Κομισιόν: «Ιστορική ευκαιρία» για την ΠΓΔΜ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Κομισιόν: «Ιστορική ευκαιρία» για την ΠΓΔΜ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος Facebook Twitter
1

Το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ χαιρέτισε σήμερα η Κομισιόν, κάνοντας λόγο για «μια ιστορική ευκαιρία» για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ανέφεραν πως «στις 30 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους.

Με ειρηνική και δημοκρατική ψηφοφορία, η συντριπτική πλειοψηφία όσων άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου δήλωσαν "ναι" στη Συμφωνία των Πρεσπών σχετικά με το θέμα της ονομασίας και την ευρωπαϊκή πορεία τους. Το Κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προχωρήσει με τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της ονομασίας, αποφασίζοντας για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών».

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχή αλλά και για να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο η χώρα στον δρόμο της ένταξής της στην Ε.Ε.» τονίζουν Μογκερίνι και Χαν.

«Πλέον εναπόκειται σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες να δράσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών τους ευθυνών και πέρα από κομματικές γραμμές» προσθέτουν στην ανακοίνωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να προσφέρει την πλήρη στήριξή της (...) στη χώρα, τους θεσμούς της και όλους τους πολίτες της» καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν πρότεινε τον Απρίλιο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, παρά τις έντονες επιφυλάξεις κάποιων χωρών.

Η Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία από το 2014 και με το Μαυροβούνιο από το 2012.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ