Η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch στην έρευνα που διεξήγαγε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στα σύνορα του Έβρου έγινε μάρτυρας των άθλιων συνθηκών κράτησης των μεταναστών. Τα πορίσματα  δημοσιοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο στην έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: Τέλος στις Απάνθρωπες Συνθήκες Κράτησης για τους Μετανάστες».

Γυναίκες και παιδιά στοιβαγμένοι σε κελιά μαζί με άντρες. Τουαλέτες ανεπαρκείς και βρώμικες.  Απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των μεταναστών από τους φρουρούς. Οι συνθήκες αυτές όχι μόνο θέτουν ξεκάθαρα σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των κρατουμένων αλλά καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στη βόρεια Ελλάδα μέσω Τουρκίας έχει αυξηθεί δραματικά το 2010. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα που ζητούν άσυλο, ασυνόδευτα παιδιά, γυναίκες μόνες και οικογένειες με μικρά παιδιά, θύματα βασανιστηρίων ή εμπορίας ανθρώπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτούντες πολιτικό άσυλο κρατούνται περισσότερο από τους υπόλοιπους ως μέτρο πίεσης για να μην υποβάλλονται αιτήσεις.

Η οργάνωση συστήνει στις ελληνικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα στο άδειο κέντρο κράτησης στη Σάμο τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στους υπερπλήρεις χώρους κράτησης. Ζητά άμεση λύση στο θέμα των 120 ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται για εβδομάδες στο κέντρο κράτησης Φυλακίου-Κυπρίνου από Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Αλγερία, Συρία, Ιράν, Μαρόκο. Συγχρόνως, συστήνεται η κατάσταση στην Ελλάδα να τεθεί ως επείγον θέμα στη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Ακολουθεί απόσπασμα μιας πρόσφατης εκπομπής των Πρωταγωνιστών του Σταύρου Θεοδωράκη με θέμα «Τα μυστικά του Έβρου».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr