Κολομβία: Ζητά «έκτακτη σύγκληση» του συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τη Βολιβία

Κολομβία: Ζητά «έκτακτη σύγκληση» του συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τη Βολιβία Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βολιβία μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες.

Η Μπογοτά θέλει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό «για να αναζητηθούν λύσεις στην περίπλοκη θεσμική κρίση» που έχει ενσκήψει στη Βολιβία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας σε ανακοίνωσή του. Ακόμη, η κολομβιανή διπλωματία θέλει να εξασφαλιστεί πως «οι βολιβιανοί πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα στις κάλπες και να εκλέξουν νέα κυβέρνηση με όλες τις εγγυήσεις ως προς τη συμμετοχή τους».

Ο κολομβιανός ΥΠΕΞ Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο είχε προτρέψει την κυβέρνηση του Μοράλες να οργανώσει δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τη συμμετοχή του Μοράλες και του υποψηφίου της αντιπολίτευσης που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, του πρώην αντιπροέδρου Κάρλος Μέσα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του διαρκούς συμβουλίου του ΟΑΚ την 4η Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Ο 60χρονος Μοράλες, στην εξουσία από το 2006, ανακοίνωσε την παραίτησή του χθες αφού έγινε σαφές πως είχε απολέσει την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού. Ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα επίσης παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας ένα «πραξικόπημα» της συντηρητικής αντιπολίτευσης. Ο αριστερός Μοράλες είχε υποσχεθεί πριν παραιτηθεί ότι θα «ανανεωνόταν το σύνολο των μελών» της εκλογικής επιτροπής και κατόπιν θα προκηρύσσονταν «νέες εκλογές», χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της αναμέτρησης ή το εάν θα έπαιρνε μέρος. Η ανακοίνωση αυτή ικανοποιούσε το αίτημα του ΟΑΚ, που νωρίτερα έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα της διαδικασίας επαλήθευσης του αποτελέσματος των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου.

Η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα καταδίκασαν το «πραξικόπημα», όπως και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι τρεις δεσμεύσεις του Τραμπ για το Ιράν

Ο Τραμπ τοποθετεί τον εαυτό του ως κεντρικό παράγοντα στο μέλλον του Ιράν μετά τον πόλεμο, απαιτώντας «άνευ όρων παράδοση», θέλοντας λόγο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη και προσφέροντας πλήρη ασυλία σε όσους στρέφονται εναντίον του καθεστώτος
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους «εχθρούς» της χώρας, τονίζοντας ότι η ευημερία και η εικόνα σταθερότητας των Εμιράτων δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας
THE LIFO TEAM