Κιμ Γιονγκ Ουν: Γιατί τα κιλά του προκαλούν γεωπολιτική ανησυχία - Ένας ειδικός εξηγεί

Κιμ Γιονγκ Ουν: Γιατί τα κιλά του προκαλούν γεωπολιτική ανησυχία - Ένας ειδικός εξηγεί Facebook Twitter
Γιατί η κάθε νέα εμφάνιση του Κιμ Γιονγκ-ουν διυλίζεται εξονυχιστικά από διεθνή μέσα ενημέρωσης και μυστικές υπηρεσίες - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Στις 5 Ιουνίου και μετά από απουσία σχεδόν ενός μήνα από τα δημόσια πράγματα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιον-υν επανεμφανίστηκε κατά τη σύσκεψη τού Πολιτικού Γραφείου του Εργατικού Κόμματος «εμφανώς αδυνατισμένος» στις εικόνες που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το NK News, αμερικανικό ιστότοπο με έδρα τη Σεούλ που εξειδικεύεται σε ειδήσεις και αναλύσεις για τη Βόρεια Κορέα, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης φορούσε το ίδιο ρολόι Portofino Automatic της ελβετικής εταιρείας Schaffhausen αξίας 12.000 δολαρίων, αν και το λουράκι του ήταν σφιγμένο στενότερα στον καρπό του, σε σχέση με δύο πρόσφατες εμφανίσεις του, τον Νοέμβριο του 2020 και τον Μάρτιο του 2021, κάτι που υποδείκνυε πιο αδύνατο καρπό. 

Κιμ Γιονγκ Ουν: Γιατί η απώλεια κιλών προκαλεί γεωπολιτική ανησυχία - Ένας ειδικός εξηγεί Facebook Twitter
Το λουράκι τον Ιούνιο μοιάζει πιο σφιγμένο στον καρπό του Βορειοκορεάτη ηγέτη, σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο και Μάρτιο - Πηγή φωτογραφίας: KCTV/NK News


Με τις πληροφορίες για τα τεκταινόμενα και τις εξελίξεις στη βόρεια πλευρά της κορεατικής χερσονήσου να συλλέγονται εξαιρετικά δύσκολα γενικώς και λόγω κορωνοϊού ειδικώς ακόμα δυσκολότερα, η εξέλιξη αυτή πυροδότησε μια διεθνή παραφιλολογία για το λόγο της απώλειας κιλών.

Επιλογή ή πρόβλημα υγείας;


«Αν ο Κιμ απλώς αδυνάτισε για λόγους υγείας, αυτό πιθανόν βελτιώνει τη θέση του εσωτερικά και προσφέρει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στους περιφερειακούς πρωταγωνιστές, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ που θα έχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα πως συνεχίζει να κυβερνά» εξηγεί ο Βιπίν Ναράνγκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΜΙΤ, στο NK News 

«Αν (η ξαφνική απώλεια κιλών) είναι αποτέλεσμα κακής υγείας, όμως, ο αγώνας για τη διαδοχή του ενδέχεται να έχει ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο και η αστάθεια αυτή ίσως είναι πρόβλημα για τον έξω κόσμο» προσθέτει ο ίδιος.


Αυτή ήταν η πιο πρόσφατη, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία, φορά που μια αλλαγή στην εμφάνιση ή τις συνήθειες του Βορειοκορεάτη ηγέτη προκαλεί παγκοσμιο όργιο φημών για την κατάσταση της υγείας του. Κι ο κύριος λόγος που διυλίζεται με τέτοια υπερβολή η κάθε αλλαγή, συμπυκνώνεται σε μία και μόνο λέξη: Πυρηνικά.


«Η μεγάλη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας και η αμφιλεγόμενη δυνατότητά της να εκτοξεύσει διηπειρωτικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.  Η βορειοκορεατική ηγεσία ανέκαθεν αποτελούσε "πρόβλημα" για την Ουάσιγκτον - με εξαίρεση τα χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επεδίωξε να αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τον Κιμ Γιονγκ-ουν. Τα διεθνή δημοσιεύματα για τον Κιμ Γιονγκ-ουν, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για την υγεία του, εντάσσονται στην συνεχιζόμενη προσπάθεια κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του καθεστώτος από δυτική οπτική γωνία.» εξηγεί στο Lifo.gr ο Γιώργος Τζογόπουλος,ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ ως ειδικός σε θέματα ΜΜΕ, διεθνών σχέσεων και κινεζικών υποθέσεων.

Ο ίδιος προσθέτει, πάντως, πως «η πολυπλοκότητα του θέματος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτά τα δημοσιεύματα λόγω του πραγματικού κινδύνου κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο, που ίσως οδηγήσει σε επικίνδυνη σινοαμερικανική αντιπαράθεση». 


«Η αποπυρηνικοποίηση το ζητούμενο»

Το 2014, ο Κιμ Γιονγκ-ουν εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή για σχεδόν έξι εβδομάδες, προτού επανεμφανιστεί με μπαστούνι. Μέρες μετά, νοτιοκορεατική υπηρεσία κατασκοπείας ισχυρίστηκε πως είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για την αφαίρεση κύστης από τον αστράγαλό του.

Αντιστοίχως, την άνοιξη του 2020, άλλη μια παρατεταμένη απουσία του, αλλά και ένα σημάδι στον δεξιό του καρπό που θα μπορούσε να υποδηλώνει πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης, «φούντωσε» τις φήμες πως ήταν βαριά άρρωστος μετά από εγχείρηση καρδιάς ή και πως ήταν ήδη νεκρός, αλλά οι συμπατριώτες του θα καθυστερούσαν να το ανακοινώσουν λόγω κενού στη διαδοχή.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Γιατί η απώλεια κιλών προκαλεί γεωπολιτική ανησυχία - Ένας ειδικός εξηγεί Facebook Twitter
To σημάδι στον δεξί καρπό του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε πυροδοτήσει πέρυσι ανάλογη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του - Πηγή φωτογραφίας: YouTube/Global News

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ενδεχόμενο ασθένειας, ανικανότητας διακυβέρνησης ή ακόμη και θανάτου τού Κιμ Γιονγκ-ουν συνδέεται με γεωπολιτικούς φόβους παγκόσμιας εμβέλειας

Γι'αυτό και, σύμφωνα με το NK News, το βάρος και η υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη παρακολουθείται στενά από ξένες μυστικές υπηρεσίες - και της νοτιοκορεάτικης (NIS) συμπεριλαμβανομένης. 

Μάλιστα, όταν για καιρό δεν υπάρχουν διαθέσιμες εικόνες του Κιμ, αναλυτές και online ερευνητές φέρεται να σαρώνουν δορυφορικές εικόνες για ίχνη του - αυτοκινητοπομπές, αεροσκάφη, τρένα, πολυτέλειες στις οποίες δεν έχει πρόσβαση ο λαός. 

«Επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν η αλλαγή καθεστώτος στη Βόρειο Κορέα, αλλά δεν αποφασίζουν μόνες τους. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία δε θέλουν να δουν τη Βόρειο Κορέα κατεστραμμένη, ενώ η Νότιος Κορέα ανησυχεί για την πιθανότητα γενικευμένου πολέμου. Από τη δική της πλευρά, η Βόρειος Κορέα θεωρεί το πυρηνικό της πρόγραμμα εγγύηση ασφάλειας. Η αποπυρηνικοποίηση είναι το ζητούμενο αλλά τα προτεινόμενα βήματα για να φτάσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη δε βρίσκουν τις εμπλεκόμενες πλευρές σύμφωνες. Υπάρχει αδιέξοδο» σημειώνει ο δρ Τζογόπουλος. 


Στην ερώτηση δε, για το αν παρατηρείται κάτι ανάλογο με άλλους ηγέτες - οικονομικών/πυρηνικών δυνάμεων- ο κ. Τζογόπουλος εκτιμά πως «παράδειγμα με το οποίο μπορεί να γίνει σύγκριση είναι το Ιράν. Η ηγεσία του Ιράν δεν προσελκύει τα διεθνή ΜΜΕ όπως ο Κιμ Γιονγκ-ουν αλλά κάθε άλλο παρά θεωρείται αξιόπιστη στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να βρίσκεται λειτουργικός τρόπος συνεργασίας με χώρες που έχουν κυβερνήσεις, τις οποίες η Δύση δεν εμπιστεύεται, όπως αυτές της Πιονγιάνγκ και της Τεχεράνης. Η Ουάσιγκτον παίζει το χαρτί των πολλαπλών κυρώσεων, τα αποτελέσματα των οποίων φαίνονται μακροπρόθεσμα. Πλέον, όμως, στο παιχνίδι έχουν μπει η Ρωσία και η Κίνα, που αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν τα πρωτεία αλλά σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου μετέχουν και άλλοι πολύ ισχυροί παίκτες.»


Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας, ο Κιμ ζύγιζε 140 πέρυσι ενώ πιστεύεται πως από τα τέλη του 2011 οπότε και ανέβηκε στην εξουσία, παίρνει κατά μέσον όρο 6-7 κιλά ετησίως. Παθιασμένος καπνιστής ο ίδιος, πιστεύεται πως δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο καρδιαγγειακών ζητημάτων, δεδομένου και του οικογενειακού ιστορικού - καθώς ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ιλ και ο παππούς του, Κιμ Ιλ Σουνγκ φέρεται να πέθαναν αμφότεροι από καρδιακή προσβολή. 


Αναλυτης που μίλησε στο NK News, εκτίμησε ως πιθανότερο το ενδεχόμενο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας να έχασε κιλά για να ενισχύσει την πολιτική του παρουσία στη χώρα του, η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης που πυροδότησε η πανδημία κορωνοϊού αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, μια σειρά από φυσικές καταστροφές, αλλά και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν για το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων. 

Ως προς το αν η Δύση επιθυμεί ή όχι την παραμονή στην ηγεσία και την ενδεχόμενη συνεργασία με τον Κιμ, ο δρ Τζογόπουλος εκτιμά πως «είναι αμφίβολο κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιβάλλουν με την πολιτική τους αλλαγή καθεστώτος στη Βόρειο Κορέα».

Όπως προσθέτει «ο σημερινός πρόεδρος της Νοτίου Κορέας επιθυμεί τη διατήρηση σχετικά καλών σχέσεων με τον Κιμ Γιονγκ-ουν, αλλά η χώρα σε 9 μήνες θα έχει εκλογές και δε μπορούμε να προβλέψουμε την επόμενη μέρα. Κρίνοντας από την ιστορική εμπειρία θεωρώ την Κορεατική Χερσόνησο εξαιρετικά επικίνδυνη περιοχή για ανάφλεξη. Η Κίνα είναι πολύ ισχυρή στη γειτονιά της για να επιτρέψει καταστάσεις που θα τη φέρουν σε δυσχερή θέση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Είτε με τον Κιμ Γιονγκ-ουν είτε με άλλο πρόσωπο πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία στη διαχείριση των σινοαμερικανικών σχέσεων για να αποφευχθεί ανεξέλεγκτος πόλεμος που θα καταστρέψει την ανθρωπότητα.»

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα προπαγάνδα Πούτιν: «Ψεύτικες μητέρες μαχητών» σε στημένη συνάντηση- Ήταν ηθοποιοί και βουλευτές

Διεθνή / Νέα προπαγάνδα Πούτιν: «Ψεύτικες μητέρες μαχητών» σε στημένη συνάντηση- Ήταν ηθοποιοί και βουλευτές

Οι γυναίκες που προσκάλεσε ως «μητέρες Ρώσων στρατιωτών» που πολεμούν στην Ουκρανία αποδείχθηκαν υπάλληλοι υπουργείων, ηθοποιοί, ακόμη και αξιωματούχοι του καθεστώτος Πούτιν
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ