Κινεζική δορυφορική εταιρεία κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους Χούθι σε επιθέσεις κατά των ΗΠΑ

Κινεζική δορυφορική εταιρεία κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους Χούθι σε επιθέσεις κατά των ΗΠΑ Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Αμερικανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι κινεζική εταιρεία με στρατιωτικούς δεσμούς παρέχει δορυφορικές εικόνες στους Χούθι για επιθέσεις σε αμερικανικά και διεθνή πλοία.

Η κινεζική εταιρεία Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd. (CGSTL) φέρεται να παρέχει δορυφορική αναγνώριση στους φιλοϊρανούς Χούθι στην Υεμένη, επιτρέποντάς τους να στοχεύουν αμερικανικά πολεμικά και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

«Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες μας στην κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Το Πεκίνο τις αγνόησε.»

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τάμι Μπρους, επιβεβαίωσε ότι η CGSTL υποστηρίζει άμεσα τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

Κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα – Στόχος η παγκόσμια ναυτιλία

Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία ξεκίνησαν μετά την έκρηξη του πολέμου Ισραήλ–Χαμάς το 2023. Οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει με συνεχείς στρατιωτικές επιδρομές στην Υεμένη και έχουν καταστήσει την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα κορυφαία προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα και δασμών 145% στα κινεζικά προϊόντα, πιέζει το Πεκίνο να αναλάβει δράση.

«Η Κίνα πρέπει να πάρει στα σοβαρά την υποστήριξή της προς την CGSTL», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Δορυφορικός γίγαντας με στρατιωτικές ρίζες

Η CGSTL ιδρύθηκε το 2014 ως κοινοπραξία μεταξύ της κυβέρνησης της επαρχίας Τζιλίν και του Ινστιτούτου Επιστημών της Κίνας. Αν και παρουσιάζεται ως «εμπορική», ειδικοί σημειώνουν ότι:

  • Διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA)
  • Λειτουργεί στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος στρατιωτικο-πολιτικής συγχώνευσης
  • Έχει ήδη θέσει σε τροχιά 100 δορυφόρους και στοχεύει στους 300 μέχρι το τέλος του 2025
  • Μπορεί να λαμβάνει εικόνες κάθε 10 λεπτά από οποιοδήποτε σημείο της Γης

Ο ειδικός σε θέματα άμυνας, Μάθιου Μπρουτσέζε, ανέφερε ότι η CGSTL έχει κάνει παρουσιάσεις σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του PLA, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Ζανγκ Γιουσιά, υπαρχηγού του στρατού.

Το 2023, η εταιρεία είχε επιβληθεί σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, επειδή φέρεται να παρείχε εικόνες υψηλής ανάλυσης στη μισθοφορική οργάνωση Wagner, η οποία δραστηριοποιείται στην Ουκρανία υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Πεκίνο δηλώνει πως εργάζεται για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εντείνουν τις εντάσεις μέσω κυρώσεων και πιέσεων. Όμως, Ουάσινγκτον και αναλυτές βλέπουν «σιωπηρή υποστήριξη» της Κίνας προς το Ιράν και τις παραφυάδες του.

Με πληροφορίες από Financial Times

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Διεθνή / ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Σύμφωνα με την εισαγγελία, κίνητρο του δράστη ήταν η θρησκευτική τους ταυτότητα και η σύνδεσή τους με τη Γάζα, σε μια πράξη ωμής εκδίκησης λόγω της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Η Ρωσία συνεχίζει να δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την ουκρανική περιφέρεια Σούμι, την ώρα που ουκρανικές αρχές ανησυχούν για νέα εισβολή - Γκρίζα ζώνη τέσσερα χωριά
LIFO NEWSROOM