Κολομβία: 94 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν μέσα σε 105 μέρες

Κολομβία: 94 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν μέσα σε 105 μέρες Facebook Twitter
EPA
0

Πολυεθνική επιχείρηση για την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών με τον συντονισμό των υπηρεσιών επιβολής του νόμου της Κολομβίας πέτυχε να κατασχεθούν μέσα στις τελευταίες 105 ημέρες συνολικά 94,2 τόνοι κοκαΐνης,

H αξίας πώλησης  της  συγκεκριμένης ποσότητας στον δρόμο υπολογίζεται περίπου στα 3,2 δισεκατομμύρια δολαρία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε. 

Στην κοινή επιχείρηση συμμετείχαν οι διωκτικές αρχές 18 κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς και των ΗΠΑ και του Καναδά. Κατορθώθηκε να κατασχεθεί, πέραν της κοκαΐνης, ποσότητα μαριχουάνας με αξία πώλησης στον δρόμο που υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 133,7 εκατομμύρια δολάρια, πάντα κατά τον Ντούκε.

«Η ολομέτωπη μάχη εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών είναι πολυεθνική, συντονισμένη, κοινή ευθύνη όλων των χωρών», τόνισε ο πρόεδρος της Κολομβίας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Σήμερα, σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου καταναλώνουν και παράγουν [ναρκωτικά] με τον έναν τρόπο ή τον άλλο», συνέχισε.

Ο Ντούκε δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το πού ακριβώς κατασχέθηκαν οι ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών στις οποίες αναφέρθηκε. Πάντως, πηγή προσκείμενη στο Πολεμικό Ναυτικό μιας από τις χώρες που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση ανέφερε πως οι κατασχέσεις έγιναν σε διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό και στην Καραϊβική Θάλασσα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει έντονη ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση της έκτασης των καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στην παρασκευή της κοκαΐνης, πάντως διαβεβαιώνει πως θα συνεργαστεί με τη χώρα των Άνδεων με σκοπό να μειωθεί η παραγωγή φύλλων κόκας στο μισό ως τα τέλη του 2023.

Η έκταση των καλλιεργειών κόκας αυξήθηκε κατά 17%, σε 1.710.000 στρέμματα το 2017, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η αύξηση αποδόθηκε στην αυξημένη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα, καθώς και στην ελπίδα μερίδας των αγροτών ότι θα τους προσφερθούν κρατικές επιχορηγήσεις για να στραφούν σε νόμιμες καλλιέργειες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει τα ραντεβού για φοιτητικές βίζες και εντείνει τον έλεγχο στα social media για αλλοδαπούς φοιτητές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Διεθνή / Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Παρά την πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές, η αποστολή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της - Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε ταχύτερο ρυθμό εκτοξεύσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για αποίκηση του Άρη.
LIFO NEWSROOM