Κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο για τον Κουφοντίνα

Κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο για τον Κουφοντίνα Facebook Twitter
EPA
0

Ομάδα εννέα ατόμων εισέβαλε στο ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο και έκανε κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στον καταδικασμένο τρομοκράτη και δολοφόνο της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η ομάδα αποτελούνταν από Έλληνες και Γερμανούς, οχτώ γυναίκες και έναν άνδρα. Σε ανακοίνωση που μοίρασαν, ζητούσαν να σταματήσει η «δολοφονία» του Δημήτρη Κουφοντίνα και να ικανοποιηθεί το αίτημά του για μεταφορές στις φυλακές Κορυδαλλού, για το οποίο κάνει απεργία πείνας.

Οι καταληψίες ανάρτησαν πανό στο οποίο εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον καταδικασμένο δολοφόνο της «17 Νοέμβρη» και φώναζαν συνθήματα υπέρ του από το παράθυρο του προξενείου.

Η κατάληψη ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης. Αυτόπτης μάρτυρας, ο Πάνος Πιτσάρης που πήγε από τη Δρέσδη στο Βερολίνο για να υποβάλει αίτηση έκδοσης διαβατηρίου, περιέγραψε στην Deutsche Welle ότι ανέβηκε στον πέμπτο όροφο του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το προξενείο και μόλις άνοιξε την πόρτα μία υπάλληλος ήρθε από πίσω του μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι τον παραμέρισαν για να εισβάλουν. Ακολούθησαν λεκτικές αντεγκλήσεις, πριν του κλείσουν την πόρτα.

Το προξενικό προσωπικό προσπάθησε να πείσει τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν εκούσια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και κλήθηκε η αστυνομία. Περίπου στις 13:45 μπήκαν στους χώρους του προξενείου αστυνομικοί και απομάκρυναν με χειροπέδες τους καταληψίες.

Οι συλληφθέντες δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και όλα κύλησαν ήρεμα, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας στην DW. Ακολούθησε η ταυτοποίηση των συλληφθέντων στον δρόμο. Τρεις από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι και οι άλλοι έξι μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της αστυνομίας του Βερολίνου για λήψη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων. Όλοι τους αντιμετωπίζουν την κατηγορία παραβίασης οικιακού ασύλου. Ο γερμανικός ποινικός κώδικας προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις την επιβολή προστίμων και φυλάκιση ως ένα χρόνο.

Η DW σημειώνει ότι η αντιμετώπιση αυτής της κατάληψης του προξενείου ήταν αισθητά διαφορετική από εκείνη στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Στην κατάληψη τότε, που έγινε με αφορμή τις εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων στην Ελλάδα, είχε πάει στο προξενικό γραφείο ο τότε πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης. Ακολούθησαν πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους καταληψίες, τους οποίους έπεισε να αποχωρήσουν οικειοθελώς.

Η λύση που βρέθηκε τότε ήταν ότι δεν θα τους γινόταν μήνυση, αλλά κατά την έξοδό τους από το προξενείο θα έπρεπε να δώσουν τα στοιχεία τους στην αστυνομία, που περίμενε στην είσοδο του κτιρίου. Φαίνεται ότι αυτή τη φορά οι οδηγίες της Αθήνας προς το διπλωματικό προσωπικό στο Βερολίνο ήταν διαφορετικές, αναφέρει η DW.

Σημειώνεται ότι για το ερχόμενο Σάββατο έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση πορεία αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που θα καταλήξει στο ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM