Η Ουκρανία ζητά από τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν- «Δεν θα αντέξουν τα δίκτυα ενέργειας»

Ουκρανοί πρόσφυγες Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η ουκρανική κυβέρνηση συμβουλεύει τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στη χώρα πριν από την άνοιξη, εν μέσω ολοένα μεγαλύτερου φόβου για το αν οι υποδομές ενέργειας, που έχουν υποστεί ζημιές, θα αντέξουν τη ζήτηση αυτό τον χειμώνα. 

Η ενεργειακή κρίση έρχεται την ώρα που Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν πως ο χειμώνας μπορεί να φέρει τις πιο σφοδρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία, γύρω από την πόλη της Χερσώνας. 

Το ένα τρίτο του ενεργειακού τομέα της χώρας τέθηκε σε κίνδυνο στις πρόσφατες επιθέσεις των Ρώσων με πυραύλους και drones. «Τα δίκτυα δεν θα αντέξουν», προειδοποίησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ. «Βλέπετε τι κάνει η Ρωσία, πρέπει να επιβιώσουμε τον χειμώνα», συμπλήρωσε. 

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε έπειτα από μία περίοδο κατά την οποία- σύμφωνα με έρευνα- περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η Βέρεστσουκ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην επιστρέψουν προς το παρόν, επειδή «η κατάσταση μόνο χειρότερη θα γίνει». Αν είναι δυνατόν, συμπλήρωσε, «μείνετε στο εξωτερικό προς το παρόν».  

Πολλοί φοβούνται ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη διακοπής των μαχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Ήδη, έχει ζητηθεί από τους πολίτες να είναι φειδωλοί στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να αντέξει το δίκτυο που αντιμετωπίζει προβλήματα. 

Στο μεταξύ, οι Ουκρανοί πλησιάζουν ολοένα περισσότερο στη Χερσώνα και γίνεται όλο πιο ορατή η προοπτική σκληρών αστικών μαχών για τη Χερσώνα, τη μεγαλύτερη πόλη που έχουν υπό την κατοχή τους οι Ρώσοι. Οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές της πόλης έχουν ζητήσει από τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, περνώντας στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Ο Ολεξέι Αρέστοβιτς- σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου- δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη. «Τα πάντα είναι ξεκάθαρα με τη Χερσώνα. Οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους εκεί. Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί. Αντιθέτως, οι πιο σφοδρές μάχες θα γίνουν για τη Χερσώνα», δήλωσε ο Αρέστοβιτς. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη - Νέος συναγερμός στα ΗΑΕ

Νέα πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού - Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους «σε όλο το Ιράν» - Νέα επίθεση ιρανικών drones και πυραύλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - To μήνυμα της Κίνας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι τρεις δεσμεύσεις του Τραμπ για το Ιράν

Ο Τραμπ τοποθετεί τον εαυτό του ως κεντρικό παράγοντα στο μέλλον του Ιράν μετά τον πόλεμο, απαιτώντας «άνευ όρων παράδοση», θέλοντας λόγο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη και προσφέροντας πλήρη ασυλία σε όσους στρέφονται εναντίον του καθεστώτος
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους «εχθρούς» της χώρας, τονίζοντας ότι η ευημερία και η εικόνα σταθερότητας των Εμιράτων δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας
THE LIFO TEAM