Κίνα: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ

Κίνα: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ Facebook Twitter
0

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών που συγκλόνισε σήμερα την επαρχία Σετσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 7 ανθρώπους, όμως οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ανέλθει ακόμη και έως τους 100 και οι τραυματίες σε χιλιάδες.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 30 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Περίπου 130.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, επισήμανε η Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση καταστροφών σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, βασιζόμαστε σε μια προκαταρκτική ανάλυση του σεισμού που έπληξε την επαρχία Σετσουάν. Η Επιτροπή διατύπωσε την εκτίμηση ότι 100 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί από τη σεισμική δόνηση, ένας αριθμός που βασίζεται στην απογραφή του πληθυσμού που έγινε το 2010 σε αυτήν την ορεινή περιοχή.

 

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 21.20 τοπική ώρα (16.20 ώρα Ελλάδας) σε μια απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Σετσουάν, σε κοντινή απόσταση από την περιοχή όπου μια δόνηση μεγέθους 8 βαθμών είχε ως αποτέλεσμα 87.000 νεκρούς και αγνοούμενους το 2008, επισήμανε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

 

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 284 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Τσενγκντού, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS.

 

Η περιοχή που επλήγη από το σεισμό περιλαμβάνει τον εθνικό δρυμό Τζιουζιάιγκου. Αυτή η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.


Τουλάχιστον ένας τουρίστας σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν, έγραψε η Λαϊκή Ημερησία, την ώρα που περίπου άλλοι 100 παραμένουν παγιδευμένοι στον εθνικό δρυμό, έπειτα από κατολίσθηση, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θανάτους ή τραυματισμούς μεταξύ αυτών.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της επαρχίας Σετσουάν Τσεν Ουέιντε δήλωσε ότι δεν έχει διευκρινιστεί έως τώρα τι τους συνέβη, εάν έχουν καταπλακωθεί ή έχουν παγιδευτεί στον κατεστραμμένο δρόμο. Περισσότεροι από 38.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν σήμερα τον εθνικό δρυμό, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

 

Την ίδια ώρα, η πυροσβεστική υπηρεσία της Σετσουάν γνωστοποίησε ότι ο χώρος υποδοχής σε ένα ξενοδοχείο κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν άνθρωποι στα χαλάσματα, όμως 2.800 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί με ασφάλεια από το κτίριο.


Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι άλλος ένας τουρίστας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια σε μια άλλη περιοχή του Τζιουζιάιγκου. 

 

Η ιδιοκτήτρια εστιατορίου Τανγκ Σεσένγκ εγκατέλειψε άρον-άρον το κατάστημα της στο Τζιουζιάιγκου μόλις ένιωσε το έδαφος να σείεται. «Ήταν σαν το 2008 στο Τζιουζιάιγκου, όταν σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός, επομένως γνωρίζω πως ήταν. Αυτή η σεισμική δόνηση φαινόταν ισχυρότερη» περιέγραψε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.


Οι κάτοικοι της περιοχής έτρεξαν μακριά από τα σπίτια τους και κατέφυγαν σε πάρκα της πόλης, ή στα οχήματά τους, μακριά από τα ψηλά κτίρια, καθώς φοβόντουσαν ότι θα καταρρεύσουν, σύμφωνα με την ίδια. Κατοικίες καταστράφηκαν και οι αρχές κινητοποίησαν τους νέους για να βοηθήσουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν, δήλωσε στο πρακτορείο Νέα Κίνα αξιωματούχος του εθνικού δρυμού.


Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται άνθρωποι να έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους, με όγκους συντριμμιών να τους περιβάλλουν. Περισσότεροι από 600 πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, σύμφωνα με τη Λαϊκή Ημερησία.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM