Κλιμάκωση στρατιωτικών συγκρούσεων Ινδίας-Πακιστάν στο Κασμίρ μετά την επίθεση σε τουρίστες

Κλιμάκωση στρατιωτικών συγκρούσεων Ινδίας-Πακιστάν στο Κασμίρ μετά την επίθεση σε τουρίστες Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν κλιμακώνεται ραγδαία μετά τη σφαγή 26 Ινδών τουριστών από ισλαμιστές μαχητές στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, στη χειρότερη επίθεση κατά πολιτών εδώ και 25 χρόνια.

Μέσα στη νύχτα, στρατεύματα των δύο χωρών αντάλλαξαν πυρά με ελαφρύ οπλισμό στη γραμμή ελέγχου (LoC), ενώ το Νέο Δελχί εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό στα ορεινά δάση της Νότιας Κασμίρ για τον εντοπισμό τριών καταζητούμενων τρομοκρατών.

Οι ινδικές αρχές αποδίδουν την επίθεση στην τρομοκρατική ομάδα Lashkar-e-Taiba, η οποία εδρεύει στο Πακιστάν, και δημοσιοποίησαν σκίτσα των τριών υπόπτων. Ανάμεσά τους φέρονται να βρίσκονται δύο Πακιστανοί και ένας Ινδός υπήκοος.

Η Ινδία προσφέρει επικηρύξεις 2 εκατ. ρουπίες (περίπου 17.500 £) για πληροφορίες. Παράλληλα, κατεδάφισε τις κατοικίες δύο υπόπτων μαχητών.

Νέος γύρος ανταλλαγής πυρών – Τι αναφέρουν Ινδία - Πακιστάν

Ο Πακιστανός αξιωματούχος Σαγέντ Γκιλάνι δήλωσε ότι υπήρξε πυρκαγιά μεταξύ φυλακίων στη κοιλάδα Λίπα, αλλά «χωρίς να απειλούνται πολίτες». Ο ινδικός στρατός επιβεβαίωσε το περιστατικό και κατηγόρησε το Πακιστάν για πρόκληση, υποστηρίζοντας ότι «ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά». Και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να ανακοινώσουν απώλειες. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των επεισοδίων.

Μετά την επίθεση, η Ινδία ανακοίνωσε:

  1. Την αναστολή της συνθήκης διαμοιρασμού υδάτων
  2. Το κλείσιμο του κύριου συνοριακού περάσματος
  3. Τη μείωση των διπλωματικών σχέσεων
  4. Την ακύρωση θεωρήσεων σε Πακιστανούς πολίτες

Το Πακιστάν απάντησε με:

  1. Απέλαση Ινδών διπλωματών
  2. Ακύρωση θεωρήσεων (εκτός Σιχ προσκυνητών)
  3. Προειδοποίηση ότι η διακοπή της παροχής νερού από τον Ινδό ποταμό θα θεωρηθεί «πράξη πολέμου»

ΟΗΕ και Κίνα ζητούν αυτοσυγκράτηση από Ινδία - Πακιστάν

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζάρικ, κάλεσε Ινδία και Πακιστάν: «Να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση». Την ίδια στιγμή, ο Ινδός ΥΠΕΞ Βίκραμ Μίσρι ενημέρωσε 25 χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, για τα ευρήματα της Ινδίας. Το Δελχί παρουσίασε, όπως δήλωσε, αδιάσειστα στοιχεία για εμπλοκή Πακιστανών παραγόντων. Το Πακιστάν απέρριψε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες».

Η Ινδία ξεκίνησε εκτεταμένες ασκήσεις πολεμικής αεροπορίας και ναυτικού. Οι ασκήσεις Gagan Shakti, με Rafale και ειδικές δυνάμεις, αποκτούν πλέον ιδιαίτερη πολιτική και στρατιωτική σημασία. «Ο Μόντι ίσως αναγκαστεί να αναλάβει ρίσκα, υπό την πίεση της οργής που έχει κυριεύσει το έθνος», έγραψε ο αναλυτής C. Raja Mohan στην Indian Express.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την επίθεση, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τόνισε: «Η Ινδία θα εντοπίσει, θα κυνηγήσει και θα τιμωρήσει κάθε τρομοκράτη και κάθε υποστηρικτή του – όπου κι αν βρίσκεται».

Από την πλευρά του, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαχμπάζ Σαρίφ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση εθνικής ασφάλειας, προειδοποιώντας: «Κάθε απειλή στην κυριαρχία ή την ασφάλεια του Πακιστάν θα απαντηθεί με αποφασιστικά αντίμετρα σε όλους τους τομείς».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΑΤΚΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Διεθνή / Ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ+ στην Καραϊβική χαιρετίζουν την ιστορική απόφαση δικαστηρίου που καταργεί νόμους της αποικιακής εποχής

«Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους στην Αγία Λουκία για την ομοφυλοφιλική ερωτική επαφή
LIFO NEWSROOM
Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM