Το Κέιπ Τάουν και η «Ημέρα Μηδέν»: Σε 90 μέρες τα αποθέματα νερού της πόλης στερεύουν οριστικά

Το Κέιπ Τάουν και η «Ημέρα Μηδέν»: Σε 90 μέρες τα αποθέματα νερού της πόλης στερεύουν οριστικά Facebook Twitter
1

Μετά από τρία χρόνια πρωτοφανούς ξηρασίας, τα αποθέματα νερού στο Κέιπ Τάουν αναμένεται να στερέψουν οριστικά σε περίπου 90 μέρες, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να καταστήσει την μητρόπολη της Νοτίου Αφρικής το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο του κόσμου που μένει χωρίς νερό.

Σύμφωνα με την δήμαρχο της πόλης, Patricia De Lille, αν οι κάτοικοι του Κέιπ Τάουν δεν μειώσουν δραστικά την καθημερινή χρήση νερού, τα αποθέματα νερού στην παραθαλάσσια αυτή μητρόπολη θα στερέψουν πολύ σύντομα. Και πιο συγκεκριμένα, στις 22 Απριλίου.

Η «Ημέρα Μηδέν», όπως αποκαλείται, είναι πραγματική και υπολογίζεται κάθε εβδομάδα με βάση τα αποθέματα νερού και την καθημερινή κατανάλωση.

Στις 8 Ιανουαρίου, η κ. De Lille αναθεώρησε την πρόβλεψη και μετέφερε την καταληκτική ημερομηνία από τις 29 Απριλίου, μία εβδομάδα νωρίτερα εξαιτίας της αύξησης στην κατανάλωση.

Βασικά, όπως εξηγεί το περιοδικό Time, τα αποθέματα νερού δεν πρόκειται να στερέψουν τελείως, καθώς η λάσπη και τα μπάζα καθιστούν περίπου το τελευταίο 10% του νερού που βρίσκεται στα φράγματα ακατάλληλο για χρήση.

Μολαταύτα, οι αρχές του Κέιπ Τάουν έχουν λάβει την απόφαση να διακόψουν την παροχή νερού για όλους μόλις τα αποθέματα φτάσουν στο 13,5%. Το μέτρο αυτό δεν θα ισχύσει για συγκεκριμένες υπηρεσίες και «ευαίσθητες» δομές όπως π.χ. τα νοσοκομεία.

Μόλις συμβεί αυτό, οι κάτοικοι θα πρέπει να πηγαίνουν σε ένα από τα 200 προκαθορισμένα σημεία διανομής νερού στην πόλη όπου και θα παίρνουν την ημερήσια δόση που τους αναλογεί και ανέρχεται στα 25 λίτρα την ημέρα.

Ένοπλοι φρουροί αναμένεται παραταχθούν στα σημεία αυτά προκειμένου να διαφυλάσσουν την τάξη και να αποτρέπουν τυχόν κλοπές.

Φυσικά, οι πολλοί πλούσιοι δεν πρόκειται ν' αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ήδη, η τοπική έκδοση του Craiglist είναι γεμάτη με αγγελίες για εταιρίες που είναι διατεθειμένες να μεταφέρουν νερό στην πρωτεύουσα από άλλα σημεία της χώρας, έναντι φυσικά αδράς αμοιβής.

Η «Ημέρα Μηδέν» έχει προβλεφθεί εδώ και πολύ καιρό από πολεοδόμους και αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς τα αποθέματα νερού δεν ακολούθησαν την αύξηση του πληθυσμού του Κέιπ Τάουν, ο οποίος διπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια.

Εντούτοις, η τριετής ξηρασία αυτής της κλίμακας είναι κάτι που συμβαίνει μια «φορά στα χίλια χρόνια» σύμφωνα με τους κλιματολόγους και ακόμη και το πιο προηγμένο σύστημα ύδρευσης θα είχε δεχτεί σοβαρό πλήγμα.

Προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα με τα αποθέματα νερού οι αρχές του Κέιπ Τάουν προσανατολίζονται σε διάφορες λύσεις όπως η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης και η εξόρυξη υπόγειων υδάτων. Βέβαια, θεωρείται απίθανο κάποια από αυτές να έχει προλάβει να εφαρμοστεί μέχρι την «Ημέρα Μηδέν».

Ακόμη, όμως, και το να εφαρμοστούν κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως αποδειχτεί περιττό καθώς οι ερευνητές που μελετούν την κλιματική αλλαγή στην περιοχή, εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χρονιές ξηρασίας, με όλο και μικρότερα ποσοστά βροχόπτωσης.

Ίσως, δηλαδή, αυτή να είναι απλώς μια εικόνα από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Με πληροφορίες από Time

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια