Κάτοικοι της Λισαβόνας ζητούν δημοψήφισμα για την απαγόρευση τουριστικών μισθώσεων σε κατοικημένα κτίρια

Κάτοικοι της Λισαβόνας ζητούν δημοψήφισμα για την απαγόρευση τουριστικών μισθώσεων σε κατοικημένα κτίρια Facebook Twitter
Φωτ.: Movement for a Housing Referendum
0

Κάτοικοι της Λισαβόνας που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη στέγαση ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτημα με περισσότερες από 6.600 υπογραφές, ζητώντας από τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε δεσμευτικό δημοψήφισμα για την απαγόρευση των τουριστικών μισθώσεων σε κατοικημένες περιοχές. Η πρωτοβουλία, που μετρά μήνες προετοιμασίας, στοχεύει στη λήψη αποφασιστικών μέτρων σε μια πόλη όπου το κόστος στέγασης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους τοπικούς μισθούς.

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών στο ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας», ανέφερε η Ρακέλ Αντούνες, μέλος του κινήματος «Δημοψήφισμα για τη Στέγαση». Την Παρασκευή, το κίνημα θα παρουσιάσει το αίτημα στον επικεφαλής της δημοτικής συνέλευσης, κίνηση που, σύμφωνα με την Αντούνες, αποτελεί το «πρώτο βήμα». Εφόσον εγκριθεί, οι ερωτήσεις του δημοψηφίσματος θα πρέπει να επικυρωθούν από τα δικαστήρια, ώστε να διασφαλιστεί η συνταγματικότητά τους.

Αν όλα προχωρήσουν, το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και θα μπορεί να καταλήξει σε δεσμευτική απόφαση, που θα προβλέπει την κατάργηση των περίπου 20.000 τουριστικών διαμερισμάτων σε διάστημα έξι μηνών και την απαγόρευση νέων τουριστικών μισθώσεων σε κατοικημένα κτίρια στο μέλλον.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας για τους ακτιβιστές, σε μια αγορά κατοικίας όπου οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2015. Οι εμπειρίες των κατοίκων, που ζουν δίπλα σε τουριστικά καταλύματα, έχουν ενισχύσει τη στήριξη προς την κίνηση. 

Πολλοί δηλώνουν ότι νιώθουν ανασφαλείς ή αποξενωμένοι από την κοινότητά τους λόγω της συνεχούς παρουσίας επισκεπτών, ενώ βλέπουν τις τιμές κατοικίας να ανεβαίνουν διαρκώς. Σύμφωνα με την Αντούνες, οι κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της πόλης, ρωτώντας τι είδους πόλη και χώρα θέλουμε να προσφέρουμε στη νεολαία, στους ηλικιωμένους και σε όσους δεν έχουν τα μέσα να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές.

Παράλληλα, 4.400 ακόμη υπογραφές που υποστηρίζουν το αίτημα προέρχονται από πρώην κατοίκους της Λισαβόνας, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω των αυξανόμενων ενοικίων. «Μερικές φορές πρέπει απλώς να πεις αντίο σε μια πόλη που αγαπάς, επειδή δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά να ζεις εκεί», αναφέρει η Αντούνες.

Αν και η πρωτοβουλία δεν επιδιώκει την ολική απομάκρυνση των τουριστικών μισθώσεων, οι ακτιβιστές προτείνουν οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις να περιοριστούν σε κτίρια εμπορικής χρήσης, όπως διαμερίσματα ξενοδοχείων και ξενώνες. Η Αντούνες βλέπει το δημοψήφισμα ως μια ευκαιρία για τους κατοίκους να έχουν λόγο για τη χρήση των κατοικιών στην πόλη τους, τονίζοντας πως «αυτή θα ήταν μια σπουδαία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι μόνο για να ακουστεί η φωνή των ανθρώπων, αλλά και για να τους δοθεί ελπίδα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πόλη για όλους, όχι μόνο για όσους έχουν χρήματα».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM