Κολομβία: «Νομιμοποιήστε την κοκαΐνη, δεν είναι χειρότερη από το ουίσκι» λέει ο πρόεδρος

Κολομβία: «Νομιμοποιήστε την κοκαΐνη, δεν είναι χειρότερη από το ουίσκι» λέει ο πρόεδρος Facebook Twitter
0

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο δήλωσε σε κυβερνητική σύσκεψη ότι η κοκαΐνη «δεν είναι χειρότερη από το ουίσκι» και πως η απαγόρευσή της οφείλεται στο ότι παράγεται στη Λατινική Αμερική.

Η Κολομβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας κοκαΐνης παγκοσμίως, μάχεται επί δεκαετίες κατά της διακίνησης ναρκωτικών. Ωστόσο, ο αριστερός πρόεδρος της χώρας υποστήριξε ότι το ναρκωτικό χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος από τους Αμερικανούς πολιτικούς, οι οποίοι ηγούνται του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» εδώ και δεκαετίες.

«Η κοκαΐνη είναι παράνομη επειδή παράγεται στη Λατινική Αμερική, όχι επειδή είναι χειρότερη από το ουίσκι», δήλωσε ο Πέτρο κατά τη διάρκεια εξάωρης κυβερνητικής συνεδρίασης.

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις, η κοκαΐνη δεν είναι πιο επιβλαβής από το ουίσκι, ενώ εκτίμησε ότι η παγκόσμια βιομηχανία κοκαΐνης θα μπορούσε να «διαλυθεί εύκολα» εάν το ναρκωτικό νομιμοποιούνταν διεθνώς.

«Αν κάποιος θέλει ειρήνη, η επιχείρηση [διακίνησης ναρκωτικών] πρέπει να διαλυθεί», σημείωσε. «Θα μπορούσε να γίνει εύκολα αν νομιμοποιούσαν την κοκαΐνη παγκοσμίως. Θα πωλούνταν όπως το κρασί».

Αιχμές για τις ΗΠΑ και τη φαιντανύλη

Αντιπαραβάλλοντας το ζήτημα με την κρίση οπιοειδών στις ΗΠΑ, ο Πέτρο ανέφερε ότι η φαιντανύλη «σκοτώνει Αμερικανούς, αλλά δεν παράγεται στην Κολομβία».

«Η φαιντανύλη δημιουργήθηκε ως φαρμακευτικό προϊόν από βορειοαμερικανικές πολυεθνικές» και όσοι τη χρησιμοποίησαν «εθίστηκαν», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Πέτρο έρχονται σε μια περίοδο έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Κολομβία αρχικά απαγόρευσε την προσγείωση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών που μετέφεραν επαναπατριζόμενους μετανάστες.

Η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε με επιβολή δασμών στις κολομβιανές εξαγωγές, πιέζοντας την Μπογκοτά να δεχθεί τους μετανάστες «χωρίς περιορισμούς ή καθυστερήσεις», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 53% και ξεπερνώντας τους 2.600 τόνους.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Διεθνή / Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Ο Κινέζος Zhi Dong Zhang, κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο φαιντανύλης και ξέπλυμα $150 εκατ., απέδρασε από κατ' οίκον περιορισμό στο Μεξικό, πυροδοτώντας αντιδράσεις στην κυβέρνηση Σέινμπαουμ και εντάσεις με τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η Μέριλιν πέθανε»: Όταν τα πρωτοσέλιδα πάγωσαν τον κόσμο με τον θάνατο της Μονρόε

Διεθνή / «Η Μέριλιν πέθανε»: Όταν τα πρωτοσέλιδα πάγωσαν τον κόσμο με τον θάνατο της Μονρόε

Σαν σήμερα, 5 Αυγούστου 1962, η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λος Άντζελες. Τα πρωτοσέλιδα της επομένης αποτύπωσαν την απώλεια ενός ειδώλου, αλλά και την αρχή ενός διαρκούς μύθου
LIFO NEWSROOM
Σε κίνδυνο το Ιερό Όρος των Απάτσι – Χαλκορυχείο απειλεί ιστορικό τόπο λατρείας

Διεθνή / Σε κίνδυνο το Ιερό Όρος των Απάτσι – Χαλκορυχείο απειλεί ιστορικό τόπο λατρείας

Το ιερό έδαφος των Απάτσι, Oak Flat, κινδυνεύει από την κατασκευή ενός τεράστιου μεταλλείου χαλκού - Παρά τις αντιδράσεις της φυλής και την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εξόρυξη φαίνεται να προχωρά
LIFO NEWSROOM