / Τραμπ για Γάζα: Ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - «Αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, θα την αφοπλίσουμε εμείς»

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αραβικών και διεθνών εταίρων
LIFO NEWSROOM
Μακρόν σε κρίσιμη φάση: Προσπάθεια για σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία

Διεθνή / Η Γαλλία στο χείλος της νέας κρίσης: Ο Μακρόν ζητά σταθερότητα, η χώρα «βράζει»

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά σταθερότητα μετά από μια εβδομάδα πολιτικής κρίσης, ενώ ο πρωθυπουργός Λεκορνί προσπαθεί να περάσει τον νέο προϋπολογισμό και να αποφύγει πρόταση δυσπιστίας
LIFO NEWSROOM