Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η εταιρεία παραγωγής του Χάρβεϊ Γουάινστιν που είχε ιδρύσει μαζί με τον αδελφό του Ρόμπερτ. 

 

Το κινηματογραφικό στούντιο ανακοίνωσε παράλληλα πως λύει τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας που επέβαλαν τη «σιωπή» στα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης του Χάρβεϊ Γουάινστιν καθώς και σε όσους υπήρξαν μάρτυρες αυτής της συμπεριφοράς. 

 

H κίνηση αυτή της The Weinstein Company έχει στόχο να διευκολύνει μια προσφορά εξαγοράς της από την εταιρεία επενδύσεων Lantern Capital. 

 

Η TWC διαπραγματεύτηκε επί μακρόν μια εξαγορά με την πρώην υπεύθυνη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επί προεδρίας Ομπάμα, τη Μαρία Κοντρέρας-Σουίτ, η οποία ήθελε να αγοράσει το στούντιο αντί 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν ξαφνικά πριν από δυο εβδομάδες.

 

H συμφωνία μένει να επικυρωθεί από το πτωχευτικό δικαστήριο.

 

«Παρότι ελπίζαμε να επιτύχουμε μια εξαγορά εκτός δικαστηρίου, το διοικητικό συμβούλιο είναι ευτυχές που έχει ένα πλάνο το οποίο επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετοχών, τη διασφάλιση στο μέγιστο βαθμό των θέσεων εργασίας και την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουάινστιν.

 

Προς το παρόν καμιά πληροφορία δεν έχει δοθεί για τη συμφωνία της εξαγοράς.

 

H TWC ανακοίνωσε ότι λύει «αμέσως» τους όρους εμπιστευτικότητας που υπογράφηκαν με πρωτοβουλία του Γουάινστιν «στο μέτρο που αυτές εμπόδιζαν να μιλήσουν τα πρόσωπα που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από τον 66χρονο Χάρβεϊ Γουάινστιν ή ήταν μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται να μιλήσει ή να εξαναγκάζεται να μένει σιωπηλός. Η εταιρεία ευχαριστεί τα πρόσωπα που είχαν το θάρρος και μίλησαν. Οι φωνές σας ενέπνευσαν ένα κίνημα αλλαγής για τη χώρα και τον κόσμο».

 

Η εταιρεία παραλείπει από την ανακοίνωσή της πόσες συμφωνίες εμπιστευτικότητας είχαν υπογραφεί με τον τρόπο αυτό.


Παρότι εκατό γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Γουάινστιν για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και βιασμό, η ανακοίνωση αυτή ανοίγει τον δρόμο και για άλλες αποκαλύψεις.

 

Ο εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης 'Ερικ Σνάιντερμαν, που άσκησε δίωξη σε βάρος της εταιρείας τον Φεβρουάριο και εμπόδισε μια συμφωνία εξαγοράς της TWC, ελλείψει επαρκών διατάξεων για τα θύματα του Χάρβεϊ Γουάινστιν, εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση αυτή.

 

«Αυτό θα επιτρέψει σε στόματα που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν φιμωμένα να μπορέσουν επιτέλους να ανοίξουν και οι φωνές να ακουστούν», αναφέρει σε ανακοίνωση του υπογραμμίζοντας ότι οι υπηρεσίες του συνεχίζουν να εμπλέκονται στη διαδικασία της πτώχευσης για να διασφαλίσουν την καλή αποζημίωση και την προστασία των θυμάτων.