Κλιμάκωση στρατιωτικών συγκρούσεων Ινδίας-Πακιστάν στο Κασμίρ μετά την επίθεση σε τουρίστες

Κλιμάκωση στρατιωτικών συγκρούσεων Ινδίας-Πακιστάν στο Κασμίρ μετά την επίθεση σε τουρίστες Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν κλιμακώνεται ραγδαία μετά τη σφαγή 26 Ινδών τουριστών από ισλαμιστές μαχητές στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, στη χειρότερη επίθεση κατά πολιτών εδώ και 25 χρόνια.

Μέσα στη νύχτα, στρατεύματα των δύο χωρών αντάλλαξαν πυρά με ελαφρύ οπλισμό στη γραμμή ελέγχου (LoC), ενώ το Νέο Δελχί εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό στα ορεινά δάση της Νότιας Κασμίρ για τον εντοπισμό τριών καταζητούμενων τρομοκρατών.

Οι ινδικές αρχές αποδίδουν την επίθεση στην τρομοκρατική ομάδα Lashkar-e-Taiba, η οποία εδρεύει στο Πακιστάν, και δημοσιοποίησαν σκίτσα των τριών υπόπτων. Ανάμεσά τους φέρονται να βρίσκονται δύο Πακιστανοί και ένας Ινδός υπήκοος.

Η Ινδία προσφέρει επικηρύξεις 2 εκατ. ρουπίες (περίπου 17.500 £) για πληροφορίες. Παράλληλα, κατεδάφισε τις κατοικίες δύο υπόπτων μαχητών.

Νέος γύρος ανταλλαγής πυρών – Τι αναφέρουν Ινδία - Πακιστάν

Ο Πακιστανός αξιωματούχος Σαγέντ Γκιλάνι δήλωσε ότι υπήρξε πυρκαγιά μεταξύ φυλακίων στη κοιλάδα Λίπα, αλλά «χωρίς να απειλούνται πολίτες». Ο ινδικός στρατός επιβεβαίωσε το περιστατικό και κατηγόρησε το Πακιστάν για πρόκληση, υποστηρίζοντας ότι «ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά». Και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να ανακοινώσουν απώλειες. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των επεισοδίων.

Μετά την επίθεση, η Ινδία ανακοίνωσε:

  1. Την αναστολή της συνθήκης διαμοιρασμού υδάτων
  2. Το κλείσιμο του κύριου συνοριακού περάσματος
  3. Τη μείωση των διπλωματικών σχέσεων
  4. Την ακύρωση θεωρήσεων σε Πακιστανούς πολίτες

Το Πακιστάν απάντησε με:

  1. Απέλαση Ινδών διπλωματών
  2. Ακύρωση θεωρήσεων (εκτός Σιχ προσκυνητών)
  3. Προειδοποίηση ότι η διακοπή της παροχής νερού από τον Ινδό ποταμό θα θεωρηθεί «πράξη πολέμου»

ΟΗΕ και Κίνα ζητούν αυτοσυγκράτηση από Ινδία - Πακιστάν

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζάρικ, κάλεσε Ινδία και Πακιστάν: «Να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση». Την ίδια στιγμή, ο Ινδός ΥΠΕΞ Βίκραμ Μίσρι ενημέρωσε 25 χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, για τα ευρήματα της Ινδίας. Το Δελχί παρουσίασε, όπως δήλωσε, αδιάσειστα στοιχεία για εμπλοκή Πακιστανών παραγόντων. Το Πακιστάν απέρριψε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες».

Η Ινδία ξεκίνησε εκτεταμένες ασκήσεις πολεμικής αεροπορίας και ναυτικού. Οι ασκήσεις Gagan Shakti, με Rafale και ειδικές δυνάμεις, αποκτούν πλέον ιδιαίτερη πολιτική και στρατιωτική σημασία. «Ο Μόντι ίσως αναγκαστεί να αναλάβει ρίσκα, υπό την πίεση της οργής που έχει κυριεύσει το έθνος», έγραψε ο αναλυτής C. Raja Mohan στην Indian Express.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την επίθεση, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τόνισε: «Η Ινδία θα εντοπίσει, θα κυνηγήσει και θα τιμωρήσει κάθε τρομοκράτη και κάθε υποστηρικτή του – όπου κι αν βρίσκεται».

Από την πλευρά του, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαχμπάζ Σαρίφ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση εθνικής ασφάλειας, προειδοποιώντας: «Κάθε απειλή στην κυριαρχία ή την ασφάλεια του Πακιστάν θα απαντηθεί με αποφασιστικά αντίμετρα σε όλους τους τομείς».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την υποστήριξή τους παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ και τις προσπάθειες ενός αυξανόμενου αριθμού Δημοκρατικών γερουσιαστών να εμποδίσουν την πώληση όπλων στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Εσθονία: Η κυβέρνηση θα αιτηθεί την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου από τη Ρωσία

Διεθνή / Εσθονία: Η κυβέρνηση θα αιτηθεί την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου από τη Ρωσία

Τρία ρωσικά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Εσθονίας - «Μια τέτοια παραβίαση είναι απολύτως απαράδεκτη», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας
LIFO NEWSROOM
Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Διεθνή / Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε τη σημασία των νέων μέτρων λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να κλείσουμε την κάνουλα» και κάλεσε τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν άμεσα τις νέες κυρώσεις
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Διεθνή / Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Οι εντάσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού FCAS φέρνουν τη Γερμανία να εξετάζει Σουηδία ή Βρετανία αντί της Γαλλίας, ενώ οι διαφωνίες για ηγεσία και κατανομή εργασίας απειλούν το μέλλον των μαχητικών έως το 2040
LIFO NEWSROOM
«Η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε άντρας»: Η αμφιλεγόμενη πορεία της Κάντας Όουενς - Ρατσισμός, COVID και θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / «Η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε άντρας»: Η αμφιλεγόμενη πορεία της Κάντας Όουενς - Ρατσισμός, COVID και θεωρίες συνωμοσίας

Η Κάντας Όουενς βρέθηκε στο επίκεντρο ξανά για τη δίκη με την Μπριζίτ Μακρόν - Ποια είναι η πιο αμφιλεγόμενη φωνή του αμερικανικού συντηρητισμού; Από το κίνημα Blexit μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας
LIFO NEWSROOM