Κίνα: Ελεύθερος ο αντικαθεστωτικός νομπελίστας Λιου Σιαομπό - Διαγνώστηκε με καρκίνο στο τελικό στάδιο

Κίνα: Ελεύθερος ο αντικαθεστωτικός νομπελίστας Λιου Σιαομπό - Διαγνώστηκε με καρκίνο στο τελικό στάδιο Facebook Twitter
0

Ο κινέζος αντικαθεστωτικός Λιου Σιαομπό, που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, αφέθηκε ελεύθερος αφότου διαγνώστηκε τον περασμένο μήνα με καρκίνο στο ήπαρ σε τελικό στάδιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του.


«Πλέον λαμβάνει αγωγή στο νοσοκομείο της Σενγιάνγκ (στην επαρχία Λιαονίνγκ της βορειοανατολικής Κίνας). Δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια. Απλώς λαμβάνει αγωγή λόγω της ασθένειάς του», δήλωσε ο Μο Σαοπίνγκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η διάγνωση του καρκίνου έγινε στις 23 Μαΐου και ότι ο Λιου αφέθηκε ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα.

Πρώην καθηγητής, ο διανοούμενος και αντιφρονών εξέτιε ποινή κάθειρξης 11 ετών από το 2009, οπότε καταδικάστηκε για «απόπειρα ανατροπής» του καθεστώτος αφού ήταν ένας από τους συντάκτες της Χάρτας 08, ενός κειμένου υπέρ του εκδημοκρατισμού της Κίνας.


Το 2010, ο 61χρονος Λιου τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Καθώς ήταν φυλακισμένος το βραβείο του δόθηκε συμβολικά σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2010 στο Όσλο, με μια άδεια καρέκλα να έχει κρατηθεί για τον τιμηθέντα. Η βράβευσή του με Νόμπελ είχε προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, το οποίο είχε παγώσει τις σχέσεις του σε υψηλό επίπεδο με τη Νορβηγία.


Ουάσινγκτον και Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και πολλές δυτικές χώρες, συμμετείχαν σε μια διεθνή κινητοποίηση, ζητώντας από τις κινεζικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Λιου, τον μόνο βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης που ήταν φυλακισμένος.


Η σύζυγός του Λιου Σια, παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2010, δήλωσε σήμερα ο Πάτρικ Πουν, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας που ειδικεύεται σε θέματα Κίνας. Αν και δεν της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επισήμως, δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν έχει δικαίωμα να δέχεται επισκέπτες στο σπίτι της και δεν μπορεί να έχει τηλεφωνική επικοινωνία παρά μόνο με μέλη της οικογένειάς της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ