Κολομβία: «Νομιμοποιήστε την κοκαΐνη, δεν είναι χειρότερη από το ουίσκι» λέει ο πρόεδρος

Κολομβία: «Νομιμοποιήστε την κοκαΐνη, δεν είναι χειρότερη από το ουίσκι» λέει ο πρόεδρος Facebook Twitter
0

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο δήλωσε σε κυβερνητική σύσκεψη ότι η κοκαΐνη «δεν είναι χειρότερη από το ουίσκι» και πως η απαγόρευσή της οφείλεται στο ότι παράγεται στη Λατινική Αμερική.

Η Κολομβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας κοκαΐνης παγκοσμίως, μάχεται επί δεκαετίες κατά της διακίνησης ναρκωτικών. Ωστόσο, ο αριστερός πρόεδρος της χώρας υποστήριξε ότι το ναρκωτικό χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος από τους Αμερικανούς πολιτικούς, οι οποίοι ηγούνται του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» εδώ και δεκαετίες.

«Η κοκαΐνη είναι παράνομη επειδή παράγεται στη Λατινική Αμερική, όχι επειδή είναι χειρότερη από το ουίσκι», δήλωσε ο Πέτρο κατά τη διάρκεια εξάωρης κυβερνητικής συνεδρίασης.

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις, η κοκαΐνη δεν είναι πιο επιβλαβής από το ουίσκι, ενώ εκτίμησε ότι η παγκόσμια βιομηχανία κοκαΐνης θα μπορούσε να «διαλυθεί εύκολα» εάν το ναρκωτικό νομιμοποιούνταν διεθνώς.

«Αν κάποιος θέλει ειρήνη, η επιχείρηση [διακίνησης ναρκωτικών] πρέπει να διαλυθεί», σημείωσε. «Θα μπορούσε να γίνει εύκολα αν νομιμοποιούσαν την κοκαΐνη παγκοσμίως. Θα πωλούνταν όπως το κρασί».

Αιχμές για τις ΗΠΑ και τη φαιντανύλη

Αντιπαραβάλλοντας το ζήτημα με την κρίση οπιοειδών στις ΗΠΑ, ο Πέτρο ανέφερε ότι η φαιντανύλη «σκοτώνει Αμερικανούς, αλλά δεν παράγεται στην Κολομβία».

«Η φαιντανύλη δημιουργήθηκε ως φαρμακευτικό προϊόν από βορειοαμερικανικές πολυεθνικές» και όσοι τη χρησιμοποίησαν «εθίστηκαν», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Πέτρο έρχονται σε μια περίοδο έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Κολομβία αρχικά απαγόρευσε την προσγείωση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών που μετέφεραν επαναπατριζόμενους μετανάστες.

Η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε με επιβολή δασμών στις κολομβιανές εξαγωγές, πιέζοντας την Μπογκοτά να δεχθεί τους μετανάστες «χωρίς περιορισμούς ή καθυστερήσεις», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 53% και ξεπερνώντας τους 2.600 τόνους.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Διεθνή / Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατά του Comando Vermelho σε δύο φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο
LIFO NEWSROOM
Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί έβλαψαν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Διεθνή / Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί βλάπτουν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Η Τιφαίν Οζιέρ μίλησε στη δίκη για τον σεξιστικό εκφοβισμό εναντίον της πρώτης κυρίας της Γαλλίας - «Δεν περνά μέρα ή εβδομάδα χωρίς κάποιος να μην της μιλήσει γι’ αυτό»
LIFO NEWSROOM