Κάθι Σάλιβαν: Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα και πήγε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Κάθι Σάλιβαν: Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα και πήγε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών Facebook Twitter
Πηγή φωτό Enrique Alvarez/ EYOS Expeditions
0

Η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης που περπάτησε στο διάστημα, η Κάθι Σάλιβαν, έγραψε ξανά ιστορία. Έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έφτασε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Την Κυριακή η 68χρονη Κάθι Σάλιβαν- αστροναύτης και ωκεανογράφος- έφτασε με βαθυσκάφος στην Άβυσσο Τσάλεντζερ, στα 10.915 μέτρα, στο βαθύτερο γνωστό σημείο των ωκεανών της Γης. Έτσι, πλέον η δρ. Σάλιβαν είναι ο πρώτος άνθρωπος που έχει περπατήσει στο διάστημα αλλά έχει κατέβει και στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Η 68χρονη και ο Βίκτορ Βέσκοβο- εξερευνητής που χρηματοδότησε την αποστολή- πέρασαν περίπου 1,5 ώρα στον προορισμό τους, στην Άβυσσο Τσάλεντζερ, η οποία βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στη νότια απόληξη της Τάφρου των Μαριαννών.

Αφού κατέγραψαν εικόνες από το «Limiting Factor» το ειδικά σχεδιασμένο βαθυσκάφος, ξεκίνησε η ανάδυσή τους, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Όταν επέστρεψαν στο πλοίο της αποστολής, οι δυο τους επικοινώνησαν με τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Κάθι Σάλιβαν: Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα και πήγε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών Facebook Twitter
Η Κάθι Σάλιβαν με τον Βίκτορ Βέσκοβο (Πηγή φωτό Enrique Alvarez/ EYOS Expeditions)

«Για ένα "υβρίδιο" ωκεανογράφου και αστροναύτη, αυτή ήταν μια ξεχωριστή μέρα. Μια ευκαιρια που παρουσιάζεται μια φορά στη ζωή, να έχω δει το σεληνιακό τοπίο στην Άβυσσο Τσάλεντζερ και μετά να ανταλλάσσω απόψεις με τους συναδέλφους μου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε η δρ. Σάλιβαν.

Η Κάθι Σάλιβαν εντάχθηκε στη NASA το 1978, στην πρώτη γυναικεία ομάδα αστροναυτών που περιελάμβανε γυναίκες. Στις 11 Οκτωβρίου 1984 έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που έκανε διαστημικό περίπατο. «Αυτό ήταν πραγματικά υπέροχο», είχε πει τότε.

Αργότερα η δρ. Σάλιβαν έγινε επικεφαλής της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, ενώ πάντα την συνάρπαζαν οι ωκεανοί. Προτού γίνει αστροναύτης, είχε μετάσχει σε μία από τις πρώτες προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί βαθυσκάφος για τη μελέτη των ηφαιστειακών διεργασιών που διαμορφώνουν τον ωκεάνιο φλοιό.

Η Άβυσσος Τσάλεντζερ ανακαλύφθηκε από το βρετανικό πλοίο H.M.S. Challenger, κατά τη διάρκεια αποστολής του που διήρκεσε από το 1872 έως το 1876. Από τότε, έχουν γίνει πολλές αποστολές για τη μέτρηση του βάθους του σημείου, κάτι που έχει προκαλέσει διαφωνίες, τόσο για το βάθος όσο και για το ποιος έφτασε πρώτος στο πιο βαθύ σημείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM