Κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο για τον Κουφοντίνα

Κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο για τον Κουφοντίνα Facebook Twitter
EPA
0

Ομάδα εννέα ατόμων εισέβαλε στο ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο και έκανε κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στον καταδικασμένο τρομοκράτη και δολοφόνο της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η ομάδα αποτελούνταν από Έλληνες και Γερμανούς, οχτώ γυναίκες και έναν άνδρα. Σε ανακοίνωση που μοίρασαν, ζητούσαν να σταματήσει η «δολοφονία» του Δημήτρη Κουφοντίνα και να ικανοποιηθεί το αίτημά του για μεταφορές στις φυλακές Κορυδαλλού, για το οποίο κάνει απεργία πείνας.

Οι καταληψίες ανάρτησαν πανό στο οποίο εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον καταδικασμένο δολοφόνο της «17 Νοέμβρη» και φώναζαν συνθήματα υπέρ του από το παράθυρο του προξενείου.

Η κατάληψη ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης. Αυτόπτης μάρτυρας, ο Πάνος Πιτσάρης που πήγε από τη Δρέσδη στο Βερολίνο για να υποβάλει αίτηση έκδοσης διαβατηρίου, περιέγραψε στην Deutsche Welle ότι ανέβηκε στον πέμπτο όροφο του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το προξενείο και μόλις άνοιξε την πόρτα μία υπάλληλος ήρθε από πίσω του μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι τον παραμέρισαν για να εισβάλουν. Ακολούθησαν λεκτικές αντεγκλήσεις, πριν του κλείσουν την πόρτα.

Το προξενικό προσωπικό προσπάθησε να πείσει τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν εκούσια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και κλήθηκε η αστυνομία. Περίπου στις 13:45 μπήκαν στους χώρους του προξενείου αστυνομικοί και απομάκρυναν με χειροπέδες τους καταληψίες.

Οι συλληφθέντες δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και όλα κύλησαν ήρεμα, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας στην DW. Ακολούθησε η ταυτοποίηση των συλληφθέντων στον δρόμο. Τρεις από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι και οι άλλοι έξι μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της αστυνομίας του Βερολίνου για λήψη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων. Όλοι τους αντιμετωπίζουν την κατηγορία παραβίασης οικιακού ασύλου. Ο γερμανικός ποινικός κώδικας προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις την επιβολή προστίμων και φυλάκιση ως ένα χρόνο.

Η DW σημειώνει ότι η αντιμετώπιση αυτής της κατάληψης του προξενείου ήταν αισθητά διαφορετική από εκείνη στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Στην κατάληψη τότε, που έγινε με αφορμή τις εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων στην Ελλάδα, είχε πάει στο προξενικό γραφείο ο τότε πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης. Ακολούθησαν πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους καταληψίες, τους οποίους έπεισε να αποχωρήσουν οικειοθελώς.

Η λύση που βρέθηκε τότε ήταν ότι δεν θα τους γινόταν μήνυση, αλλά κατά την έξοδό τους από το προξενείο θα έπρεπε να δώσουν τα στοιχεία τους στην αστυνομία, που περίμενε στην είσοδο του κτιρίου. Φαίνεται ότι αυτή τη φορά οι οδηγίες της Αθήνας προς το διπλωματικό προσωπικό στο Βερολίνο ήταν διαφορετικές, αναφέρει η DW.

Σημειώνεται ότι για το ερχόμενο Σάββατο έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση πορεία αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που θα καταλήξει στο ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM