Κάθι Σάλιβαν: Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα και πήγε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Κάθι Σάλιβαν: Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα και πήγε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών Facebook Twitter
Πηγή φωτό Enrique Alvarez/ EYOS Expeditions
0

Η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης που περπάτησε στο διάστημα, η Κάθι Σάλιβαν, έγραψε ξανά ιστορία. Έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έφτασε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Την Κυριακή η 68χρονη Κάθι Σάλιβαν- αστροναύτης και ωκεανογράφος- έφτασε με βαθυσκάφος στην Άβυσσο Τσάλεντζερ, στα 10.915 μέτρα, στο βαθύτερο γνωστό σημείο των ωκεανών της Γης. Έτσι, πλέον η δρ. Σάλιβαν είναι ο πρώτος άνθρωπος που έχει περπατήσει στο διάστημα αλλά έχει κατέβει και στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Η 68χρονη και ο Βίκτορ Βέσκοβο- εξερευνητής που χρηματοδότησε την αποστολή- πέρασαν περίπου 1,5 ώρα στον προορισμό τους, στην Άβυσσο Τσάλεντζερ, η οποία βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στη νότια απόληξη της Τάφρου των Μαριαννών.

Αφού κατέγραψαν εικόνες από το «Limiting Factor» το ειδικά σχεδιασμένο βαθυσκάφος, ξεκίνησε η ανάδυσή τους, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Όταν επέστρεψαν στο πλοίο της αποστολής, οι δυο τους επικοινώνησαν με τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Κάθι Σάλιβαν: Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα και πήγε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών Facebook Twitter
Η Κάθι Σάλιβαν με τον Βίκτορ Βέσκοβο (Πηγή φωτό Enrique Alvarez/ EYOS Expeditions)

«Για ένα "υβρίδιο" ωκεανογράφου και αστροναύτη, αυτή ήταν μια ξεχωριστή μέρα. Μια ευκαιρια που παρουσιάζεται μια φορά στη ζωή, να έχω δει το σεληνιακό τοπίο στην Άβυσσο Τσάλεντζερ και μετά να ανταλλάσσω απόψεις με τους συναδέλφους μου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε η δρ. Σάλιβαν.

Η Κάθι Σάλιβαν εντάχθηκε στη NASA το 1978, στην πρώτη γυναικεία ομάδα αστροναυτών που περιελάμβανε γυναίκες. Στις 11 Οκτωβρίου 1984 έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που έκανε διαστημικό περίπατο. «Αυτό ήταν πραγματικά υπέροχο», είχε πει τότε.

Αργότερα η δρ. Σάλιβαν έγινε επικεφαλής της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, ενώ πάντα την συνάρπαζαν οι ωκεανοί. Προτού γίνει αστροναύτης, είχε μετάσχει σε μία από τις πρώτες προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί βαθυσκάφος για τη μελέτη των ηφαιστειακών διεργασιών που διαμορφώνουν τον ωκεάνιο φλοιό.

Η Άβυσσος Τσάλεντζερ ανακαλύφθηκε από το βρετανικό πλοίο H.M.S. Challenger, κατά τη διάρκεια αποστολής του που διήρκεσε από το 1872 έως το 1876. Από τότε, έχουν γίνει πολλές αποστολές για τη μέτρηση του βάθους του σημείου, κάτι που έχει προκαλέσει διαφωνίες, τόσο για το βάθος όσο και για το ποιος έφτασε πρώτος στο πιο βαθύ σημείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM