Κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο για τον Κουφοντίνα

Κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο για τον Κουφοντίνα Facebook Twitter
EPA
0

Ομάδα εννέα ατόμων εισέβαλε στο ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο και έκανε κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στον καταδικασμένο τρομοκράτη και δολοφόνο της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η ομάδα αποτελούνταν από Έλληνες και Γερμανούς, οχτώ γυναίκες και έναν άνδρα. Σε ανακοίνωση που μοίρασαν, ζητούσαν να σταματήσει η «δολοφονία» του Δημήτρη Κουφοντίνα και να ικανοποιηθεί το αίτημά του για μεταφορές στις φυλακές Κορυδαλλού, για το οποίο κάνει απεργία πείνας.

Οι καταληψίες ανάρτησαν πανό στο οποίο εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον καταδικασμένο δολοφόνο της «17 Νοέμβρη» και φώναζαν συνθήματα υπέρ του από το παράθυρο του προξενείου.

Η κατάληψη ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης. Αυτόπτης μάρτυρας, ο Πάνος Πιτσάρης που πήγε από τη Δρέσδη στο Βερολίνο για να υποβάλει αίτηση έκδοσης διαβατηρίου, περιέγραψε στην Deutsche Welle ότι ανέβηκε στον πέμπτο όροφο του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το προξενείο και μόλις άνοιξε την πόρτα μία υπάλληλος ήρθε από πίσω του μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι τον παραμέρισαν για να εισβάλουν. Ακολούθησαν λεκτικές αντεγκλήσεις, πριν του κλείσουν την πόρτα.

Το προξενικό προσωπικό προσπάθησε να πείσει τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν εκούσια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και κλήθηκε η αστυνομία. Περίπου στις 13:45 μπήκαν στους χώρους του προξενείου αστυνομικοί και απομάκρυναν με χειροπέδες τους καταληψίες.

Οι συλληφθέντες δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και όλα κύλησαν ήρεμα, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας στην DW. Ακολούθησε η ταυτοποίηση των συλληφθέντων στον δρόμο. Τρεις από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι και οι άλλοι έξι μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της αστυνομίας του Βερολίνου για λήψη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων. Όλοι τους αντιμετωπίζουν την κατηγορία παραβίασης οικιακού ασύλου. Ο γερμανικός ποινικός κώδικας προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις την επιβολή προστίμων και φυλάκιση ως ένα χρόνο.

Η DW σημειώνει ότι η αντιμετώπιση αυτής της κατάληψης του προξενείου ήταν αισθητά διαφορετική από εκείνη στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Στην κατάληψη τότε, που έγινε με αφορμή τις εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων στην Ελλάδα, είχε πάει στο προξενικό γραφείο ο τότε πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης. Ακολούθησαν πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους καταληψίες, τους οποίους έπεισε να αποχωρήσουν οικειοθελώς.

Η λύση που βρέθηκε τότε ήταν ότι δεν θα τους γινόταν μήνυση, αλλά κατά την έξοδό τους από το προξενείο θα έπρεπε να δώσουν τα στοιχεία τους στην αστυνομία, που περίμενε στην είσοδο του κτιρίου. Φαίνεται ότι αυτή τη φορά οι οδηγίες της Αθήνας προς το διπλωματικό προσωπικό στο Βερολίνο ήταν διαφορετικές, αναφέρει η DW.

Σημειώνεται ότι για το ερχόμενο Σάββατο έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση πορεία αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που θα καταλήξει στο ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM